Bakan Avcı: Dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız şart


Enver ALAS İstanbul, (DHA) – MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk dünyası meselesinin artık daha bilim ve kültür yoğunluklu ele almaya, Türkçe`nin üstünde yükselecek bir ortaklık sürecini kalıcı hale getirecek çalışmalara gereksinim duyulduğunu belirterek, "Duygusal tepkilerin işe yaramadığını, hamaset de demek istemiyorum fakat tüm işbirliklerini bir kardeşlik söylemi üstüne inşa etmenin yarar vermediğini artık görmeliyiz. Türkiye`nin bilhassa eğitimde, üniversite bağlamında ve internasyonal dayanışma alanında açmış olduğu yollara yenilerini eklememiz, bilhassa dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız koşul" dedi.


Türk Dünyası Vakfı tarafınca Türk Dünyası`na ilişik seçkin eserlerden oluşan yayınların bir araya getirilmiş olduğu `Türkname-Türk Dünyası Kitaplığı`nın tanıtım programı Bakan Nabi Avcı`nın katılımıyla yapılmış oldu. Bölme`deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Kitaplığı`nda gerçekleşen programda konuşan Nabi Avcı, tarih, edebiyat, dil, kültür, tasavvuf sahalarında hazırlanmış 150`nin üstünde eserin tanıtıldığını söylemiş oldu.



"MEDENİYETİMİZ BÜTÜN GÜCÜNÜ BESLENDİĞİ İHALİ ESASLARDAN VE İNSANLIĞA HİZMET CEHDİNDEN ALIYOR"


Bununla beraber Türk Dünyası Vakfı`nın Mütevelli Heyeti Başkanlığı`nı da icra eden Nabi Avcı, Türk dünyasının dünyaya yayılırken zamanı dönüştüren ve etkileyen misyonlar yüklendiğini beyan etti. Avcı, "Türkler, geldikleri coğrafyanın imkanlarını zenginliklerini ve hazır buldukları uygarlık verileriyle telif ettiler, temellük ettiler. Böylece insanlığın büyük birikimini de müktesebata katarak devletler kurdular. Devletler tarih sahnesine çıkıp, zamanı erişince de çekilebilirler. Aslolan medeniyetin ve kültürün devam etmesi, milletlerin varlıklarını bu kaynaklardan beslenerek ve onlara dayanarak sürdürebilmesidir. Türklerin kurduğu devletler kuruldu, terfi etti ve yıkıldı. Sadece inanç eksenine dayanan kültür ve medeniyetleri kalımlı kaldı. Bundan dolayı bu medeniyetin sınırları ve yönelişleri, bu medeniyetin dayandığı esaslar yalnız bu dünyada ayakta kalmaya odaklanmış değildi. Medeniyetimiz tüm enerjisini beslendiği tanrısal esaslardan ve insanlığa hizmet cehdinden alıyordu" dedi.



"İŞBİRLİKLERİNİ ÇOĞALTMANIN YOLLARINI BULMAMIZ ŞART"


Türk dünyası meselesinin artık daha bilim ve kültür yoğunluklu ele almaya, Türkçe`nin üstünde yükselecek bir ortaklık sürecini kalıcı hale getirecek çalışmalara gereksinim duyulduğunu vurgulayan Avcı, "Duygusal tepkilerin işe yaramadığını, hamaset de demek istemiyorum fakat tüm işbirliklerini bir kardeşlik söylemi üstüne inşa etmenin yarar vermediğini artık görmeliyiz. Türkiye`nin bilhassa eğitimde, üniversite bağlamında ve internasyonal dayanışma alanında açmış olduğu yollara yenilerini eklememiz, bilhassa dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız koşul" dedi.



"AMAÇ DİL, EDEBİYAT VE KÜLTÜR ÜZERİNDEN BİR YOL AÇMAK VE KÖPRÜLER KURMAK"


Avcı, hazırlan kitapların amacını "Dil, edebiyat ve kültür üstünden bir yol açmak ve köprüler oluşturmak" şeklinde tanımlayarak, kitaplardan 10 tanesinin Türkçe`nin başyapıtlarından oluştuğunu dile getirdi. Avcı, "Kutadgu Bilig benzer biçimde, Divan-ı Hikmet, Dede Korkut Hikayeleri benzer biçimde `önden gelen` eserin Rusça ve İngilizce dahil nazara verilmesi de ek olarak mühim" ifadelerini kullandı.



EBA`NIN DÜNYANIN EN BÜYÜK EĞİTİM PORTALI OLDUĞUNU AÇIKLADI


Ulusal Eğitim Bakanlığı`nın Eğitim Bilişim Ağı`nın (EBA) 8,5 milyon seyircisi ve 150 bini aşkın destek ders materyaliyle örgün orta öğretim düzeyinde dünyanın en büyük eğitim portalı bulunduğunu bildiren Avcı, "İnşallah bu eserleri EBA`ya da yükleyerek 17 milyon ilk ve orta öğretim çocuğumuzun ve tüm üniversitelerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Birden okuyucu ve takipçi sayımız katlanmış olacak" diye konuştu.


Bakan Nabi Avcı, konuşmasının peşinden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile beraber Türkname-Türk Dünyası Kitaplığı`nın açılışını kurdele keserek yapmış oldu. Bakan Avcı ondan sonra kütüphaneyi gezerek hazırlanan kitapları inceledi.



TÜRKNÂME-TÜRK DÜNYASI KİTAPLIĞI


İçinde Türkçe yazılan ilk siyasetname olan Kutadgu Bilig`den Türkçe ilk Kur`an-ı Kerim tercümelerine, Yunus Emre Divanı`na, Kâtip Çelebi`nin Cihannümasından Evliya Çelebi`nin Atlası`na, dünyaca meşhur Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov`un eserlerine, Manas Destanı`ndan Dede Korkut Masalları`na kadar onlarca kaynak eserin yanı sıra Modern Türk Edebiyatı eserleri ile araştırma ve araştırma kitaplarının bulunmuş olduğu yayınlar, 120 ülkede 40 bine yakın satış ve dağıtım noktasında dünya okuyucusuyla buluştu.



DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Bakan Avcı: Dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız şart
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder