Orhan Pamuk’la Elif Şafak’ın Guardian’da Türkiye sohbeti: “AKP başarılı”


Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ni Londra’ya taşımasına ilişkin Guardian’a bir yazı yazan ve Pamuk’la konuşan Elif Şafak, Türkiye siyasetine de değindi. Şafak, ‘muhafazakârların geçmişi yok ettiğini‘, Pamuk ise, ‘AKP’nin başarıya ulaşmış fakat taklitçi bulunduğunu‘ söylemiş oldu.


Diken’in Guardian’daki söyleşiden aktardığı yazısında Şafak, ‘günümüzde eleştirel bir şey anlatmaya cesaret eden hereksin hain ya da millet düşmanı olarak yaftalandığını‘ kaydetti.


AKP’nin ‘tecim, dış ilişkiler ve siyasette başarıya ulaşmış bulunduğunu’ vurgulayan Pamuk, ‘mimaride Osmanlı’yı yansılamak ettiğini‘ beyan etti.


‘TÜRKİYE’DEKİ HER YAZAR HAPSE GİREBİLECEĞİNİ BİLİR’


Kendisinin de Pamuk benzer biçimde siyasete istekli bulunduğunu belirten Şafak, “Türkiye’deki her ozan, yazar, gazeteci ya da akademisyen, kitap, yazı, tweet, hatta retweet yüzünden bile toplumsal medyada linç edilebileceğini, ana akım medyada şeytanlaştırılabileceğini, hakkında dava açılabileceğini, hatta hapse girebileceğini bilir” ifadesini kullandı.


‘CAMİLER OSMANLI MİMARİSİNİN KÖTÜ BİR TAKLİDİ’


‘AKP’nin kendisini topluma hem İslami hem de çağıl bir halde sunmak istediğini‘ vurgulayan Pamuk ise, “Bunu ticarette, diplomaside ve siyasette başarıya ulaşmış bir halde gerçekleştirdiler. Fakat mimaride yaptıklarına bir bakın. Camiler klasik Osmanlı mimarisinin fena taklitlerinden biri” diye konuştu.


Pamuk’la benzer görüşleri dile getiren Şafak, “Türkiye’deki sonsuz ironilerden biri de muhafazakârların, öteki ülkelerdekinin aksine geçmişi korumaktan fazlaca, yok etmesi” dedi.


‘TÜRK TOPLUMU SON DERECE ATAERKİL, CİNSİYETÇİ VE HOMOFOBİK’


Yazısında edebiyatta cinsiyet mevzusuna değinen Şafak, ‘Türk toplumunun son aşama ataerkil, cinsiyetçi ve homofobik bulunduğunu’ belirtirken, “Cinsiyete bakılmaksızın, Türk romancı olmak yaşam boyu yalnızlığa mahkûm olmak anlamına geliyor” ifadesini kullandı.


İLGİLİ HABER

Haber Kaynağı: Sözcü



Orhan Pamuk’la Elif Şafak’ın Guardian’da Türkiye sohbeti: “AKP başarılı”
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder