Petrol fiyatları ihracatı olumsuz etkileyecek


Ankara Endüstri Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Internasyonal Para Fonu (IMF)’nun geçen yıl yüzde 47 düşen petrol fiyatlarının bu yıl da yüzde 17′nin üstünde gerileyeceği öngörüsünde bulunduğunu belirterek, bu durumun petrol ihracatçısı ülkelere yaptığımız ihracatı negatif etkileyeceğini söylemiş oldu.


ASO Başkanı Nurettin Özdebir Ankara Endüstri Odası Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulunmuş oldu. 2015 yılı dünya büyümesinin yüzde 3,1 olacağını tahmin eden IMF’nin, 2016 yılı için yüzde 3,6 olarak yapmış olduğu küresel gelişme tahminini yüzde 3,4′e düşürdüğünü belirten Özdebir, bu indirimin Brezilya, Rusya ve Suudi Arabistan’ın gelişme tahminlerinin düşürülmesinden kaynaklandığını söylemiş oldu.


Gelişme tahmininin düşürülmesinde, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkili bulunduğunu belirten Özdebir, “IMF, 2015′te yüzde 47 düşen petrol fiyatlarının 2016′da yüzde 17’nin üstünde gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu durum, petrol ihracatçısı ülkelere yaptığımız ihracatı negatif etkileyecek” dedi.


Dünya Bankası’nın da geçen günlerde Türkiye’nin 2015 yılı ekonomik büyümesini revize ederek yüzde 3,2′den yüzde 4,2′ye yükselttiğini belirten Özdebir, şunları kaydetti:


“Yıl başlangıcında Türkiye’nin 2015 senesinde en fazla yüzde 3 büyüyebileceği öngörüleri, senenin üçüncü çeyreğinde ekonomik büyümenin yüzde 4 olması ile beraber yukarıya doğru revize edildi. Artık 2015 yılı büyümesi için meydana getirilen tahminler yüzde 3,5-4,5 içinde içeriyor. Bu gelişme, işsizlikte anlamlı bir düşüşe yol açamayacağı için yetersiz görülebilir. Sadece, küresel ekonomide ivme kaybeden gelişme, en mühim ihracat pazarlarımızdan olan Avrupa Birliği’nde ekonomik canlanmanın kafi güce kavuşamaması ve bölgemizdeki jeopolitik problemler düşünülürse bu gelişme küçümsenemez. Bunun yanı sıra, Dünya Bankası’nın 2016 ve 2017 yılları için gelişme tahmini ise yüzde 3,5. Bu gelişme, Orta Vadeli Program’daki yüzde 4,5 ve yüzde 5′lik öngörülerin oldukça altında. Büyümenin bizce kaygı veren tarafı endüstri üretimindeki sınırı olan artıştır. 2015 yılı enflasyonu, yıl başındaki beklentilerin üstünde, yüzde 8,81 olarak gerçekleşti. Son yıllarda yüksek seyreden enflasyonun şirketlerimiz üstündeki negatif etkilerini telafi edecek tedbirlerin alınması gerekmektedir.”


“YABANCI SERMAYE ÇIKIŞININ 2016 YILINDA DA DEVAM ETMESI MÜMKÜN”


Küresel ana para hareketlerini izleyen Internasyonal Finans Enstitüsü, 2016 tahminlerin de son 3 yılda gelişen ülkelerden çıkan ana para miktarının 1,3 trilyon dolara yaklaştığını hatırlatan Özdebir, bu yıl da gelişen ülkelerden 448 milyar dolar daha sermayenin çıkması beklendiğinin altını çizdi.


Yabancı ana para girişlerindeki azalma gelişen ülkeleri kendi imkanlarıyla büyümeye zorlandığını bu durumun da Türkiye de ilgilendiriyor bulunduğunu belirten Özdebir, “2015 yılının ilk 11 ayında Türkiye’den 10,7 milyar dolar yabancı ana para çıkışı yaşandı. Bu durumun 2016 senesinde da devam etmesi mümkündür. Bu durumda ekonomik büyümeyi sürdürebilmek için yerli kaynaklarımıza yönelmek ve iç tasarrufları çoğaltmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


“SANAYİ 4.0′ DEVRİMİNİ KAÇIRMAMAMIZ GEREKİYOR”


ASO Başkanı Özdebir, Davos’ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nun mevzularından kabul edilen ‘Endüstri 4.0′ ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulunmuş oldu:


“Dünyada yeni bir endüstri devrimi yaşanıyor. Bu devrime ‘Endüstri 4.0′ deniyor. Bu devrim, kıymet zinciri organizasyonunda kullanılmaya başlanan yeni teknolojileri ve yeni kavramları anlatmak için kullanılıyor. Endüstri 4.0′da bilgisayarlar web üstünden birbirine bağlanarak akıllı fabrikaların oluşturulması hedefleniyor. Birbirleriyle bağlananlar yalnız fabrikalar da değil. Evler, otomobiller, hastanelerdeki bilgisayarlar da web üstünden birbirleriyle devamlı yazışma içinde insanlara destek oluyor, karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor. Tüm bu gelişmelerin bizleri direkt ilgilendirmeyeceği ve etkilemeyeceğini düşünmek büyük bir hata olur. Şundan dolayı geleceğin dünyası ‘Endüstri 4.0′ ile şekilleniyor ve geleceğin kurallarını koyuyor. ‘Endüstri 4.0′ yalnız büyük şirketleri değil, KOBİ’leri de yakından ilgilendiriyor. Bizim bu gelişimleri yakından izlememiz ve ‘Endüstri 4.0′ devrimini kaçırmamamız gerekiyor. Hükümetin açıklamış olduğu Ar-Ge tasarısı bu yönde atılmış pozitif bir adımdır. Bu yeni endüstri devriminin haricinde kalmamak için yapmamız ihtiyaç duyulan en mühim mevzu bilgisayar eğitimine ağırlık vermek ve çocuklarımıza fazlaca ufak yaşlarda kodlamayı öğretmektir.”


Haber Kaynağı: Sözcü



Petrol fiyatları ihracatı olumsuz etkileyecek
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder