Yeni asgari ücret anne ve esnafı da vuracak

Sezgin ÖZCAN


Sadece, asgari ücretteki yükseliş, esnaf, tabip, avukat, mali müşavirlerin

primlerinin artmasına yol açacak. Doğum ve askerlik borçlanması maliyetleri de etkilenecek


30 Haziran seçimleri öncesinde karşıcılık partileri tarafınca adeta açık artırmaya çıkarılan, iktidar partisi tarafınca ise eleştirilen asgari ücret vaadlerine, 1 Kasım seçimlerinde iktidar patisi de katıldı ve ihale 1.300 TL ile iktidar partisi üstünde kaldı. Seçim öncesinde olduğu benzer biçimde, seçim sonrasında da seçim vaadlerine ilişkin olarak iktisat gündemini en fazlaca meşgul eden mevzu, asgari ücret artışı mevzusu oldu ve olmaya da devam ediyor.


SADECE İŞVEREN ETKİLENMEYECEK


Asgari ücretin 1.300 TL olacak olması, çalışanlar tarafında kıvanç yaratırken, işveren tarafında maliyet artışına niçin olacağı için kaygı yaratıyor. İşveren kesimi asgari ücret atışından kaynaklanacak yükün tamamının, olmadı bir kısmının devlet tarafınca karşılanmasını talep ediyor. Sadece asgari ücret artışından yalnız işverenler değil, primlerini kendisi ödeyen esnaf, tüccar, tabip, avukat, mühendis, mali müşavir, şirket ortağı, isteğe bağlı sigortalılar, genel sıhhat sigortası primi ödeyenler ile askerlik, doğum, yurtdışı hizmet borçlanması yapacaklar da etkilenecek. Zira söz mevzusu primlerin hesabı asgari tutara endeksli. Asgari ücrette meydana gelecek yüzde 30’luk artış, ödenecek primleri de yüzde 30 oranında artıracak.


ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ


İşveren, asgari ücret üstünden, yüzde 20,5 sigorta primi, yüzde 2 oranında da işsizlik sigortası primi ödüyor. Primlerini tertipli ödeyen işveren 5 puanlık prim indiriminden yararlanıyor ve sigorta primi işveren oranı yüzde 15.5’e iniyor.

Ihtimaller içinde yeni asgari ücretin işveren maliyeti 1.560 TL’den 2.016 TL’ye; 5 puanlık prim indiriminden yararlanan işverene maliyeti ise 1.496 TL’den 1.934 TL’ye yükselecek. Maliyet artışı ise genel olarak 456 TL, 5 puanlık prim indiriminden yararlanan işveren için 437 TL olacak.


SGK’NIN İDARİ PARA CEZALARI DA ARTACAK


Sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırının tespitinde 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen asgari ücret esas alınıyor. Alt sınır, asgari ücret; üst sınır ise asgari ücretin 6.5 katı. Net asgari ücretin 1.300 TL olması halinde, 1.273,50 TL olan brüt asgari ücret 1.645,80 TL; prime esas kazancın aylık alt sınırı 1.645,80 TL, üst sınırı 10.697,70 TL olacak.


Asgari ücretteki artışa bağlı olarak, ödenecek sigorta primleri, borçlanma tutarları, isteğe bağlı sigorta primleri ve genel sıhhat sigortası primleri ile Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafınca uygulanacak yönetimsel para cezaları da artacak.


Borçlanmayı geciktirmeyin derhal ödeyin


Başta doğum, askerlik ve yurtdışı hizmet borçlanması olmak suretiyle borçlanma primleri, prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı içinde kalmak suretiyle, sigortalının kendisi tarafınca belirlenen prime esas kazanç üstünden yüzde 32 oranında hesaplanıyor. Asgari ücret 1.300 TL olursa, ocak ayından itibaren borçlanma maliyetleri de artacak.

Borçlanılacak her bigün için ödenecek minimum prim tutarı 13,58 TL’den 17,56 TL’ye çıkacak. Buna gore, bir çocuk için yapılacak iki senelik (720 günlük) borçlanma karşılığı ödenecek meblağ, 9.780 TL’den 12.640 TL’ye yükselecek. Doğum borçlanmasını yeni yıla girmeden yapanlar, bir çocuk için 2.860 TL, iki çocuk için 5.720 TL, üç çocuk için 8.580 TL daha azca para ödeyecek. Benzer durum askerlik ve yurtdışı hizmet borçlanması yapacaklar için de söz mevzusu olacak.


Geliri 548 TL’nin altında olanların primi devletten


Genel sıhhat sigortasında hem lehte hem aleyhte netice ortaya çıkacak. Herhangi bir toplumsal güvencesi olmayıp, bakmakla yükümlü olunan şahıs kapsamında da olmayan kişiler mecburi genel sıhhat sigortalısı sayılıyorlar. Bunlardan GSS primleri devlet tarafınca karşılanacaklar ile kendileri tarafınca ödeneceklerin belirlenmesinde asgari ücret esas alınıyor. Gelir testi yaptıranlar, asgari ücret artışından pozitif etkilenecek.

Gelir testine gore aile içindeki gelirin şahıs başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden azca olanların primleri devlet tarafınca karşılanıyor. Şu anda geliri 424 TL’nin altında olanların primlerini devlet ödüyor. Asgari ücret 1.300 TL olursa, geliri 548’TL’nin altında olanların primlerini devlet ödeyecek. Bu durumda, primleri devlet tarafınca karşılanacakların sayısında artış söz mevzusu olabilecek.


PRİMLER YÜZDE 30 ARTACAK


Aile içindeki gelirin şahıs başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde ise gelir durumuna gore kademeli olarak belirlenen prime esas kazanç tutarı üstünden yüzde 12 oranında prim ödenerek sıhhat hizmeti alınabiliyor. Bu durumda olanların ödeyecekleri primler de yüzde 30 oranında artacak olmakla beraber, bir alt kademeden prim ödemeleri söz mevzusu olabilecek. Ihtimaller içinde yeni asgari tutara nazaran, aile içindeki gelirin şahıs başına düşen tutarı;

– Asgari ücretin üçte birinden asgari tutara kadar olanlar, 65.83 TL,

– Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar 197.50 TL,

– Asgari ücretin iki katından fazla olanlar 395.00 TL, genel sıhhat sigortası primi ödeyerek, sıhhat hizmeti alabilecekler.


İsteğe bağlı sigorta primi 526 TL olacak


İsteğe bağlı sigortalılar, prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı içinde kalmak suretiyle, kendileri tarafınca belirlenen prime esas kazanç üstünden yüzde 20 malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, yüzde 12 genel sıhhat sigortası primi olmak suretiyle toplam yüzde 32 oranında prim ödüyorlar.

Asgari ücretteki artışa gore ödenecek aylık isteğe bağlı sigorta primi minimum 526,66 TL olacak. Bu meblağ bugün için 407,52 TL.


Bağ-Kur’lunun primi 567 liraya çıkacak


4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının primleri de prime esas kazanç sınırları içinde olmak suretiyle beyan ettikleri gelir tutarı üstünden yüzde 34,5 oranında ödeniyor.

Yeni asgari tutara gore Bağ-Kur sigortalılarının ödeyeceği aylık prim tutarı, beyan edilecek gelir tutarına gore 567,80 TL ile 3.690,71 TL içinde olacak.


Haber Kaynağı: Sözcü



Yeni asgari ücret anne ve esnafı da vuracak
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder