İstanbul’da 100 TOKİ evinin sadece 7’si dar gelirli için…

TOKİ’nin alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar için Kayaşehir’de yapacağı bin 500 konut için bu yıl martta çekilen kuraya 103 bin şahıs başvurmuştu. Metrekare fiyatlarının 6 bin lirayı görmüş olduğu bölgede dar gelirlinin ev alması zorlaşıyor


İsmail ŞAHİN


Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacı devam ederken, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) İstanbul’da ürettiği yeni konutlar ağırlıklı olarak orta üstü ve yüksek gelir grubuna hitap ediyor. TOKİ’nin İstanbul’da yapmış olduğu konutların yalnız yüzde 7’sinin toplumsal konut bulunduğunu belirten Yapı – Sanayi Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, TOKİ’nin şu anda daha çok gelir elde edebilmek için gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı tercih ettiğini söylemiş oldu.


EV BORCU İNSANLARI ROBOTLAŞTIRIYOR


Yapı-Sanayi Merkezi tarafınca düzenlenen “6. Konut Konferansı’nda konuşan Tolga Türkanık, Türk halkının konuta bakış açısını söyledi. İstanbul’da insanların artık konut edinmek için çalıştığını dile getiren Türkanık, “Vatandaşlar almış olduğu evin borcunu ödemek için birçok toplumsal giderden yoksun kalıyor, tiyatro, beyazperde ve dinlence benzer biçimde gereksinimlerini devamlı erteliyor, evden işe, işten eve gidip gelmiş olarak adeta robotlaşıyor” dedi.


FİYATLAR 5 YILDA YÜZDE 110 ARTTI


Türkanık, konut giderlerine değinerek, İstanbul’da konut fiyatlarının averaj olarak yılda yüzde 20 arttığını söylemiş oldu. İstanbul’da son 5 yılda konut fiyatlarının yüzde 110 arttığını aktaran Türkanık, bu rakamın Türkiye genelinde yüzde 75 bulunduğunu bildirdi. Türkanık, “İstanbul’da ev için harcanan para metrekare başına 2 bin 60 lira. Bu sayı Türkiye genelinde 1690 lira civarlarında. Doğrusu İstanbul’da 100 metrekare bir ev almak istiyorsanız 206 bin lirayı gözden çıkarmalısınız. Averaj bir evin satış fiyatı bu” diye konuştu.


SADECE YÜZDE 7’Sİ DAR GELİRLİLER İÇİN


Orta ve alt gelir grubunun İstanbul’da ev sahibi olmasının giderek zorlaştığına değinen Türkanık, bu mevzuda TOKİ rolünün öneminden bahsetti. Türkanık, TOKİ’nin İstanbul’da yapmış olduğu konutların yalnız yüzde 7’sinin toplumsal konut bulunduğunu belirterek, TOKİ’nin şu anda daha çok gelir elde edebilmek için Batı Ataşehir, Etiler benzer biçimde gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı yeğlediğini söyledi. Türkanık, “Bu geliri toplumsal konutlara çevirmesi lazım. TOKİ, elde etmiş olduğu geliri düşük gelirli vatandaşlara dağıtmalı. 100 tane konut yapıyor. Bunların bir çok siteler, rezidanslar, gelir paylaşımı üstüne konutlar. Bunların yalnız yüzde 6-7’si orta ve alt gelire haiz insanoğlu için. Bunu yükseltmesi lazım” ifadelerini kullandı. Yüzde 7’ye yakın toplumsal konut haricinde TOKİ’nin konutlarının yüzde 75’inin gelir paylaşımı üstünden üretilen evler bulunduğunu aktaran Türkanık, geriye kalan yüzde 18’lik bölümün de kamu binası bulunduğunu söylemiş oldu.


UCUZ KONUT İÇİN ARAZİ ÜRETİLMELİ


Türkanık, İstanbul’da devletin elinde yüksek oranda arazi bulunduğunu belirterek, bunların imara açılarak düşük ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut üretilmesi icap ettiğini beyan etti. Vatandaşların maaşının yarısını hatta daha fazlasını konuta harcadığını kaydeden Türkanık, şahıs başı düşen gelirin konut fiyatlarındaki artışa nazaran oldukça oldukça azca arttığını vurgulayarak, bu durumun oluşturduğu sıkıntılara dikkati çekti.


Haber Kaynağı: Sözcü



İstanbul’da 100 TOKİ evinin sadece 7’si dar gelirli için…
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder