Hayatın her alanında Matematik var!

Ayla ÖZDEMİR- İnsanların hayatlarını kolaylaştıran pek oldukça şeyde matematiğin oldukça mühim bir yeri ve önemi bulunuyor. Öteki bilimler o olmadan bir adım dahi ilerleyemeyeceği Matematik, fen bilimlerinde, toplumsal bilimlerde hatta sıhhat bilimlerinde uygulanarak bu bilimlerin gelişmesine katkıda bulunuyor.


Matematiğin uygulanmadığı hiçbir teknik alan da yok. Tıp, toplumsal, siyasal, iktisat, işletme, yönetim benzer biçimde bilimler de matematiksel yöntemlere dayanmak zorundadır. Bu yüzden, matematik öğretimi tüm dünya vatanlarında hususi bir ehemmiyet ve önceliğe haiz.


Oldukça sayıda öğrencinin korkulu rüyası olarak görülen Matematik dersi, keyifli şekilde anlatıldığında Matematiğe ilgi ve kabiliyeti daha azca olan öğrencilerin dahi bu derse iştirakı artacaktır. Evlatları zorlamadan, ezbere dayandırmadan anlatmak gerekiyor. Okullar öğrencilere matematik sevdirecek materyallerle donatıldığında ve öğretmenler bu derse olan ilgiyi arttırmayı başardıklarında bu gerçekleşecektir.


Matematik karşımıza yalnız bilimsel niteliği olan alanda çıkmıyor. Yaşamın her alanında matematik vardır. Bakın, meşhur adlar Matematiği iyi mi konu alıyor:


“MATEMATİK BİLİMLERİN SULTANIDIR”


– “Matematiği kullanmayan bilimler, ele aldıkları mevzularda sadece dış yapıyı inceleyebilirler; şu sebeple matematikle dile getirdikleri, sadece bazı bağıntılardır; bu bağıntılar ise özle ilgili unsurlar içinde değil, dış görünüşle ilgili noktalar içinde olabileceğinden, bir varlığın özünü, onun aslına bakarsak ne işe yaradığını bizlere vermekten acizdirler. O halde matematik, doğa bilimleri, tarih benzer biçimde kişiliğin içlerine nüfuz edip, onu derin bir sezgi ile kavrayabilen bir disiplinin önünde oldukça aşağı niteliktedirler.” M. Kemal Mustafa Kemal Atatürk


– “Bilim diyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en muhteşem şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle anlatılır. O vakit matematiği kullanmayan disiplinler bilimin haricinde kalacaklardır.” M.Kemal Mustafa Kemal Atatürk


– “Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı iade etti.” Cahit Arf


– “Evren matematik dilinde yazılmıştır ve insan olarak onda yazılan kelimeleri matematik olmaksızın anlamamız imkansızdır” Galileo


– “Matematik bilimlerin sultanıdır.” Carl Friedrich Gauss


– “Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir araştırma gerçek bilim sayılamaz.” Leonardo da Vinci


– “Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun, bigün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.” Lobachevski


– “Yaşam yalnız iki şey için güzel;matematiği keşfetme ve öğretme” Simeon Poisson


– “Matematikle ifade edebiliyorsanız, bilginiz doyurucudur.” Lord KELVIN


 MATEMATİĞİ SEVDİRECEK SERGİ İSTANBUL’DA


Matematiğin temel mevzuları, interaktif bir sergi olan ‘Mükemmel Matematik Sergisi’nde keyifli bir halde işlenecek. Sergiyle, evlatların; yaşamın her alanında mevcud Matematik ile etkin bir bağ kurmasını hedefleniyor.


20 değişik birim ile evlatları eğlendirerek bilgilendiren, analitik fikir ve derinlemesine sorgulama için teşvik eden, yazışma kurmaya cesaretlendiren ve evlatların deneyimlerini kolaylıkla paylaşabilecekleri sergi, Maslak Uniq İstanbul’da 3 ay süresince ziyarete açık olacak.


Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı’na uygun hazırlanmış birim ve mevzu istasyonlarında çocuklar, bilgilerini pekiştirebilecek ve arkadaşları ile hoş zaman geçirebilecek. İsterlerse öğretmenleri de serginin bir parçası olarak, kendi derslik ortamları ile bağ kurabilecek ek konulardan bahsedebilecek. Sergide yer edinen tırmanma duvarı ve trambolin ise küçüklere vücutlarındaki matematiği keşfetme olanağı sunuyor.


ESKİŞEHİR’DE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ MENTAL ARİTMETİK KURSU


Uzakdoğu’da başlayarak tüm dünyaya hızla yayılan, evlatların zihinsel kapasitesini artırarak sıradışı matematik becerileri kazanmasını elde eden mental aritmetik eğitimi Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı Emek Gençlik Merkezi’nde ücretsiz bir şekilde verilmeye başladı. Kağıt, kalem, bilgisayar ya da hesap makinesi benzer biçimde bir desteğe gereksinim duyulmadan kişinin beynini kullanarak kısa yolla oldukça basamaklı sayılarla dahi işlem yapabilmeyi elde eden Mental Aritmetik eğitimi 7 – 14 yaş içinde öğrencileri kapsıyor.


 


 


Haber Kaynağı: Sözcü



Hayatın her alanında Matematik var!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder