Türkiye yolsuzlukta ‘skandal’ ülkelerle aynı sıralamada yer aldı!


Türkiye, 168 ülkenin değerlendirmeye alındığı “yolsuzluk idrak endeksi” 2015 yılı değerlendirmesinde, 3 puanlık gerilemeyle iki basamak birden düştü. 2014 senesinde yaşamış olduğu acıklı düşüşle son 6 yıldaki ilerlemesini sıfırlayan Türkiye, bu yeni düşüşle de negatif konumunu sürdürmüş oldu.


Internasyonal Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Idrak Endeksi’nin bu yılki neticelerini kamuoyuyla paylaştı. 168 ülke içinde meydana getirilen endeks çalışmasına nazaran 2015 sonuçlarında, Türkiye 3 puanlık düşüşle 2014’te almış olduğu puanın da altında kaldı.


Türkiye’nin Yolsuzluk Idrak Endeksi’ndeki notu, bu yıl 3 puan birden düşerek 45 puandan 42’ye geriledi. 2014 senesinde yaşamış olduğu acıklı düşüşle son 6 yıldaki ilerlemesini sıfırlayan Türkiye, bu yeni düşüşle de negatif konumunu sürdürmüş oldu. Puanı yanında ülke sıralamasında da 2 sıra daha düşüş yaşayan Türkiye, 2014 yılı Endeks’inde 64. sıradayken şimdi 168 ülke içinde 66. sırada içeriyor. Yolsuzluk Idrak Endeksi sıralamasındaki bu düşüş, son yıllarda ilerleme olarak belirtilen tüm reformlarda bunların tersine ve negatif olarak değerlendirilen bir gerilemeye işaret ediyor.


Türkiye, bu yılki puan ve sıralamaya nazaran Bulgaristan’la beraber tüm Avrupa Birliği ülkelerinin arkasında kalmış olarak gittikçe Avrupa’dan uzaklaşıyor. 19 Doğu Avrupa & Orta Asya ülkesi içinde geçtiğimiz yıl tapeli skandallarla sarsılan Makedonya ile beraber 3. sırada yer edinen Türkiye, G20 ülkeleri içinde ise 10. basit 12. sıraya geriledi. Ek olarak Türkiye’nin adı Endeks’te, Libya ya da skandallarla sarsılan Brezilya benzer biçimde geçtiğimiz dört yıl içinde dünya üstünde en fena performansı gösteren ülkelerin bulunmuş olduğu sıralama içinde de geçiyor.


2015 Yolsuzluk Idrak Endeksi′nde küresel ölçekte ülkelerin yüzde 68’i 50 puanın altında kalıyor. Yolsuzluk algısının minimum görüldüğü ülke olarak Danimarka (91) en üst sırada yer alırken, Finlandiya (90) ve İsveç (89) onu izliyor. Şimal Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirlendi.


Bu sonuçlar, dünya genelinde kamu müesseselerinin ve yetkililerin daha saydam, dürüst ve hesap verebilir politikalar geliştirmeleri icap ettiğini açıkça gösteriyor.


Internasyonal Şeffaflık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamada, “Türkiye’nin sıralamadaki bu düşüşü, kuşkusuz, yolsuzlukla savaşım alanında son yıllarda sergilediği negatif performansı yansıtıyor” ifadelerine yer verildi.


Internasyonal Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan ise araştırma sonuçlarına ilişkin, “Yolsuzluk skandallarının yargılanamadan kapanması ve yargılama sürecine meydana getirilen müdahaleler devletimizde ‘cezasızlık’ kültürünün yerleşik hale gelmesine ve yolsuzluk fiillerinin yargılanamayacağı algısına yol açmıştır. Bu toplumsal yapıda öğrenilmiş umarsızlık benzeri bir hal yaratmakta ve halk içinde yolsuzluğa karşı bir şey yapılamayacağı şeklinde negatif bir kanıya ve son aşamada duyarsızlık ve umursamazlığa yol açmaktadır. Ek olarak yolsuzluğu önlemek için oldukça uzunca bir süredir herhangi bir düzeltim yapılmadığı gerçeğiyle bu toplumsal umarsızlık ve ilgisizlik durumunu birleştirirsek, bu durum yolsuzluk mevzusunda herhangi bir halde savaşım etmek için negatif ön koşulları oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.


“CEZASIZLIK VE DOKUNULMAZLIK KÜLTÜRÜ YOLSUZLUĞU ARTIRIYOR”


Türkiye’nin puanındaki bu süregiden düşüşün ek olarak, yolsuzluk problemi ile beraber fikir ve ifade özgürlüğüne getirilen engellemeler, basın ve internete getirilen sınırlamalar, yargı üstünde belirgin hale gelen baskı ve açık bir halde hukuka aykırı bazı uygulamaların küresel ölçekte uyandırdığı tepki olarak da yorumlanabileceğini vurgulayan Özarslan şu şekilde devam etti:


“Toplumsal ve siyasal anlamda Endeks’in neticeleri, yolsuzluk problemininin aslına bakarsak bir demokrasi, fikir ve ifade özgürlüğü problemi haline geldiğine de vurgu yapıyor. Bu bağlamda, Internasyonal Şeffaflık Örgütü, Türkiye’nin de içinde bulunmuş olduğu süratli büyüyen ekonomilerin yolsuzluğun artmasına yol açan bir cezasızlık ve dokunulmazlık kültürü yarattığını belirtiyor ve onları demokratik ve hesap verilebilir toplumun bir vazgeçilmezi olan ‘şeffaflık kültürünü’ benimsemeye çağrı ediyor.


Bu internasyonal verilerin Türkiye’ye meydana getirilen ekonomik yatırımlar açısından da tesirinin devam edeceği düşünülmektedir. Türkiye, ekonomik anlamda sıkı ortaklık ve rekabet içinde olduğu ülkelerle kıyaslandığında internasyonal standartlara gore bir düşüş daha kaydetmiş oluyor. Bu durum, Türkiye’nin ülke riskini yükselttiği için Türkiye’de operasyonlarını gerçekleştiren yerli yada fazlaca uluslu şirketlerin direkt etkilenmesine sebep olabilecektir. Unutmamak gerekir ki, yolsuzluk algısı yüksek, şeffaflık kültürüne haiz olmayan ülkelerde, sağlıksız ekonomik gelişme ve yüksek maliyetli üretim kaçınılmazdır ve bu durum tüm ülke ekonomisine ve halka zarar verir.


1995 yılından bu yana açıklanan Yolsuzluk Idrak Endekslerine bakıldığında, Türkiye’nin sıralamadaki yeri ve puanı bakımından, son 21 senedir yerinde saydığını söyleyebiliriz. Bu durum, Türkiye’de kamu sektörü özelinde, yolsuzlukla savaşım ve şeffaflık problemininin bunca senedir kronikleşmiş hale geldiğini, ilerleme ve iyileşme adına kafi adımların atılmadığını ortaya koymaktadır.


2015 Endeksi neticeleri Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal gelişmişlik düzeyini artırabilmesi için ‘şeffaflık’ alanında mühim eksikliklerinin varlığına dikkat çekiyor. Bu bağlamda Endeks’in neticeleri Türkiye’nin yolsuzlukla savaşım ve şeffaflık mevzusunda ilerleme kaydetmesi gerektiği şeklinde yorumlanmalı ve bu mevzularda yetkililer tarafınca bir an ilkin somut adımlar atılmalıdır.” (ANKA)


Haber Kaynağı: Sözcü



Türkiye yolsuzlukta ‘skandal’ ülkelerle aynı sıralamada yer aldı!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder