Yaptırımın kaderi zirvede çizilecek

SAYİME BAŞÇI / SÖZCÜ


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yönelik yaptırım kararnamesini imzalamasının peşinden, gözler bugün Fransa’nın başkenti Paris’te başlamış olacak olan İklim Konferansı’na çevrildi. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında düzenlenen İklim Konferansı’na katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirvede bir  görüşme yapmış olup yapmamaları, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonraki seyrini belirleyecek.


AYRI SALONLARDA OLACAKLAR


Erdoğan Rusya krizi için “Paris’te yapılacak BM iklim Değişikiliği Zirvesi ilişkileirmizin tamiri için bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek sureti ile orada bu görüşmeleri yapma imkanımız olabilir” demişti. Sadece Putin ve Kremlin’den bu davete hemen hemen bir cevap gelmedi.  Paris zirvesinden ilkin gelen ilk kulisler, iki liderin bir araya gelmelerinin kolay olamayacağını gösteriyor.


BM İklim Zirvesi’nde çekilecek aile fotoğrafına katılacak olan Erdoğan ve Putin’in ayrı bölgelere yerleştirilmesi ve ayrı salonlarda olması planlandı. Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda olacak. Cenk uçağının düşürülmesine ilişkin Türkiye’den “özür” bekleyen Rusya’nın açıklamış olduğu yaptırımlar paketinin tam olarak bir ’engelleme’ olmadığı  Putin’in “bekle gör” politikası izlediği dile getiriliyor. Açıklanan 6 maddelik karar metninde uygulama için 1 ocak 2016 zamanı öne çıkarken, Rusya’nın Türkiye’nin atacağı adımlara nazaran yaptırımlara nihai şeklini vermeyi düşündüğü ifade ediliyor. Türkiye ise iyi niyetinin bir göstergesi olarak ölen Rus pilotun cenazesini, ülkesine gönderdi.


Rus Duması Dışilişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Türkiye’ye getirilen yaptırımların Ankara için ciddi sonuçlar doğuracağını belirterek, “İyi düşünülmüş yaptırımlar Ankara’ya büyük zarar verecek. Türkiye’de bu durumdan memnun olmayanları Erdoğan’a başvurmaya çağırıyoruz” dedi.


Rusya, engellemeler kapsamıda, Türkiye’den sporcu transferlerini de durdurduğunu deklare etti.


TÜRKLER 130 BİN KİŞİ ÇALIŞTIRIYOR


Rusya’nın Türkiye’ye karşı attığı adımlar bilhassa inşaat sektöründe kaygı yaratıyor. Kremlin’in imzaladığı kararname 1 Ocak 2016’dan itibaren Rusya’da kurulu şirketlere Türk işçi çalıştırma yasağı getirdi. Rusya’da etkinlik gösteren Türk şirketleri bünyesinde ortalama 130 bin şahıs çalışıyor.   Devam eden projeler için daha azca olsa da emek verme kotası sağlanacağını açıklayan Rusya Emek verme Bakanı Maksim Topilin, yalnız 2015 senesinde Türk vatandaşlarına 67 bin emek verme izni verildiğini belirtti.


Haber Kaynağı: Sözcü



Yaptırımın kaderi zirvede çizilecek
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder