Başörtüsü yönetmeliğinde flaş gelişme


Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve giysilerine dair yönetmelik 2014 senesinde değiştirilerek lise ve ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestisinin önünü açıldı. Yönetmelik değişikliğinin iptali için Yargıçlar Sendikası Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2014 senesinde dava açtı. Oluşturulan davaya ilişkin Danıştay Başsavcısı, düşüncesini Danıştay 8. Dairesi’ne sundu. Danıştay Başsavcılığı, ortaokul ve liseler ile oldukça programlı liselerde başörtüsü serbestliğini getiren yönetmeliğin iptalini istedi.


Danıştay 8. Dairesi’ne sunulan Danıştay savcısının görüş yazısında şu ifadeler yer aldı: “Dava mevzusu yönetmelik ile meydana getirilen düzenleme kapsamında oluşacak olan farklılaşma sebebiyle evlatların bu durumdan iyi mi etkileneceği pedagoji ilkeleri çerçevesinde mevzunun uzmanlarınca değerlendirilmelidir. Çocuk Haklarına Daire Sözleşme’nin çocuk hakları kapsamında yapılacak olan her türlü faaliyetin ilk olarak çocuğun yararına olması gerektiği öngörüsü ve kabulünde bulunmuş olduğu hususu dikkate alındığında evlatların genel yararının sağlanıp sağlanamayacağının bu değerlendirme sürecinde irdelenmesi gerekmektedir. Davalı yönetim uzman kişilerin görüşlerine başvurulduğunu belirtmesine rağmen dosya kapsamında bu şekilde bir değerlendirmeye ilişkin belgeye rastlanmamıştır.”

Savcı, dava mevzusu düzenlemenin, internasyonal sözleşmelerde yer edinen ilkelerin tam ve gereğince uygulanırlığını hukuken kabul edilebilir bir tespite dayanmadığı netice ve kanaatine vardığını belirtti. Savcılık, yönetmeliğin iptali gerektiği düşüncesini Danıştay 8. Dairesi’ne sundu.

CİHAN


Haber Kaynağı: Sözcü



Başörtüsü yönetmeliğinde flaş gelişme
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder