Depremzede Türk mimar Afganistan`ın inşaat devi oldu


 DHA DIŞ HABER –



17 Ağustos 1999 Marmara depreminde işini ve birikimlerini kaybeden Yalovalı mimar Bayram Ali Yılmaz 2002 senesinde geldiği Afganistan`da kurduğu inşaat şirketiyle ülkenin en büyük şirketleri arasına girdi. 1999 Marmara depremine ithafen Bay99 adını verdiği şirketle Afganistan`da bir oldukça projeye imza atan Bayram Ali Yılmaz Dubai`de de internasyonal bir projeyi yürütüyor. Yılmaz Kabil merkezli şirketiyle şimdi Türkiye ve Afganistan içinde iş potansiyelinin arttırılması için resmi girişimlerde bulunuyor.



Bayram Ali Yılmaz 17 Ağustos Marmara depremi mağdurlarından biri. Yalova`da bir inşaat şirketinde mimar olarak çalışan Yılmaz depremde tüm birikimlerini yitirmiş. Çalmış olduğu firmanın kapanması peşinden uzun süre işi olmayan kalan Yılmaz, son çareyi dünyanın iç cenk ve Taliban terörü ile tanımış olduğu Afganistan`da NATO işgali peşinden başlatılan tekrardan yapılanma çerçevesinde bir Türk şirketiyle beraber mimar olarak çalışmakta bulmuş.



2002 senesinde geldiği Afganistan`da şansızlıkların yakasını bırakmadığı genç mimar, çalmış olduğu firmanın iflası peşinden beş parasız bu sıkıntılı coğrafyada kendine yeni bir yaşam kurmanın yollarını aramış. Sonunda mimari projelerini beğenen bir Afgan işadamıyla çalışmaya süregelen Bayram Ali Yılmaz şimdi Afganistan`ın en büyük internasyonal inşaat şirketlerinden birinin sahibi olarak Dubai`de devasa bir projeyi yürütüyor.



Afganistan`ın tüm yaşamını değiştirdiğini özetleyen Yılmaz 17 Ağustos depremi peşinden büyük sıkıntılar içinde ailesini geçindirmek için geldiği ülkede ciddi güvenlik tehditleri altında bu günlere geldiklerini söylüyor



“Afganistan elbet kolay bir karar olmadı benim için. Sadece o dönemde başka bir seçeneğim de yoktu. Zelzele sonrasında tüm inşaat işleri durmuştu ve benim benzer biçimde genç bir mimar için emek verme imkanı oldukça zordu. Bir süre birikimlerimle kendime başka işler kurmaya çalışsam da olmadı sonunda 2001 senesinde süregelen NATO işgali peşinden bir Türk şirketiyle Afganistan`daki bir proje için anlaştım. Oldukça zor günler geçirdim, çalıştığım şirket bizleri geride bıraktı ve batkı etti. Sonrasında bir Afgan işadamıyla çalışmaya başladım. Projelerim oldukça beğenildi sonrasında kendi şirketimi kurup büyük inşaat projelerini üstlendim.“



Sadece bu süreç kolay geçmemiş bilhassa Taliban terörünün ve sık sık yaşanmış olan saldırıların gölgesinde projelerin tamamlanması ciddi güvenlik risklerini de bununla beraber getirmiş. Yılmaz bir çok vakit gözleri kapıda eller tetikte beklediklerini belirterek, “Fazlaca ciddi tehditler alıyorduk, bir taraftan şantiyelerimizde inşaatı tamamlamaya çalışırken öteki taraftan da akşamları yastığımızın altında sakladığımız bıçaklar, tabancalarla her an bir baskın olabilir korkusuyla nöbetleşerek uyuyorduk“ diyor.



Şimdi bir Türk olarak Kabil merkezli devasa bir inşaat şirketi sahibi olan Yılmaz, bir taraftan Dubai`de üstlendiği internasyonal proje için çalışmalarını sürdürürken öteki taraftan da memleketi Yalova ve İstanbul`da Türk işadamları ve Afgan yatırımcıların bir araya gelmiş olduğu bir Afganistan Türk işadamları platformu oluşturmak içinde iki ülkenin Tecim ve Endüstri odaları ve Iktisat bakanlıkları içinde mekik dokuyor. Yılmaz bu konudaki hedeflerini, “Afganistan bizim dost ve kardeş ülkemiz. Fakat her iki ülke işadamları iyi mi bir ortaklık içinde olabileceklerini yada ne tür yatırımlar gerçekleştirebileceklerini bilmiyorlar. Ben de iki ülke işadamlarının Türkiye ve Afganistan`da heyetler arası görüşmelerle ortak yatırımlar için ortaklık yapabilecekleri bir platform yapmaya çalışıyorum“ şeklinde aktarıyor.



GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ



Bayram Ali Yılmaz ile röportaj


Afgan çocuklarla Mahalli giysilerle yoksul bölgede küçüklere şeker ve çikolata dağıtırken


Röportaj Niçin Afganistan`a gittiğini konu alıyor


Detaylar Afganistan`da inşaattan görüntüleri Kabilde AVM İnşaatı


Röp Karşılaştıkları zorlukları konu alıyor


Detaylar Afgan ve Türk işadamlarıyla Türkiye`de düzenlenen toplantıdan görüntüler ve plaket verilmesi



DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Depremzede Türk mimar Afganistan`ın inşaat devi oldu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder