NATO: Türkiye´nin güvenliği için Akdeniz´e uçaklar ve savaş gemileri gönderilecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin güvenliği için Akdeniz’e uçaklar ve cenk gemileri gönderileceğini duyurdu.


Brüksel’de, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, Rusya ile ilişkilerde öngörülebilirliği tekrardan sağlamanın yollarını da ele alacaklarını belirterek, kontrolden çıkabilecek vakaları ve kazaları önlemek için şeffaflık ve risklerin azaltılması üstünde çalışacaklarını söylemiş oldu.


TÜRKİYE’YE DESTEK


Jens Stoltenberg, bir sual üstüne, NATO’nun senelerce Türkiye’ye destek verdiğini ve eskiden beri müdafa planları bulunduğunu söylemiş oldu.Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye hava müdafa sistemlerinin (Patriotlar) de konuşlandırıldığına değinen Stoltenberg, bugünkü görüşmede da bu desteğin iyi mi devam edeceğini ve hangi tür güvencelerin sağlanabileceğini ele alacaklarını söylemiş oldu.Bu önlemlerin Rus uçağının düşürülmesiyle bağlantılı olmadığını, bundan daha ilkin bazı kararların alındığını korumak için çaba sarfeden Stoltenberg, Türkiye’de halen İspanya’ya ilişik Patriotlar ile Amerikan cenk uçaklarının destek amaçlı bulunduğunu belirtti.Türkiye’ye gönderilecek destek hakkında bilgiler de veren Stoltenberg, İngiltere’nin NATO ittifakı kapsamında Türkiye’ye tayyare, Almanya ve Danimarka’nın Akdeniz’e taktik komuta gemileri sevk edeceğini söylemiş oldu.


“NATO’YU HAREKETE GEÇİREN SEBEPLERDEN BİRİ DE BU”


NATO Genel Sekreteri, diğeri müttefiklerden de benzer taahhütler beklediğini, Türkiye’ye yapılacak bu taahhütlerden bazılarının birkaç hafta içinde yerine getirileceğini söylemiş oldu.Stoltenberg, Rusya kriziyle ilgili olarak ise gerginliklerin azaltılması ve geçtiğimiz haftakine benzer olayların yeniden etmemesi için mevcut mekanizmaların güçlendirilmesine odaklanılması yönündeki çağrıyı yineledi.Rusya’nın Suriye’ye gönderilmiş olduğu S-400 füzelerinin peşinden ABD öncülüğündeki koalisyonun bu ülkedeki İŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının azaldığının sorulması üstüne Stoltenberg, Rusya’nın Doğu Akdeniz’de yapmış olduğu yığınaklarla başka askeri güçlerin yaklaşmasına engel olacak kapasiteler geliştirdiğini kabul etti.Stoltenberg, “İşte NATO’yu harekete geçiren nedenlerden biri de tam olarak bu. Bu yüzden, güçlerimizin hazır olma kapasitesini artırdık. İttifak’ın Doğu kısmındaki varlığımızı bu yüzden artırdık. Bu yüzden, daha iddialı bir Rusya’ya karşı askeri kapasitemizi ve caydırıcılığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz” ediyoruz dedi.


DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



NATO: Türkiye´nin güvenliği için Akdeniz´e uçaklar ve savaş gemileri gönderilecek
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder