Türkiye’nin iki yenilgisi: PYD’ye dolaylı davet, Türkmenler hiç davet yok


Zeynep GÜRCANLI/ ANKARA


Cenevre’de yapılacak olan Suriye sulh görüşmelerinde masaya kimlerin oturacağı belli oldu.

Türkiye”nin “terör örgütü” olarak nitelendirip, Cenevre’de masaya oturtulmasını “kırmızı çizgi” yapmış olduğu PYD-YPG toplantıya “dolaylı olarak” çağrı edildi.

PYD’ye direkt davetiye gönderilmezken, PYD’nin “en büyük bileşeni olduğu” çatı teşkilat Suriye Demokratik Meclisi, Cenevre toplantısına resmen çağrı aldı.

BM nezaretinde yapılacak Suriye görüşmelerinde, Suriye’deki rejim muhaliflerinin olduğu masada, içinde PYD’nin de bulunmuş olduğu Suriye Demokratik Meclisi adına İlham Ahmed ile Heysem Menna oturacak.


“ÇATI FORMÜLÜ”


Bu formülle BM, PYD’yi direkt masaya oturtmasa da, Suriye sulh görüşmelerinde “muhatap almış”oldu.

İçinde PYD eş başkanı Salih Müslim’in de bulunmuş olduğu kurul BM tarafınca Cenevre’ye çağrılmış, kendileri için otel rezervasyonları yapılmış, sadece “sulh masasına” oturmaları mevzusunda resmi davetiye verilmemişti.

Şimdi bu davetiye de verilmiş oldu. Türkiye’nin “terör örgütü” söylediği PYD, masada”dolaylı” da olsa kendisine yer buldu.


TÜRKİYE’NİN İKİ YENİLGİSİ


Türkiye’nin tüm gücüyle Cenevre’de temsil edilmemesi için savaşım etmiş olduğu PYD’nin, dolaylı yoldan da olsa, masaya oturtulması, Ankara açısından diplomatik kulislerde “büyük yenilgi” olarak yorumlandı. Türkiye şimal Suriye’de geniş bir alanı denetim altında tutan Demokratik Suriye Meclisi’ni de, içinde PYD olduğundan resmen muhattap almıyordu.

Türkiye’nin Cenevre mevzusundaki ikinci “yenilgisi” ise, Türkmenler mevzusunda oldu. Türkye tarafınca desteklenen Suriye Türkmenleri, masada ne direkt, ne de dolaylı yoldan, asla yer bulamadı.


DAVUTOĞLU, “PYD OLMAZ, SURİYELİ KÜRTLER OLUR…”


Cenevre’de kimin temsil edileceği mevzusunda kapalı kapılar ardında pazarlıklar sürerken, Türkiye’nin tezleri kabul görmeyince, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da “Ankara’nın tavrını yumuşatan” bir izahat gelmişti. Davutoğlu, davetiyelerin resmen gönderilmesinden yalnız saatler ilkin, Ankara’nın politikasını “PYD olmaz fakat, Cenevre toplantısında Suriyeli Kürtler temsil edilebilirler” şeklinde yumuşatmıştı.


Haber Kaynağı: Sözcü



Türkiye’nin iki yenilgisi: PYD’ye dolaylı davet, Türkmenler hiç davet yok
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder