Selahattin Demirtaş: Türkiye en kötü dönemini yaşıyor


Avrupa Parlamentosun’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “gazeteci Cengiz Çandar’a katılıyorum Türkiye en fena periyodunu yaşıyor” dedi.


Brüksel’de Avrupa Parlamentosunda, AB Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) tarafınca 12. Internasyonal Kürt konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansa HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Gazeteci Cengiz Çandar ve bir fazlaca konuşmacı katıldı.


SAVAŞ KARA BİR ÖRTÜDÜR”


AP Kürt konferansında konuşan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, “Cenk kara bir örtüdür, açlığın, mecburi göçün, mağduriyetin, kuralsızlığın, hak ve özgürlük taleplerinin, yaşam hakkının üstünü örter, bu gün Ortadoğu’da, Kürdistan’da, Cizre’de, Silopi’de, Silvan’da, Dar Geçitte, Sur’da yaşanmış olan tam da budur. Kürt problemi internasyonal bir sorundur, bu gün Kürtlere dayatılan 2. Lozan’dır” dedi.


AP Kürt konferansında konuşan Gazeteci Cengiz Çandar “Çocukluğumdan bu güne siyasetin içinde olan, siyaseti soluyan biri olarak Türkiye’nin bu kadar fena bir dönem yaşadığını hatırlamıyorum. O şekilde bir dönemde yaşıyoruz ki tünelin sonunda ışık da görmüyorum. Bu güne kadar 65 tane çocuğun, Leyla Zana’nın azca ilkin söylediği benzer biçimde 35 günlük evlatların bile kurşuna hedef olduğu, cenazelerin kaldırılamadığı, ufak bedenlerin buzdolaplarında, sokağa çıkma yasakları altında yaşıysan şehirlerde saklandığı ve her gün bu yaşamı yaşayan ve şehirlerini harabeye çeviren birleşimin yönettiği bir ülke durumunda. Bu hale tepki gösteren 89′u Türkiye üniversitelerinden, 120 tanesi Türkiye dışı üniversitelerden gelen üniversite mensupları bunun son bulması için bir bildiride bulunmuş oldu ve bu kişilere Cumhurbaşkanı kendisi Akademisyenlere terörist, Bilimsel niteliği olan terör dedi. Bir akıl tutulması ile karşı karşıya Türkiye” dedi.
TÜRKİYE EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR


AP’de Kürt konferansında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “12.si düzenleniyor yanılmıyorsam bu konferansın, biz bu AP altında çözüm arıyoruz. Türkiye’nin elit gazetecilerinden Cengiz Çandar’ın da söylediği benzer biçimde Türkiye yakın tarihin en fena gününü yaşıyor, siyasal olarak dersek de karamsarlık yapmış olmayız. Kürtler tekrardan 100 yıl sonrasında tarih sahnesine çıkarken, Türkiye ne yapmış oldu İslamcı olarak tehdit olarak gördükleri ve onu tehdit olarak gören Ulusalcılar, Türk milliyetçiler uzlaşma noktasına geldi, Laik Ulusalcılar ve Türk Milliyetçiler hepsi bir arada, niçin şundan dolayı Kürtler tarih sahnesinde. Kürtler Türk halkını tehdit olarak görmüyor, Kürt Halkı asla kimse için bir tehdit değil. Kendileri değişmediği için etraftaki değişimi anlayamıyorlar. Meşhur bir fıkra var, sürücünün biri otobanda ters yola girer, birazcık sonrasında radyodan trafik uyarı yayını adım atar ve otobanda sürücünün biri ters yolda gitmektedir ve tüm sürücüler lütfen dikkatli olsun diye uyarılır, ters yoldan giden sürücü öfkelenir ne birisi hepsi tersten gidiyor hepsi tersten gidiyor der öfkelenir, Türkiye’nin durumu bu. Tersten gidenin kendileri bulunduğunu bir türlü ters yoldan gidenin kendileri bulunduğunu bir türlü anlatamıyoruz. Bu aşamada tüm Türkiye yönetim ekibinin, Ana Muhalefetin kendini gözden geçirmesi lazım, bundan dolayı tarih akıyor, bölge dengeleri giderek çözümü dayatıyor ve Türkiye bunun haricinde kaldıkça satmaca daha ağır oluyor” dedi.
“Aklı başlangıcında bir devlet PYD’nin Cenevre’de olması için çaba sarf etmeli”


“PYD’yi büyük bir tehdit, Suriye’deki örgütlü Kürt yapısını terörist olarak görmesini Cenevre’de görüşmelere katılmaya karşı duruşla engellemeye emek vermesi işte bu akıl tutulması sonucudur. Aklı başlangıcında bir Devlet tüm bölgedeki gelişimleri doğru okuyup tam tersine PYD’nin ve Suriye’deki Kürt örgütü yapılarının Cenevre’de olması için çaba sarf etmelidir. Türkiye Cenevre’de tam da yanına oturtmalı uzağa değil, karşısına değil, tam da kendi yanına oturtmalıdır, en o kadar da Türkiye’nin ihtiyacı var buna. Bu cesaret gösterilebilirse, bu tutum sıhhatli bir halde, süratli köktencilik siyaset değişikliğine dönüşebilirse, Türkiye ile beraber Kürtlerde kazanır. Kürtler ve Türkiye beraber kazanırsa Ortadoğu barışının önü açılır ve tüm Avrupa’yı pozitif etkileyebilecek, hepimizin hayal etmiş olduğu o Ortadoğu Barışına doğru gidiş fazlaca daha mümkün olur” dedi.


DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Selahattin Demirtaş: Türkiye en kötü dönemini yaşıyor
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder