İngiltere’de tarihi IŞİD oylaması

İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Parlamento’dan İngiltere’nin IŞİD ile savaşım etme kapsamında hava saldırılarının başlatılmasının onaylanmasını istiyor.


Alev ateş tartışmalarla bu sabah süregelen görüşmeler akşam mahalli saat ile 22.00′de yapılacak oylama ile sürecek.


Hava saldırılarının başlatılması sonucu ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin muhalefetiyle karşı karşıya olmasına karşın Başbakan Cameron’ın Liberal Demokrat Parti’nin oylarıyla IŞİD’e müdahaleye onay alması umut ediliyor.


İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, Suriye’de askeri operasyonların başlatılmasına karşı bulunduğunu, bunun yalnız IŞİD militanlarını değil; Suriye’deki sivillerin de ölümüne niçin olacağını açıklamıştı.


David Cameron, Görüşmelerin açılışında yapmış olduğu konuşmada önceliğinin İngiltere’yi IŞİD tehlikesinden uzak tutmak bulunduğunu söylemiş oldu. Cameron ”bu mevzu terörizm ile savaşım etmek demek değil; bunu ne kadar iyi yaptığımız” diye konuştu. IŞİD militanlarını tecavüzcüler, kasaplar ve ortaçağ can alıcıları olarak nitelendiren Cameron, milletvekillerinin İngiltere’nin askeri güçlerinin bu mücadelede yer almasına bir araya gelmiş olarak desteklemelerini umduğunu beyan etti.


“İSLAM’A SALDIRMAKTAN ÇOK İSLAM DİNİNİ SAVUNUYORUZ”


Parlamento’daki konuşmasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cameron, İngilizce’de İslamic State ( İslam Devleti) olarak adlandırılan IŞİD’e DAESH olarak çağırmayı tercih ettiğini söylemiş oldu. IŞİD’in gerçek İslam dinini temsil etmediğini ve yansıtmadığını ifade eden Cameron, İngiliz Müslümanlar DAESH’ten dehşete düşüyor. Ortaçağ can alıcıları sulh dini olan İslam’ı gasp ediyor. İslam dinine saldırıdan oldukça İslam dinini korumak için çaba sarfetmek ile ilgiliyiz” diye konuştu.


‘TERÖRİST SEMPATİZANLARI’ TARTIŞMASI


Cameron’un görüşmelerin başlamasından ilkin, kendi parti toplantısında yapmış olduğu konuşmada, ”Jeremy Corbyn’in lobisi ve bir grup terörist sempatizanları ile beraber hareket etmemelisiniz” açıklaması üstüne Ana muhalefetteki İşçi Partisi ile iktidardaki Tutucu Parti arasındaki gerilim daha da terfi etti.


Bugünkü görüşmelerde açıklamalarından dolayı özür beklenen Cameron, özür dilemeyi reddederken askeri müdahale kararının aleyhine yada lehine onay verilmesinin bir ”onur” bulunduğunu söylemiş oldu.


10 saat sürecek Parlamento’daki münakaşa, İngiltere askeri güçlerinin Fransa, ABD ve Rusya ile beraber Suriye’deki hedefleri bombalama operasyonlarına katılıp katılmamasına karar verecek.


DHA


İLGİLİ HABER

Haber Kaynağı: Sözcü



İngiltere’de tarihi IŞİD oylaması
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder