İtalya’da çıplak heykel tartışmasına Ruhani de katıldı: “Biz İtalya’dan böyle bir şey talep etmedik”


Esma Çakır Roma, 27 Ocak (DHA) – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi “rahatsız etmemek” için müzedeki çıplak heykellerin gizlenmesi İtalya’da oldukça büyük tepkilere yol açarken, bu tartışmalara Ruhani de katıldı. İran lideri, “Bizim bu şekilde bir talebimiz olmadı. Bizi rahat ettirmek için her şeyi icra eden İtalyanlara teşekkür ediyoruz” dedi.


İtalya’dan, enerji, altyapı, sıhhat, eğitim ve kültür benzer biçimde alanlarda 17 milyar euro tutarındaki 17 antak kalma imzalamış olarak ülkesine dönecek olan Ruhani, Fransa’ya hareketinden ilkin Pazartesi sabahından beri bulunmuş olduğu Roma’da bir basın toplantısı düzenledi.


Ülkesine olan yaptırımların kaldırılmasıyla Batı ile olan ilişkilerde kıştan bahara geçmeyi umduklarını söyleyen Ruhani, “Artık ne yaptırımların ne de baskıların işe yaramadığı anlaşılmıştır. O dönemler geride kaldı” dedi.

İran’a karşı düşmanca tavrını değiştirmenin ABD’nin kendi elinde bulunduğunu da söyleyen Ruhani, “İki ülkenin dostça ilişkilere haiz olması mümkündür. Fakat gerilimsiz birlikteliğin anahtarı bizim değil, Washington’un elindedir” diyerek, ABD’nin düşmanca tavrından İsrail lobisini görevli tuttu.


İTALYA KÜLTÜR BAKANI: “HEYKELLERİN GİZLENMESİ YANLIŞTI”

Öte taraftan Ruhani, İtalyanları öfkelendiren çıplak heykel krizinin içinde kendisini buldu.

İran heyetinin “hassasiyetlerini zedelememek” isteyen, Rönesans’ın doğduğu İtalya, Başbakan Matteo Renzi ile Ruhani’nin ortak basın toplantısı düzenlemiş olduğu Capitolini Müzeleri’ndeki çıplak tanrıça heykellerini büyük beyaz kutularla gizlemişti.


Basın toplantısında Ruhani’ye, dünya genelinde oldukça konuşulan bu heykelleri sansürleme tartışmalarına ilişkin ne düşündüğü de soruldu.


67 yaşındaki önder ise, “Bu vaka, bir gazetecilik meselesidir. Bu yüzden yanıt vermek istemem. Bizim İtalya’dan bu şekilde bir talebimiz olmadı. Sadece İtalyanların fazlaca misafirperver bulunduğunu ve konuklarını rahat ettirmek için her şeyi yaptıklarını söyleyebilirim. Bunun için onlara teşekkür ederim” diye karşılık verdi.


Oysa ülke basınında çıkan bazı haberlerde, Ruhani’nin bu ülkeye gelişi öncesinde ziyaret edeceği bölgeleri gezen İranlı protokol görevlilerinin, Capitolini Müzeleri’ndeki çıplak figürleri görünce, “Bunların kapatılması daha iyi olur” dedikleri öne sürüldü.

Eleştirilerin dozunun artması üstüne izahat icra eden Kültür Bakanı Dario Franceschini, ne kendisinin ne de Başbakan Renzi’nin heykellerin gizlenmesi mevzusunda bilgisinin bulunduğunu söyleyerek, bu tedbirin doğru olmadığını, bu şekilde mühim bir yabancı konuğun duyarlılıklarına karşı başka yollar bulunması icap ettiğini söylemiş oldu.

Heykelleri gizleme emrini ise, başbakanlıkta törenlerden görevli bir müdürün verdiği belirtiliyor.


“GERİCİ RENZİ, İTALYA’YI DÜNYAYA REZİL ETTİ”

İtalyanlar, meydana getirilen milyarlarca euroluk anlaşmaların hatırına, yüzlerce senelik tarihlerini ayaklar altına almış olduğu nedeni öne sürülerek merkez sol çatısındaki Renzi hükümetine hiddet kusuyor.

Ülkede, Fransa’da da dini nedenlerle şarap krizi yaşandığını, sadece Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın ilkelerinden ödün vermemek için Ruhani ile akşam yemeğini iptal ettiğine dikkat çekilerek, Hollande’a övgüler yağdırılıyor.

Il Giornale gazetesi, “Ruhani Renzi’nin maskesini düşürdü, çıplak heykellerin gizlenmesini kendisinin talep etmediğini söylemiş oldu. Gerici Renzi, İtalya’yı tüm dünyaya rezil etti. Batı’nın binlerce senelik kültürünü İslam’a ezdirdi. Bu, hem İtalya hem de Batı kültürüne büyük bir tokattır” ifadelerini kullandı.


“KÜLTÜREL FAHİŞELİK”

Muhalif kanattaki Cumhuriyet Senatosu Başkan Yardımcısı Maurizio Gasparri ise mevzuyu Senato’ya taşıyarak, “Bu, İtalyan otoriteler tarafınca emredilmiş, kendi ülkesinde idam cezaları verdiren, özgürlüğü ve İsrail’in varlığını tehdit eden ve bu ihlallerine hoşgörü gösterilen, ödüllendirilen bir kişiliğin yararına yapılmış kültürel bir fahişelik jestidir” diye sert eleştirisini dile getirdi.


“SANAT ESERLERİNE BAŞÖRTÜSÜ MÜ TAKACAĞIZ?”

Forza Italia (Haydi İtalya) partisi milletvekili Daniele Capezzone, “Ülkem, İran karşısında utanç verici bir halde eğildi. İtalya bu kadar düştü mü?” diye izahat yapmış oldu.

Muhalefetten bir öteki milletvekili Barbara Saltamartini, “Sanırım hükümetimiz, köklerimiz ve tarihimizden utanıyor. Bari hanım bakanlarımızın başlarını da örtselerdi. Şimdi sanat eserlerimize başörtüsü mü takmak zorundayız?” diye konuştu.
DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



İtalya’da çıplak heykel tartışmasına Ruhani de katıldı: “Biz İtalya’dan böyle bir şey talep etmedik”
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder