Emeklinin zam yasasından zengine 20 milyarlık piyango

Veli TOPRAK


Meclis’te kabul edilen ve emekli maaşlarına seyyanen 100 TL zam düzenlemesini de içeren Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile zenginlere 20 milyar liralık kıyak yapıldığı ortaya çıktı



AKP iktidarı, emeklilere değil zenginlere çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli maaşlarına seyyanen 100 lira zam düzenlemesini de içeren Gelir Vergisi Kanunu’nda değişim öngören tasarı Meclis’te kabul edildi. Sadece düzenlemede zenginlere büyük vergi kıyağı yapıldığı anlaşıldı. Meydana getirilen değişim ile menkul kıymet ve öteki ana para piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilmiş kâr paylarının vergi dışı tutulma süresi 2020’ye kadar uzatıldı.


ASGARİ ÜCRETTEN ALMAYIN


CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, kanun ile ortalama 20 milyar TL’lik vergiden vazgeçildiğini söylemiş oldu. Üstündağ, “Bu vergileri kim ödeyecekti? Parası olanlar, zenginler. İktidar partisinin yoksul dostu değil, varlıklı dostu bulunduğunu görmüş oluyoruz” dedi.

CHP’li Üstündağ, yasanın ikinci maddesinde yer edinen düzenlemenin varlıklı kesime piyango bulunduğunu belirtti.

“İktidar partisinin yoksul dostu değil, varlıklı dostu bulunduğunu da görmüş oluyoruz” diyen Akın Üstündağ, zengine meydana getirilen düzenlemeyi şu şekilde söyledi:

“Yasanın 2’nci maddesiyle ortalama 20 milyar TL vergiden vazgeçiliyor. Bu vergileri kim ödeyecekti? Menkul kıymet ve öteki ana para piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilmiş kâr payları sahipleri. Kim bunlar? Parası olanlar, zenginler. Oysa biz CHP olarak asgari ücretten alınan vergiden vazgeçilmesini beklerdik. Buradan kimler ve hangi ana para grupları yararlanacaktır?”

Daha ilkin geçici yasayla 2015 yılı sonuna kadar bu kesimlerin vergi haricinde tutulduğunu hatırlatan Üstündağ, kanun ile bu sürenin 5 yıl daha uzatılarak 2020 olarak belirlendiğini altını çizdi. CHP’li Üstündağ, hükümetin vergi almaktan vazgeçmiş olduğu bankacılık sektörünün rakamlarını da şu şekilde deklare etti: “2014 yılı net kârı 24.6 milyar TL. BDDK verilerine nazaran etken toplamı 1.99 trilyon TL. Bankacılık sektörü için tanınan bu muafiyetler, KOBİ’lere mi tanındı, ufak esnafa mı tanındı, çiftçiye, işçiye, memura, emekliye, dar gelirliye mi tanındı?”


Haber Kaynağı: Sözcü



Emeklinin zam yasasından zengine 20 milyarlık piyango
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder