Prof. Murat Günel kanserin şifresini çözdü

 


Murat Günel eşi Jennifer ve oğlu Aydın


ABD’nin elit okullarından Yale’de vazife icra eden Günel, beyin kanseri tedavisinde çığır açacak bir buluşa imza attı.Türk profesör, iyi huylu tümörlerin kansere dönüşmesine neden olan mekanizmayı keşfetti


Profesör Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü almasının peşinden bir Türk bilim insanı daha Türkiye’nin göğsünü kabarttı. Çalışmalarını ABD’nin önde gelen okullarından Yale Üniversitesi’nde sürdüren Profesör Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Günel, Türkiye ve Almanya’dan bilim adamları ile ortaklık içinde yapmış olduğu çalışmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine yol açan mekanizmaları keşfetti. Günel’in mevzuyla ilgili bilimsel emek vermesi, pazartesi günü bilim dünyasının önde gelen gösterim organlarından Nature Genetics’te gösterildi.


NASIL ÇIKTIĞINI BULDUK


Günel, “Kanser tedavilerinde en mühim gelişme, kanserin niye bulunduğunu, iyi mi ortaya çıktığını anlayabilmek. Beyin tümörleri kimi zaman iyi huylu olarak başlayabiliyor. İyi huylu olmasına rağmen, kimi zaman 10 yıl, kimi zaman 20 yıl sonrasında, uzun sürelerden sonrasında habis hale dönüşüp maalesef bir yıl içinde yaşamın yitirilmesine yol açıyor. İki tümör dokusunu da, iyi huyluyu da, fena huyluyu da alıp, bunların şifresini okuyarak farklılıkları belirledik. Bizlere bu kanserin iyi mi ortaya çıktığını gösterdi” dedi.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

İyi huylu tümörlerin kansere dönüşebildiğinin bilindiğini sadece şimdiye kadar bunu engelleyecek bir yöntem olmadığını belirten Günel, “Ameliyatla çıkarılabildiği kadar çıkarılıyordu. Söz mevzusu beyin olduğundan bir çok tümör tam olarak çıkarılamıyor. Geri kalan tümörün de daima kansere dönüşebileceğini biliyorduk. Fakat ne vakit dönüşeceğini bilmiyorduk, iyi mi dönüştüğünü bilmiyorduk. Şu anda, bu çalışmayla iyi mi bunların kanser haline geldiğini anladığımız için, bu tarz şeyleri tedavi etme mevzusunda en azından bir ışık dünyaya geldi” dedi.

Günel, bugüne dek iyi huylu beyin tümörlerinin, iyi mi kansere düştüklerine ilişkin tamamlanmamış bir fotoğraf bulunduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız çalışmayla bu fotoğraf tamamlanmış oluyor. Kişiye özgü tedavi geliştirilmesininın de yolu açıldı” dedi. (DHA)


Yetişmen girdi, bölüm başkanı oldu

1967’de Ankara’da doğan Murat Günel, Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonrasında 1991’de yetişmen olarak Yale Üniversitesi’ne girdi. O günden sonrasında okulun Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı’na kadar terfi etti. ABD’nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Hanım Doğum Kısmı Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun ile beraber ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen iki Türk bilim adamından biri oldu. Amerikan Sıhhat Bakanlığı’ndan büyük araştırma ödülünü kazanmıştır.


Haber Kaynağı: Sözcü



Prof. Murat Günel kanserin şifresini çözdü
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder