İş hayatında kadına eşitlik uzun vadede de yok…!


Mercer’ın bayanların iş gücüne sağlamış olduğu katkıyı mercek altına almış olduğu ‘Bayanların İşgücüne Iştirakı Araştırması’ neticeleri açıklandı. 42 ülkede meydana gelen araştırmaya nazaran, dünya genelinde bayanların iş dünyasındaki yeri hala istenilen düzeyde değil ve gelecek 10 yıl içinde de işgücünde herhangi bir eşitlik mümkün gözükmüyor…


Türkiye’de, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) işbirliğiyle meydana gelen araştırmaya katılım, yüzde 31 ABD/Kanada, yüzde 21 Avrupa, yüzde 23 Latin ABD, yüzde 15 Asya ve yüzde Avustralya/Yeni Zelanda olarak gerçekleşti.


Araştırmaya gore, geçen 20 yılda meydana getirilen geliştirmeler, kadının iş yerindeki konumunu birazcık daha iyiye taşısa da, temsil, eşitlik ve kariyer açısından bayanlar erkeklerden hala fazlaca gerideler. Araştırmaya katılan firmaların bayanlara perspektif geleneksel olarak kalmaya devam etmiş olduğu sürece gelecek yıllarda da bu mevzularda bir eşitlikten anlatmak oldukça güç. Firmaların yetenekli hanım işgücü havuzunu yaratamaması bayanların iş hayatındaki yerini tehdit ediyor. Gelecek 10 yılda kadının temsili Latin ABD’da yüzde 36’dan yüzde 49’a, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yüzde 35’den yüzde 40’a, ABD ve Kanada’da yalnız 1 puan artışla yüzde 39’dan 40’a çıkması umut ediliyor. Bu mevzuda son sırada yer edinen Asya’da ise işgücünde hanım temsilinde yüzde 25’den yüzde 28’e bir artış söz mevzusu.


Araştırmanın sonuçlarına nazaran, dünyada iş gücünün yüzde 40’ı hanım ve bayanlar daha oldukça destek birimlerinde rol alıyor. Ustalaşmış seviyede ise hanım iş gücünün oranı yüzde 38 olarak karşımıza çıkıyor. Bayanların yüzde 33’ü müdür seviyesinde, yüzde 26’sı kıdemli müdür ve yüzde 20’si ise direktör rollerinde vazife alıyor.


CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN YÖNETİM DESTEĞİ ŞART


Araştırmanın sonuçlarına nazaran, işyerlerinde eşitliği sağlamak adına meydana gelen en etkili yöntemlerden biri, üst yönetimin bu çalışmaya birebir iştirak etmesi ve desteklemesi. Katılım gösteren firmaların yüzde 57’si üst yönetimin bu şekilde bir çalışmada yer aldığını belirtti. Ek olarak iş yerlerinde bu mevzuya adanmış bir grubun olması, hanım-adam ücretlerindeki eşitlik, esnek emek verme saatleri ve evden çalışılabilen programlarını geliştiren firmalar, bayanların önder rollerde yer almasını kolaylaştırıyor. İş dünyasında bayanları daha yukarı seviyeye taşımak adına geleneksel yaklaşımların aksine, daha çeşitli emeklilik programı, cinsiyete gore sıhhat programı ve yatırım eğitimleri benzer biçimde uygulamaları hayata geçiren firmalar daha başarıya ulaşmış oluyor. ABD ve Kanada bilhassa emeklilik ve birikim programları benzer biçimde bayanlara hususi programlarda ilk sırada içeriyor. Firmaların yüzde 50’si hanım sağlığı ve bunu destekleyen programların bayanları işe alma ve elde tutmada fazlaca mühim bulunduğunu belirtiyor ve yüzde 22’si cinsiyete hususi analizler yapıyor. Sadece firmaların yüzde 9’u hanıma hususi sıhhat programı ve finansal danışmanlık veriyor.


Geçen yıl meydana gelen araştırmanın sonuçlarına gore, çeşitlilik ve farklılık programlarında yer edinen adam sayısı da yüzde 49’dan yüzde 38’e düştü.


Araştırmanın sonuçlarına nazaran, bayanlar uyarlama, ekip yönetimi ve duygusal zeka mevzularında erkeklerden daha başarıya ulaşmış performanslar gösteriyor.


ÜCRET EŞİTLİĞİNDE HİÇ İLERLEME YOK


Kadının işgücünde temsilinde ücret eşitliği fazlaca mühim bir madde olarak karşımıza çıkarken 2014 yılı araştırmasından beri bu mevzuda hiçbir ilerleme tespit edilemedi. Ücret eşitliğinde yüzde 40 ile ABD ve Kanada ilk sırada yer alırken, Avrupa yüzde 28 ve Asya yüzde 25 olarak sıralanıyor. Dünyada genel olarak bu oran yüzde 34 olarak karşımıza çıkıyor. Firmaların yüzde 29’u performans göstergelerinde cinsiyeti dikkate alırken, bayanların yalnız yüzde 28’i kar/zarar tablosu gerektiren roller üstüne alıyor.


Mercer IMETA Bölgesi Pazarlama Direktörü Işıl Çayırlı Ketenci, bayanların iş hayatına iştirak etmesi ya da kariyerlerinde devam etmesinin ekonomik ve toplumsal gelişim açısından son aşama mühim bulunduğunu belirtirken, bayanların iş sonuçlarına ve performansa direkt kıymet kattığını söylemiş oldu. İş dünyasında bayanların temsilinin, firmaların hanımı çekme, geliştirme ve tutma stratejileriyle direkt bağlantılı olduğuna dikkat çeken Ketenci, bayanları bilhassa üst düzey rollerde elde tutabilmenin tüm coğrafyalardaki iş dünyasında ayrıştırıcı bir unsur olarak karşımıza çıktığını söylemiş oldu. Ketenci, “Firmalar bilhassa ücret ve terfi mevzularında eşitliği sağlamalı ve bayanları iş hayatında tutabilmenin şekilleri üstünde çalışmalı. Bayanlara yönelik programlarda fark yaratan ve tatbik eden firmalar gelecek yıllarda oldukça daha avantajlı konumda yer alacaklar. Devletimizde bilhassa ücretlerde eşitlik, esnek emek verme modelleri benzer biçimde mevzularda hanım istihdamını destekleyecek çalışmaların öncü firmalarla artış gösterdiğini görüyoruz sadece bu tarz şeyleri içselleştirmek ve genele yaymakla bir gelişme kaydedebiliriz” dedi.


“KADIN LİDERLERİN SAYISINI ARTIRMAYI HEDEFLEMELİYİZ”


PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, araştırmanın kadının iş hayatındaki etkinliğinin artması için yol gösterici bulunduğunu belirtti. Yangın şu şekilde devam etti: “Hanım liderliği gelişimi PERYÖN’ün odaklandığı konuların başın içeriyor. Bayanların İşgücüne Iştirakı Araştırması, kadının iş hayatındaki etkinliğinin artırılması ve koşullarının iyileştirilmesine yönelik alınması ihtiyaç duyulan tedbirlere, hayata geçirilmesi tavsiye edilen uygulamalara dikkat çekmesi yönünden büyük ehemmiyet taşıyor. Türkiye’de kadının iş yaşamına iştirakı yüzde 30 düzeyinde. Hanım yöneticilerin oranı yüzde 12,2 iken hanım CEO’ların oranıysa yüzde 2 düzeyinde. Bayanlar iş hayatında, “finanstan anlamaz, duygusal davranır, ekip yönetemez” benzer biçimde negatif ön yargıları yönetmek durumunda kalıyor. Meydana getirilen araştırmalar ise ön yargıların aksini söylüyor. Bayanlar ilişki yönetimi, aynı anda birden fazla işi yapabilme, netice odaklılık mevzularında bayanların daha yetkin bulunduğunu gösteriyor. Kadınlardan iş yaşamı haricinde annelik, eş görevi ve ev işleri benzer biçimde birçok dinamiği de kariyerleriyle birlikte yönetmeleri umut ediliyor. Hanım liderliğinin teşviki ve bayanların istihdama katılımını çoğaltmak için bayanlar, eğitim yıllarından itibaren yönetim rolleri için teşvik edilmeli. Kendi işlerini kurmaları ve istihdam yaratacak önder rollerine gelmeleri mevzusunda desteklenmeli. Cemiyet üstünde tesirleri olan film, dizi ve programlarda da örnek olabilecek, iş ve hususi hayatında mutlu ve başarıya ulaşmış bayanlara yer verilmeli. Ek olarak ücret, işe alım ve terfi süreçlerinde cinsiyete hususi kriterler tanımlanmaması, adil davranılması, işyerinde anne-baba dostu uygulamaların artırılması alınabilecek tedbirler içinde içeriyor. İş hayatında cinsiyet çeşitliliği ve kadının güçlendirilmesi, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın en mühim gerekliliğini oluşturuyor. Yönetimde çeşitlilik, yaratıcılık ve yenilikçiliği tetikliyor, çeşitliliğe haiz yönetim kurulları daha iyi kararlar alıyor, şirketleri daha yüksek finansal performans elde ediyor. Bu yüzden iş hayatında bayanların yönetici rollerini üstlenmeleri, bayanların istihdama iştirakı ve etkinliğini çoğaltmak en mühim hedeflerimizden biri olmalı.”


 


Haber Kaynağı: Sözcü



İş hayatında kadına eşitlik uzun vadede de yok…!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder