Sahte içkiye devletten teşvik

Bora ERDİN


Rakı üretimi icra eden altı şirket mart ayında meydana getirilen yasal değişiklikle rakı satamama krizi ile karşı kaşıya kaldı. Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği ile 5 Mart’ta yürürlüğe giren “vergi borcu olan üreticiye bandrol verilmemesi” hükmü ocak ayında uygulanmaya başlanacak. Tebliğde yer edinen, “Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesinin (6) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden firmaların bandrol taleplerinin yerine getirilebilmesi için talep zamanı itibarıyla Bakanlığımıza bağlı vergi dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmaması şarttır” maddesi şarap ve rakı üreticilerini köşeye sıkıştırdı. Bu, rakı üretimi icra eden on üreticiden yedisinin büyük borçları sebebiyle gelecek yıl alkol satışı yapamayacakları anlamına geliyor.


RAKIDA YÜZDE 90 ŞARAPTA YÜZDE 80


Anadolu Alkollü Alkolsüz İçecekler Yönetim Kurulu Başkanı Çağıl İmre, “Türkiye’deki rakı üreticilerinin oldukça büyük kısmının ÖTV borcu bulunuyor. Bildiri yürürlüğe girdiğinde yüzde 90’ı ürettikleri rakıları piyasaya süremeyecek” dedi. Ek olarak Antalya Alkollü İçecek Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, “Şarap üreticilerinin yüzde 80’inin borcu bulunuyor” şeklinde konuştu. Sektördeki öteki temsilciler ise hükümetin yeni programında yer edinen vergilerin üreticiye altı aylık enflasyonun fazlaca üstünde yansıyacağını belirtiyor.


BORÇ ÖDEME SÜRESİ ÜÇ AY UZATILDI


Mart ayında meydana getirilen düzenleme aslına bakarsak eylül ayında uygulanmaya başlanacaktı. Sadece geçen süre zarfında üreticiler Hususi Tüketim Vergisi (ÖTV) borçlarını ödemedi. Ağustos ayında şirketlere borçlarını ödemeleri için yeni yıla kadar ek süre tanındı. Eğer rakı üreticileri ocak ayına kadar borçlarının tamamını kapatmazlarsa rakıseverler tek markanın ürününü tüketmek zorunda duracak.


İzmir’de kaçak içkiden zehirlenerek yaşamın kaybedenlerin sayısı önceki gün 8’e yükselmişti. 


İstanbul ve İzmir’de 1 ayda 34 şahıs öldü!


İstanbul’da geçen haftalarda düzmece rakıdan 26 şahıs yaşamını yitirdi. İstanbul’un peşinden düzmece rakı operasyonları İzmir’e sıçradı. İzmir Buca’da da düzmece rakıdan zehirlenerek yaşamını kaybedenlerin sayısı toplamda 8’e terfi etti. Düzmece rakı yüzünden yaşamını kaybedenlerin sayısı İstanbul ve İzmir’de 34 olurken, Türkiye genelinde kaç kişinin düzmece rakıdan yaşamını kaybetmiş olduğu ise bilinmiyor.


Polis, dükkan dükkan zehirleyen içki arıyor


İZMİR’de son günlerde düzmece içkiden 8 kişinin yaşamını kaybetmesi üstüne polis, Alsancak Semti’ndeki meşhur Kervan Pasajı’nda alkol satışı meydana getirilen işyerlerinde düzmece içki denetimi yapmış oldu. Daha fazlaca ithal ürünlerin satılmış olduğu Amerikan Pasajı olarak da malum meşhur Kervan Pasajı’nda alkol satışı meydana getirilen işyerlerinde meydana getirilen denetimlerde düzmece içki bulunamazken, etiket ve bandrol kontrolünde fazlaca oranda gümrük kaçağı içki, sigara ve cinsel gücü arttırıcı hap ele geçirildi. Bu malzemelerin satışının yapıldığı işyerlerinin sahipleri hakkında da yasal işlem başlatıldı. Güvenlik yetkilileri denetimlerin süreceğini belirtti.


Haber Kaynağı: Sözcü



Sahte içkiye devletten teşvik
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder