Durmadan uzuyor, daha da uzayacak


Suriye’deki çatışmalardan kaçarak ailesiyle Türkiye’ye sığınan Bayırbucak Türkmeni 22 yaşındaki Cuma Türkmen’in boyu, başındaki bir tümör sebebiyle 2 metre 32 santimetreye ulaştı. Ayakkabı numarası da 54 olan Cuma Türkmen, sıhhat sorunlarının yanı sıra uzun boyu sebebiyle iş bulamamaktan yakınırken, Türk doktorlar boyunun daha da uzamasını engelleyecek bir tedavi üstünde duruyor.



Suriye’de iç cenk başlayınca 7 kardeşi, anne ve babası ile beraber 2012′de Türkiye’ye gelmiş olarak Osmaniye’deki çadırkente yerleşen Bayırbucak Türkmeni Cuma Türkmen, oldukça uzun boyu sebebiyle kamptaki sıhhat ekibinin dikkatini çekti. Doktorların denetim etmiş olduğu Cuma Türkmen, boy uzaması sebebiyle Suriye’de tedavi gördüğünü sadece cenk başlayınca bunun yarım kaldığını söylemiş oldu. Halk içinde ‘hipofizer devlik’ olarak tanımlanan ‘gigantizm’ rahatsızlığı saptanan Cuma Türkmen, kamptaki doktorların yönlendirmesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji Servisi’ne başvurdu. Ayakkabı numarası 54 olan Cuma Türkmen, tedavi altına alındı.


‘KISA BOYLULAR GARİP GÖRÜNÜYOR’


Uzun boyu sebebiyle yaşamış olduğu sorunları aktaran Cuma Türkmen, “Boy uzaması sebebiyle Suriye’de gördüğüm tedavi cenk çıkınca yarım kaldı. Boyum da şimdi 2 metre 32 santim oldu. Hala uzamam devam ediyor. Ayaklarım ve belim oldukça ağrıyor” dedi. Uzun boyu sebebiyle kendisine yakın ilgi gösterildiğini ve kısa boylu insanların kendisine birazcık acayip göründüğünü belirten Cuma Türkmen, sıhhat sorunlarının yanı sıra iş bulamadığı için de geçim sıkıntısı çektiğini söyledi. Bayırbucak Türkmenleri’ne yönelik saldırılara da üzüldüğünü bildiren Türkmen, “Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili gelişimleri takip ediyorum. Fazlaca üzülüyorum hakikaten. Onlara kucak kucak yakarış ediyorum. Tanrı güçlerini arttırsın. Bir Bayırbucak Türkmeni olarak yüreğimiz yanıyor fakat elimizden de birşey gelmiyor. Tanrı yardımcıları olsun” diye konuştu.


‘TEDAVİ OLMAZSA UZAYACAK’


Cuma Türkmen’in tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Sert gelişmelerle ilgili şu detayları verdi: “Cuma Türkmen, bizim ortalama 2 senedir takibimiz altında. Rahatsızlığı toplumda fazlaca sık görülen hastalık değil. Hipofiz bezindeki tümöre bağlı, aşırı gelişme hormonu salgılanmasına bağlı bir hastalık. Hastamızın rahatsızlığı 5 yaşlarında başlamış. Gelişme kıkırdakları hemen hemen kapanmadan hastalığı başladığı için boyu uzuyor. Bu tedavi edilmezse aşırı boy uzamasının yanında eklem hastalıkları, şeker hastalığı, kalp fonksiyonlarında negatif etkilenme benzer biçimde problemler yaşanıyor. Ek olarak cemiyet içinde hasta kendini rahat hissetmiyor. Bu hastalık bir toplumda bir milyonda 2-3 kişide görülür. Bu hastalık sebebiyle tıp literatürüne geçen kişinin boyu 2 metre 74 santimdir. Bizim hastamız da tedavisi eğer olmazsa uzayacak. Biz büyümesini istemiyoruz. Temel hedefimiz hastanın büyümesini durdurabilmek. İlaç ve iğne benzer biçimde tedavileri var. Gelişme hormonu salgılayan hipofiz bezindeki tümörünü çıkartmak istiyoruz. Suriye’de başarısız ameliyatlar geçirdiği için iş zorlaşıyor. Hastamızın öteki rahatsızlıklarıyla beraber takibini yapıyoruz.” DHA


Haber Kaynağı: Sözcü



Durmadan uzuyor, daha da uzayacak
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder