Rum-Yunan-İsrail üçlü zirvesi Güney Kıbrıs’ta gerçekleşti


 DHA DIŞ HABER- 


Çipras: “Kıbrıs sorununda garantisiz ve garantörsüz çözüm istiyoruz”


Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ilk zirve toplantısını bugün Cenup Kıbrıs’ta gerçekleştirmiş oldu.


Ortak basın toplantısında, enerji güvenliği ve AB’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak ortak emekler yapılacağı açıklandı


Cenup Kıbrıs-Yunanistan-İsrail devlet ve hükümet başkanları arasındaki ilk zirvede, “enerji güvenliğine ve üç ülkenin, AB’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine katkı koyacak ortak emekleri ileri götürme” mevzusunda antak kalma sağlandı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu zirve sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde su kaynaklarının yönetimiyle ilgili antak kalma üç ülkenin Ziraat bakanı tarafınca imzalandı.


Anastasiadis görüşmeyi “zamanı” diye vasıflandırdı


Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “zamanı” diye nitelediği zirvede benimsenen “Lefkoşa Bildirisi”nin enerji, gezim, çevre, suyun yönetimi, terörle savaşım ve mültecilik mevzularındaki işbirliklerinin temel taşını oluşturacağını altını çizdi ve uzlaşıya vardıkları mevzuları seyretmek suretiyle bir de üçlü eşgüdüm komitesi kurulacağını deklare etti.


Netanyahu naturel gaz boru hattı kurulması ve deniz altı elektrik kablosu döşenmesi olanaklarını ele aldıklarını deklare etti


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, üç ülkenin, İsrail ve Cenup Kıbrıs’tan naturel gazı Yunanistan’a, sonrasında da Avrupa’ya taşıyacak bir naturel gaz boru hattı kurulması ve İsrail-Cenup Kıbrıs-Yunanistan elektrik şebekelerini birleştirecek deniz altı elektrik kablosu döşenmesi olanaklarını ele aldıklarını deklare etti. Netanyahu da zirveyi “zamanı” diye vasıflandırdı.


Çipras: “Kıbrıs sorununda garantisiz ve garantörsüz çözüm istiyoruz”


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, enerji ve öteki bağlantılı alanları ele aldıklarını belirterek İsrail ve Cenup Kıbrıs rezervlerinin, iki ülke naturel gazının, Yunanistan’ın köprü görevi üstlenmesiyle Avrupa’ya taşınarak değerlendirilmesinin önemine vurgu yapmış oldu. Çipras, Kıbrıs sorununa da değindiği açıklamasında “Kıbrıs sorununda garantisiz ve garantörsüz çözüm istiyoruz” dedi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


Üç liderin ortak toplantı görüntüsü


Anastasiadis izahat


Netanyahu izahat


Çipras izahat
DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Rum-Yunan-İsrail üçlü zirvesi Güney Kıbrıs’ta gerçekleşti
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder