Mersin`de `Elinizi çocuklardan çekin` eylemi


Ali Ekber ŞEN MERSİN, (DHA)- MERSİN İl Müftülüğü`nün 4 ile 6 yaş arası küçüklere dini eğitim verdiği `Annemle dinimi öğreniyorum` projesinin sonunda kız küçüklere türban, adam küçüklere ise takke taktırılması, düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İl Müftülüğü`nün talimatı ile merkez Toroslar İlçe Müftülüğü`ne bağlı Hz. Hamza ve Hz. Eyüp camilerinde meydana gelen `Annemle dinimi öğreniyorum` projesine katılan okul öncesi küçüklere türban ve takke giydirildi. Etkinlik, müftülüğün resmi web sayfasında `haberler` bölümünde paylaşıldı. Bunun üstüne Diyanet İşleri Bakanlığı tarafınca Türkiye`de ilk kez Mersin`de uygulanmaya başlanan projeye tepki gösteren Mersin Hanım Platformu üyeleri, önceki gün Yenişehir İlçe Müftülüğü`nün kapısına `Çocuk Evlendirme Dairesi` pankartı astı. Bugün de eylemlerine devam eden bayanlar, Özgür Çocuk Parkı`nda bir araya gelmiş olarak Mersin İl Müftülüğü`nü protesto etti.

ÇİZGİ ÇİZİP İP ATLADILAR

Çocuk evliliklerini protesto eden ve `Müftü, elini çocuklarımızdan çek` dövizleri açan bayanlar, çizgi çizip ip atladı. Fiil alanına gelinlik ve bir tane top bırakan bayanlar, `Ne kefen, ne gelinlik. Çocuklar oyunda güzel` yazılı pankart açtı. Grup adına izahat icra eden Öğretmen Bediha Çaka, müftülüğün camilerde başlatmış olduğu projeyi eleştirerek, tepki gösterdi. Bu uygulamayı pedagojik olarak doğru bulmadıklarını belirten Çaka, "Bu durum küçüklere yönelik bir dikkatsizlik ve istismar ortamı yaratıyor. Hem evlatların zihinlerinde yaşını aşan roller inşa edilmiş olduğu için rol karmaşası yaratacak hem de onarımı zor yaralar oluşturacağı açıktır. Uygulamaların gelecekte toplumsal uyum ve beraber yaşayabilme kültürü açısından yaralar açacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye`de küçüklere yönelik dikkatsizlik, istismar, fizyolojik, cinsel ve ruhsal şiddette büyük artışlar yaşandığına dikkat çeken Çaka, şu şekilde devam etti:

"Bu artışta hükümetin toplumsal mühendisliğinin de belirleyici tesiri var. Dindar nesil tartışmalarıyla başlatılan ve 4+4+4 eğitim sistemiyle formüle edilen mühendislik emek vermesi bu gün Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle sürdürülmektedir. Hükümet, kreş ve anaokulu çağından itibaren toplumsal cinsiyet rollerini dini bir sosla tekrardan üretmektedir. Esasen eşitsiz bir konumda olan bayanlar ve kız evlatları, dini referanslarla tekrardan formüle edilen bu rollerle daha da eşitsiz hale getirilmektedir. Cinsiyet fark etmeksizin evlatların erken yaşta oyun oynamaları, kendilerini gerçekleştirecek etkinliklere katılmaları ve pedagojik olarak uygun bir eğitim almaları gerekirken; ayrımcı cinsiyet rollerini tekrardan üreten bu uygulamalar kaygılarımızı arttırmaktadır. Biz, başta müftülük olmak suretiyle, küçüklere yönelik projeler adı altında meydana getirilen yanlış uygulamaların kız çocuklarına gelinlik giydirerek onları okula değil, evliliğe hazırlayan zihniyetleri kınıyoruz. Bu tür uygulamaları teşhir edeceğimizi ve mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz."
DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Mersin`de `Elinizi çocuklardan çekin` eylemi
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder