Almanya büyüme tahminini düşürdü


Almanya, gelişen ekonomilerde yaşanmış olan ekonomik yavaşlamanın ihracatta meydana getirmiş olduğu düşüşün peşinden mahalli talebin ekonomiye destek elde eden tek unsur olarak kalmasıyla 2016 gelişme tahminini düşürdü. 


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kabinesinin bugün açıklamış olduğu senelik iktisat raporunda daha ilkin yüzde 1.8 olarak açıklanan 2016 gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) gelişme beklentisi 2015 senesinde gerçekleşen yüzde 1.7′ye çekildi.


Raporda Alman ekonomisinin, Çin ve öteki gelişen piyasalardan gelen talebin azalması sebebiyle ihracata olan bağımlılığını azaltarak daha mahalli talep merkezli bir yapıya geçtiğinin altı çizildi.


Berlin 2016 senesinde ithalatın ihracattan daha süratli artmasını beklerken, net dış ticaretin ekonomik büyümeyi yüzde 0.4 aşağı çekeceği tahmin ediliyor.


Bilhassa mühendislik ve otomobil sektörlerinin öncülüğünde dünya geneline yapmış olduğu ihracata güvenen bir iktisat için bu geçiş mühim bir gelişme.


Bu geçişle birlikte mahalli talep bu yıl için ekonomik büyümenin tek itici gücü olarak kalıyor. Hükümet tüketici harcamalarında yüzde 1.9, inşaat yatırımlarında yüzde 2.3 ve devlet harcamalarında yüzde 3.5 artış bekliyor.


Kabine açıklamasında, “Almanya ekonomisi iyi durumda” denilerek, işçi piyasanın sıhhatli durumda bulunduğunu ve istihdamın artarak vergi gelirini de artırmasının beklendiği açıklandı.


Haber Kaynağı: Sözcü



Almanya büyüme tahminini düşürdü
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder