Halk Bankası ve BDDK’ya 2.5 milyarlık suç duyurusu

Erdoğan SÜZER


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Halk Bankası’nın yöneticileri hakkında kabahat duyurusu. Bununla beraber avukat olan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Halk Bankası’nda bankacılığın tüm rakamlarını alt üst edecek düzeyde 2,5 milyar liralık zimmet suçu işlendiğini, bu suçun işlenmesinde BDDK’nın ağır dikkatsizliği bulunduğunu savundu.


Sayıştay’ın vurgunu önlemek için hazırladığı raporlarla elinden geleni yaptığını ifade eden Pekşen, buna karşın banka yönetiminin Bankacılık Kanunu’na aykırı işlemleri ve BDDK’nın da vakaya izleyici kalması sonucu vurgunun yaşandığını öne sürdü. Pekşen, 2,5 milyar liralık kredi batağıyla ilgili olarak Halk Bankası’nın yönetim kurulu üyeleri hakkında “zimmet suçu” BDDK hakkında ise “görevi kötüye kullanma” ve “vazife suçu” işledikleri nedeni öne sürülerek bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kabahat duyurusunda bulunacağını bildirdi.


SAYIŞTAY VURGUNU GÖRMÜŞ


Haluk Pekşen, kabahat duyurusunun ayrıntılarına ilişkin informasyon verirken, kredinin yasalara aykırı bir halde güvence alınmadan verilişi ve sonunda da batışının Sayıştay raporlarında ayrıntısıyla yer aldığını söylemiş oldu. Pekşen, 2012 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun 120 ve 125’inci sayfalarında Halk Bankası’nın Anadolu kurumsal şubesinden 4787 numaralı grup firmasına (Yıldızlar SSS Tüm ortaklık) kısa aralıklarla teminatsız kredi verildiği bilgisinin yer aldığına dikkat çekti. Pekşen, raporlarda bu firmaya, Eylül 2011’de 250 milyon dolar nakit, 40 milyon dolar gayri nakdi kredi açıldığı ve Aralık 2011’de 450 milyon dolar nakit, Aralık 2012’de 95 milyon dolar ilave ile 575 milyon dolara yükselen kredilerin yönetim kurulu kararıyla tekrardan yapılandırıldığı bilgisinin yer aldığını bildirdi. Kredi ve yapılandırmalar karşılığında firmadan ipotek alınmadığı benzer biçimde devlete ilişik gömü arazilerinin güvence gösterildiği, bunların da naturel olarak işleme konulamadığının rapora yazıldığını söylemiş oldu.


BATTIĞINI ANLADI, ZARAR YAZDI


Sayıştay raporunda Halk Bankası’nın geri dönmeyen krediler için Eylül 2013’te 909 milyon lira karşılık ayrılmış olduğu bilgisinin yer aldığını belirten Pekşen şunları söylemiş oldu:


“Sayıştay raporunda açıkça yazmış. Demiş ki, ‘Bu şirket hakkında kafi danışma yapılmıyor. Kısa aralıklarla firmalara büyük oranda nakit ödemeler yapılmış oldu. Firmaların öz kaynakları yetersiz, işletme sermayeleri negatif, bilançoları zararı olan ve öteki bankalara aşırı borçlu.’ Sayıştay açık açık, ‘bu şirket batmış’ diye uyarmış. Sonrasında beklenen netice gerçekleşmiş, banka alacaklarını öğrenim edemeyip krediden ümidini kesince, kredinin battığını anlayınca 2012 bilançosuna 1.9 trilyon zarar yazılmış.”


BANKA KONTROL ALTINDA


HALUK Pekşen, kredi batağıyla ilgili olarak bağımsız denetim şirketinin de 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında birbirinden değişik raporlar yazdığını, ilk iki yıl yönetimi ibra eden firmanın sonrasında ibradan vazgeçtiğini belirtti. Bankalar Kanunu’nun bankaları denetlemesi ve tutum sahiplerinin paralarını koruması mevzusunda BDDK’ya vazife verdiğini, buna karşılık BDDK’nın bu  görevini dikkatsizlik ettiğini ifade eden Pekşen, “Bir zimmet suçlusu örgütsel yapıyla Halk Bankası denetim altındadır” dedi.


Haber Kaynağı: Sözcü



Halk Bankası ve BDDK’ya 2.5 milyarlık suç duyurusu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder