Özgürlük Evi: “Türkiye kısmen özgür”


 DHA DIŞ haber – 



Nafiz ALBAYRAK New York, 27 Ocak (DHA)



DÜNYADA Basın Özgürlüğü raporunda, Türkiye`yi ‘kısmen özgür’ düzeyinden ‘özgür değil’ düzeyine indiren Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House (Özgürlük Evi), Dünya Özgürlükler Raporu’nda da, Türkiye’ye gene ‘kısmen özgür’ ülkeler içinde yer verdi. Özgürlük Evi’nin, “Tedirgin Diktatörler, Sallanan Demokrasiler” başlığı ile yayınladığı raporda, Türkiye’de özgürlüklerin geriye gittiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskıcı bir siyaset izlediği, Avrupa Birliği’nin (AB), sığınmacı akışını önlemek için Erdoğan’ın uyguladığı baskıcı tutumlara göz yumduğunu savunuldu.



Özgürlük Evi’nin “Küresel Özgürlük Baskı Altında” alt başlığı ile yayınladığı raporda, dünyada özgürlüklerin son 10 yılda düşüş gösterdiği açıklandı. Raporda 86 ülke ‘özgür’, Türkiye’nin de aralarında bulunmuş olduğu 59 ülke ‘kısmen özgür’, 50 ülkede ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde yer aldı.



Özgürlük Evi’nin raporunda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek artan bir halde baskıcı siyaset izlemesi yüzünden durma noktasına gelen AB üyelik sürecinin AB’nin ‘yenilenen çıkarları’ sebebiyle tekrardan yapılandırıldığı” açıklandı. Özgürlük Evi, AB’nin mültecilerin Avrupa’ya akışını önlemek için Türkiye’nin yardımını istediğini, bu yüzden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetin uygulamalarını eleştiren basın kuruluşlarına düzenlenen baskınlara, gazetecilerin tutuklanmasına, Kasım seçimleri öncesi Güneydoğu’da “fark gözetmeden” yapmış olduğu askeri operasyonlara göz yumduğunu belirtti.



Raporda, Türkiye’de yolsuzluğun hala büyük bir mesele olduğu açıklandı. AK Parti hükümetin, bu iddiaları reddederek ‘Paralel Yapı’ adı altında Fetullah Hoca Cemaati’ni suçlamış olduğu belirtilen raporda, “Yolsuzluk iddialarını doğrulayacak araştırmalar son aşama kısıtlı. Parlamento adları yolsuzluğa karıştığı öne sürülen 4 bakanın yargılanmasına onay vermedi” görüşüne yer verildi. Türkiye Anayasası`nda yargı özgürlüğünün kutsallığı olmasına rağmen, hükümetin yargıç ve savcıları atanması, terfi etmesi benzer biçimde mevzularda yoğun bir etkiye haiz olduğuna değinilen raporda, yolsuzluk iddialarının peşinden hükümetin binlerce polis, yargıç ve savcıyı oradan oraya sürdüğü, mahkemelerde daha çok gücü ele geçirmek için yeni yasalar çıkardığı yazıldı.



Türkiye’de son yıllarda oldukça sayıda aydın ve gazetecinin bilhassa terör suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklandığı belirtilen raporda, hükümetin gazetecilere yönelik saldırılarının sıradanlaştığı, oto sıkıdüzen ve işten çıkarmalarla sonuçlandığı görüşüne yer verildi. Raporda ek olarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Gösterim Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün de aralarında bulunmuş olduğu 18 gazetecinin gözaltına alındığı dile getirildi. Erdoğan’ın, yapmış olduğu haberleri eleştirmesinin peşinden Özgürlük Gazetesi’nin iki kez AKP yandaşlarının saldırısına maruz kalmış olduğu açıklandı. PKK ile çatışmaları haberleştiren 3 yabancı gazetecinin ülkeden çıkarılması da raporda yer aldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirenlerin hapis cezası ile karşı karşıya kaldıkları öne sürülen raporda, gazeteciler, lise öğrencileri ve eski Türkiye güzelinin Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla hapis yada para cezalarına çarptırıldıkları açıklandı.



Türkiye’de son seçimlere de yer verilen raporda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) seçim kampanyalarında Türkiye’deki medya tarafsızlığı, oto sıkıdüzen, devlet imkanlarının Erdoğan’ın seçim kampanyasına harcanması, seçim kampanyalarının finansmanının yeterince saydam olmaması ve oy hilesi benzer biçimde usulsüzlüklere dikkat çekmiş olduğu dile getirildi ve “Seçim sürecinde bazı usulsüzlükler olduğu öne sürüldü. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkça AKP için kampanya yürüttü. Ülke içindeki ve internasyonal gözlemciler cumhurbaşkanının tarafsızlığını ihlal ettiğini söylediler” denildi.


TRT’nin seçim sürecindeki gösterim politikasına da değinilen raporda, bir devlet kanalı olan TRT’nin, AK parti hükümetinin gösterim organı benzer biçimde çalmış olduğu, muhalefete ise oldukça kısıtlı vakit ayırdığı vurgulandı.



Hükümetin, parlamentoda da bulunan HDP’yi PKK’nın bir kolu olmakla suçladığının belirtildiği raporda, Eylül ve Ekim aylarında HDP’ye ilişik 200 ofisin sivil çetelerin saldırısına uğramış olduğu, seçimle işbaşına gelen HDP’li 40 belediye başkanının gözaltına alındığı yada görevlerinden uzaklaştırıldığı açıklandı.


Hükümetin binlerce Kürt’ü PKK ile bağlantılı oldukları nedeni öne sürülerek gözaltına aldırttığı savunulan raporda, insan hakları avukatı Tahir Elçi’nin ‘PKK terörist teşkilat değildir’ demesinin peşinden öldürülmüş olduğu açıklandı.
DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Özgürlük Evi: “Türkiye kısmen özgür”
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder