Rusya Merkez Bankası 2016 tahminlerini açıkladı


Banka, daha önceki 50 dolar olarak tahmin edilen petrol fiyatlarının 2016 senesinde 50 doların altında olacağını deklare etti. Merkez Bankası’nın 50 dolarlık petrol varil fiyatı tahmininin gerçekleşmesi halinde Rusya, 2016 senesinde yüzde 0,5 ila yüzde 1 oranında küçülecek. Petrol fiyatlarının 35 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda ise Merkez Bankası’na nazaran Rusya’da gayri safi yurt içi hasıla yüzde 2-3 azalacak.


Merkez Bankası ek olarak, ekonomide yaşanacak gerilemeyi rubledeki dalgalı kurun hafifletebileceğinin altını çiziyor. Bankadan meydana getirilen açıklamada “Rubledeki dalgalı kur, enerji fiyatlarındaki düşüklüğün ekonomiye olan negatif tesirini kısmen telafi edecektir. Öteki taraftan, ileriki dönemlerde ödeme dengesi ve ekonominin, Rusya’nın temel ihracat ürünlerinin dünyadaki fiyatının düşük seviyelerde seyretmesine uyum sağlamasına gereksinim duyulmaktadır” denildi.


Rusya Merkez Bankası senelik kredi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Banka senelik faizleri yüzde 11 olarak belirledi. Enflasyon tahminlerini de paylaşan Merkez Bankası, 2017 yılı başlangıcında Rusya’da senelik enflasyonun yüzde 7’den daha düşük olmasını bekliyor. 2015 senesinde Rusya’da senelik enflasyon yüzde 12,9 olarak hesaplanmıştı. (CİHAN)


Haber Kaynağı: Sözcü



Rusya Merkez Bankası 2016 tahminlerini açıkladı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder