Meclis’te gergin anlar! Baydemir ağladı


TBMM Genel Kurulu’nda söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre’de insanların öldüğünü söyleyerek kürsüye vurup ağladı. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’in sataşmadan dolayı sık sık söz istemesi üstüne de münakaşa çıktı.



HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, partisinin sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin kararlarının niçin uygulanmadığının araştırılması için verdiği tavsiye hakkında söz aldı. Baydemir, Cizre’de bir apartmanın bodrum katında bulunan 24 sivilin güvenli bir halde hastaneye taşınmasını sağlamaya çalıştıklarını söylemiş oldu. HDP’li Baydemir, “Ambulanslar yola çıktı fakat şu anda gelen haberler o bina ateş altında ve binanın çökme riski var. Tanrı aşkına, Muhammed aşkına, her neye inanıyorsanız, onun aşkına o binada ölenler sizsiniz, siz siz siz. O binada ölenler MHP sırasıdır, HDP sırasıdır, CHP sırasıdır, AKP sırasıdır, Tanrı’tan korkmuyor musunuz? Edi bese, edi bese, edi bese. Daha ne kadar ölüme sessiz” diyerek sözlerini tamamlayamadan kürsüye vurup ağlamaya başladı.


MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay bunun üstüne ‘Tanrı’tan korkmuyor musunuz?’ cümlesinden dolayı sataşma bulunduğunu ve söz istediğini söylemiş oldu. Kürsüye çıkan Akçay, “Bu iyi mi bir sözdür? Siz Tanrı’tan korkmuyor musunuz? Otuz küsur senedir beşikteki bebeler, ana karnındaki çocuklar, bayanlar, masumlar, on binlerce insan, askerimiz, polisimiz katledilirken, şehit edilirken siz Tanrı’tan korkmadınız mı? Bunlara destek verirken hala, Tanrı’tan korkmuyorsunuz siz” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de Osman Baydemir’in sözlerinde sataşma olduğu nedeni öne sürülerek söz istedi ve 2 dakika konuştu.


ÇAĞLAR DEMİREL 4 KEZ ‘SATAŞMA’DAN DOLAYI SÖZ İSTEDİ


Sonrasında HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, hem Osman Baydemir’in şahsına hem de HDP gruba yönelik sataşma bulunduğunu belirterek Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın’dan 4 kez söz istedi. Meclis Başkanvekili Aydın, Baydemir’e sataşmadan dolayı 2 dakika süre verdi. Çağlar Demirel, bunun üstüne Meclis Başkanvekili Aydın’a “İç tüzüğü uygulamaya çağrı ediyorum. Zamanında vermediniz. 4 kere sataşmadan dolayı söz istiyoruz” dedi. Başkanvekili Aydın ise “Ben İçtüzük’ü uyguluyorum, ben oldukça iyi uyguluyorum, İçtüzük’ü biliyorum. Her ağzınıza geleni söyleyeceksiniz, siz her şeyi söyleyeceksiniz, ondan sonrasında da karşı bir şey söylendiği vakit ‘Hepimiz bizlere sataştı’ diyeceksiniz. Böyle bir durum olur mu? Böyle bir durum var mı ya. Bırakın Tanrı aşkına” dedikten sonrasında yeniden Osman Baydemir’e şahsına yönelik sataşmadan dolayı yemin etti. Demirel ise grup adına sataşmadan dolayı da konuşacaklarını söyleyince münakaşa uzadı.


BİRLEŞİME ARA VERİLDİ, TARTIŞMA BİTTİ


Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, ondan sonra “Ülkenin bölünmez bütünlüğünü milletin temsilcileri olarak hep beraber bu Anayasa’ya uygun bir halde korumak ve muhafaza etmek durumundayız, korumak için çaba sarfetmek durumundayız. Lütfen güvenlik güçlerine, Hükümete, devlete söylenenlerin bir kısmını da terör örgütüne karşı hep beraber açıklayalım, burada meşru vasıtaları değil, terörü hep beraber lanetleyelim, kınayalım” diyerek birleşime 10 dakika ara verdi.


HDP HEYETİ BAKANLIKTA AÇLIK GREVİNDE


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde bir evde bulunmuş olduğu söylenen yaralıların durumu için İçişleri Bakanlığı nezdinde yürüttükleri girişimlerin hemen hemen netice vermediğini bildirdi. HDP’li vekiller, ek olarak mevzuya ilişkin yaptıkları açıklamada kurul olarak İçişleri Bakanlığı’nda açlık grevine başladıklarını duyurdu. HDP heyeti tarafınca meydana getirilen izahat şu şekilde:


“Cizre’de beş gündür ateş altında tutulan, beşi kan kaybından yaşamını yitirmiş bir çok ağır yaralı sivillerin hastaneye nakli için bugün saat 11:00′den 17:00′ye kadar İçişleri Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz girişimler maalesef hemen hemen bir netice vermemiştir. Bakanlık yetkililerinin verdiği taahhütler ve bilgiler, Cizre yerelinden bizlere ulaşan bilgiler ile tamamen çelişmektedir. Ambulansların cenazeleri ve yaralıları almak suretiyle gönderilmesi yerine, yaralıların bulunmuş olduğu bina ve civarı zırhlı araçlarla yeniden ateş altına alınmıştır. Tüm çabalarımıza karşın, görüşmeler esnasında yaralı ve hastaneye götürülemeyen yurttaşlardan Nusret Bayar da yaşamını yitirmiştir. Her an yeni ölümlerin gerçekleşmesi riski ile karşı karşıyayız. Tamamı göz önüne alındığında, cenaze ve yaralıların ateş altındaki binadan hastaneye nakilleri sağlanıncaya, sıhhat hakkı ve yaşam güvenceleri ile ilgili koşullar yerine getirilinceye kadar biz kurul olarak İçişleri Bakanlığı’nda açlık grevine girmiş bulunuyoruz. Tüm çabamız yeni ölümler yaşanmadan yaralı ve cenazelerin hastaneye nakledilmesidir. Bu sağlandığında, biz de açlık grevine son verip yasama faaliyetimize devam edeceğiz. Hükümete, AİHM kararları ve internasyonal sözleşmeler ile iç hukuka riayet etmesi, Cizre’de yeni ölümler yaşanmadan lüzumlu insani girişimleri bir an ilkin sonuca ulaştırması çağrımızı yineliyoruz.”


DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Meclis’te gergin anlar! Baydemir ağladı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder