Piyasalarda kritik hafta!

Rusya endişeleri ile geçen hafta sert kıymet kayıplarının yaşandığı piyasada bu hafta Rusya ile gerginliğin daha da artıp artmayacağı izlenecek. Bugün Paris’te düzenlenecek olan iklim zirvesinde iki ülke içinde üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek.


Moody’s’in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ihtimaller içinde bir gevşeme adımı, Internasyonal Para Fonu’nun Çin para birimi yuanı küresel biriki para birimleri sepetine alıp almayacağı, ABD ziraat dışı istihdam verisi analistler tarafınca piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.


Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu görüşmede 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.


İç piyasada ise bugün açıklanacak Ekim ayı dış tecim verileri, Perşembe günü açıklanacak Kasım ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Bugün ek olarak TCMB Finansal İstikrar Raporu ve Gömü’nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı da takip edilecek.


Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Yoğun yedi gün olacak. Hem içeride hem de dışarıda mühim gündem maddeleri var. ECB’den gevşeme adımları bekliyoruz. ABD’de ise ziraat dışı istihdam mühim olacak. Sadece en mühim gelişme ise Rusya gerginliğinin iyi mi şekilleneceği olacak” dedi ve ekledi:


“Bugün Paris’te düzenlenecek zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşüp görüşmeyeceği oldukça mühim olacak. Eğer iki önder görüşürlerse piyasa bunu pozitif algılayacaktır.”


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye’ye yönelik bir takım ekonomik yaptırım kararını imzalayarak Kremlin’in Rus uçağının düşürülmesinden dört gün sonrasında Ankara’ya duyduğu kızgınlığın derinliğini gösterdi.  Erdoğan ve Putin iklim zirvesi çerçevesinde bugün Paris’e gidiyorlar.


Putin’in danışmanı Yuri Ushakov geçen hafta yapmış olduğu açıklamada Türkiye’nin Rus cenk uçağının düşürülmesiyle ilgili özür dilemeye hazır olmadığı için Putin’in Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini söylemişti.


Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus cenk uçağı Türkiye tarafınca düşürülmüş, bu durum Moskova yönetiminin sert tepkisine niçin olmuştu. İki ülke içinde süregelen gerginlik Rusya tarafınca ekonomik boyuta taşınmış durumda.


Bir öteki taraftan ise yeni hükümet programında TCMB’nin para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda kaygı yaratırken, başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak suretiyle üst düzey iktisat yetkilileri bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak benzer biçimde bir fikir ya da planın asla bir halde olmadığını belirttiler.


Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016′da TCMB başkanı, peşinden da öteki Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde bağımsızlık mevzusunun yeniden gündeme gelmiş olarak kaygı yaratabileceğine dikkat çekiyor.


Cuma günü 2.93′ü aşan peşinden günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL , bu sabah saat 0914′te 2.9313/2.9349 seviyesinden işlem görüyor. Cuma gününü 3 civarında işlem gören sepet bazında TL  aynı saatte 3.0170/3.0201, 3.09 civarındaki euro/TL ise 3.1043/3.1074 seviyesinde.


Küresel piyasalarda dolar öteki büyük para birimleri karşısında bugün tekrardan sekiz buçuk ayın zirvesine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme önlemlerini bu hafta artırabileceği beklentileri ile euro kıymet yitirdi.


Dolar endeksi yüzde 0.1 artarak 100.12 seviyesine yükselirken, bundan ilkin 100.23 seviyesini görerek 12 senenin en yüksek seviyesi olan ve Mart ayında görülen 100.39′a yaklaştı. Dolar endeksi ay genelinde yüzde 3′ten fazla ve yıl genelinde ortalama yüzde 11 yukarıda.


Tahvil-bono piyasasında yükselişe geçen 12 Mart 2025 itfalı 10 senelik gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde averaj yüzde 10.24, valörde son işlemde yüzde 10.20 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki senelik gösterge tahvil faizi dün spot kapanışta averaj yüzde 10.71, valörde son işlem yüzde 10.53 seviyesinden gerçekleşti.


Haber Kaynağı: Sözcü



Piyasalarda kritik hafta!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder