Beştepe müteahhidi Rusya mağduru oldu

Erdoğan SÜZER


Rusya, Türk müteahhitlik firmalarına sorun çıkarmaya başladı. İmza aşamasındaki projeler askıya alınırken, gümrük işlemleri de yavaşlatıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’deki sarayını inşa eden Rönesans Tüm ortaklık’in Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlardan en fazla etkilenecek Türk firmaları içinde yer almış olduğu bildirildi. Türk müteahhiler geçen yıl Rusya’da 3 milyar 851 milyon dolar değerinde 47 proje, bu senenin ilk 9 aylık döneminde de 2.3 milyar dolar değerinde 8 proje üstlendi. 1988 yılından bu yana Türk firmaların Rusya’da gerçekleştirdiği işlerin büyüklüğü ise 62 milyar doları buldu.


DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTU


Türk firmaları, bu ülkede aldıkları işleri kendi buldukları kredilerle finanse ediyorlardı. Rusya’daki en büyük Türk müteahhitlik şirketi olan Rönesans, geçen yıl aralık ayında Rusya Direkt Yatırım Fonu (RDIF) ile 400 milyon dolarlık ‘ortak yatırım’ anlaşması imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan antak kalma Rusya’daki yatırımlar için ‘dönüm noktası’ olarak nitelendirildi.


PUTİN’İN İYİ DOSTU


Rusya’nın en büyük yatırım fonlarından RDIF ile meydana getirilen bu antak kalma, Rönesans’ın hem Rusya’da alacağı dev ihalelerin önünü açacak hem de bu yatırımların finansmanında Rusya’ya ilişik finans kaynaklarının kullanılmasını sağlayacaktı. Rönesans Tüm ortaklık’in patronu Erman Ilıcak, 400 milyon dolarlık antak kalma yardımıyla 5 yılda 3.2 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Tayyare krizi sonrasında değişen dengelerin, 3.2 milyar dolarlık eleştiri anlaşmanın geleceğini riske soktuğu belirtilirken, Putin’in en güvenilmiş olduğu Türk işadamları içinde yer edinen Ilıcak’ın ilişkilerini de zedeleyeceği ifade ediliyor.


Moskova Kuleleri’ni inşa etti


Rusya’daki ikinci en büyük yabancı inşaat şirketi olan Rönesans Tüm ortaklık bu ülkede AVM’lerden gökdelenlere, endüstri tesislerinden elektrik santrallerine kadar oldukça değişik alanlarda inşaat işleri yürütüyor.

Firmanın prestij işleri içinde Rönesans House Rusya, Renaissance Moscow Towers, Avia Park AVM, Rönesans Forum iş merkezi, Rönesans Moskova Kuleleri, Crowne Plaza Oteli, Rönesans Center, Oz Alışveriş Merkezi, Federasyon Kulesi, Evrim Kulesi, Marine Façade, St. Petersburg Kola Endüstriyel Park benzer biçimde dev yatırımlar içeriyor. Rusya haricinde oldukça sayıda ülkede iş icra eden Rönesans’ta 37 bin şahıs çalışıyor.


Haber Kaynağı: Sözcü



Beştepe müteahhidi Rusya mağduru oldu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder