Sezgin Tanrıkulu ‘lanet olsun’ diyerek kürsüyü terk etti

 


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, önceki gün öldürülen 25 senelik emek verme arkadaşı Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi meclis genel kurulunda söyledi.


Hitabı esnasında duygulandığı gözlenen Tanrıkulu, “Siz değerli üyelerimizin örtmeye çalıştığınız cezasızlıkla taçlandırdığınız bir oldukça faili bilinmeyen dava dosyasının yargı önüne çıkmasında katkı sundu, iğne ile kuyu kazar benzer biçimde dava dosyalarının peşine düştü. Yılmadı, tehdit edildi fakat, o davanın peşine düştü.” dedi. Tanrıkulu’nun hitabı esnasında AK Parti grubundan bazı milletvekilleri yanıt verdi. Bunun üstüne Tanrıkulu, “Bu kadar tahammülsüzlük bir ölüm üstüne konuştuğumuz ortamda Türkiye’ye bir ileti değildir. Nalet olsun başka bir şey söylemiyorum.” ifadelerini kullandı.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu Hükümet Programı Itimat Oylaması gündemiyle toplandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplanan genel kurulda yazman üyeliği AK Partili Ömer Serdar ve MHP’li Zihni Açba yapmış oldu.


Kahraman, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır Barosu başkanı Tahir Elçi’nin ölümünün araştırılması ile ilgili önergesi okutuldu. Önerge ile ilgili ilk sözü HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü aldı. AK Parti Grubu adına Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç söz aldı. Önerge üstüne CHP adına İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuştu.


“ZAMAN ZAMAN YARIŞMIŞLIĞIM VAR”


Tahir Elçi ile 25 senelik bir emek verme dost ve dostluğu bulunduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Bazen yarışmışlığım var fakat hiçbir vakit dostluğumuzu arkadaşlığımız yitirmedik.” dedi. Önceki gün hazin bir halde Tahir Elçi’nin yaşamını kaybettiğini özetleyen Tanrıkulu, “Halen AKP adına konuşan arkadaşlarımız olmak suretiyle onun bu öldürülme biçimini anlamış olmayan ve toplumu anlamış olmayan bir ifade ediliş biçimi var. Bundan hicap duyuyorum. Tahir elçi Cizre’den Diyarbakır’a gelmiş Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş Dicle’de avukatlık yaparken gözaltına alınmış, ağır işkenceler görmüş, Diyarbakır’da avukatlık yapmış, Diyarbakır Barosunun her kademesinde çalışmış, son olarak başkanlık yapmış, insan hakları savunucusuydu, bir siyasal aktördü, bir sulh savunucusuydu. Benle birlikte aynı kurumda çalıştı.” diye konuştu.


SİZLERİN ÖRTMEYE ÇALIŞTIĞI BİRÇOK FAİLİ MEÇHUL DAVA…”


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde oldukça mühim çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Birçok avukat yetiştirdi. Siz değerli üyelerimizin örtmeye çalıştığınız cezasızlıkla taçlandırdığınız bir fazlaca faili bilinmeyen dava dosyasının yargı önüne çıkmasında katkı sundu, iğne ile kuyu kazar benzer biçimde dava dosyalarının peşine düştü. Yılmadı, tehdit edildi fakat, o davanın peşine düştü. Birçok insanı bugün sizin Diyarbakır’dan, Şırnak’tan, Van’dan, Muş’tan, Hakkari’den, Ankara’ya, Çorum’a, Samsun’a atama ettirdiğiniz davaların mimarı kendisiydi. Hakkaniyet bakanlarınız bunlara izin verdi. Bu nakillere izin verdi. Faili bilinmeyen cinayetleri ve sanıkların korunması için bunlara izin verdi ve atama ettirdi. Tahir Elçi bu şekilde bir Tahir Elçi’ydi. Sizin atama ettirdiğiniz davaların hepsi beraat ettiriliyor. Cezasızlıkla korunuyorlar. Bu şekilde davaların mimarıydı. Sessiz mimarıydı fakat işini iyi icra eden bir mimardı ve işini iyi icra eden bir insan hakları savunucusuydu.” şeklinde konuştu.


“HEPSİ TESADÜF MÜ?”


Tahir Elçi’nin ensesinden tek kurşunla öldürüldüğünü ifade eden Tanrıkulu, “Öldürülen şahıs, öldürülmüş olduğu yer, öldürülmüş olduğu vakit ve öldürülmüş olduğu şekil hepsi rastlantı mü? Hakkaten bu şekilde misiniz. Göz gore nazaran ölüme iyi mi bu kadar sessiz kalabilirsiniz?” dedi.


Tanrıkulu’nun hitabı üstüne AK Parti grubundan kendisine söz söylenmesi üstüne Tanrıkulu, “Terbiyesizlik yapmayın, terbiyesizlik yapmayın kulak verin.” diye çıkıştı. Bunun üstüne AK Parti milletvekilleri masalarına vurdu.


İsmail Kahraman, “Tanrıkulu kullandığınız kelimelere dikkat edin. Sizin o beyanınız oldukça yanlış. Lütfen konuşma üslubunuzu doğru yapın. Demin ki sözünüz yanlış. Yaralayıcı bir beyanda bulunulmasını önlemek benim görevim.” dedi. Tanrıkulu ise “Benim üslubum doğru.” dedi.


Parlamentonun bu meseleyle bir sulh meclisine dönüştürülmesini isteyen Tanrıkulu, “Fakat halen burada kavga ediyoruz, en düzgüsel sözümüze bile söz söylüyorsunuz. Iyi mi bu parlamentonun bir sulh toplumsal uzlaşma meclisi olmasına hizmet edeceğiz. Tahir Elçi bunu istiyordu. Gelin bunu yapalım. Bir başlangıç yapalım. Tekrardan konuşalım.” açıklamasında bulunmuş oldu.


“LANET OLSUN BAŞKA BİR ŞEY SÖYLEMİYORUM”


Tanrıkulu’nun hitabı esnasında AK Parti grubundan bazı milletvekilleri yanıt verdi. Bunun üstüne Tanrıkulu, “Bu kadar tahammülsüzlük, bir ölüm üstüne konuştuğumuz ortamda Türkiye’ye bir ileti değildir. Nalet olsun başka bir şey söylemiyorum.” ifadelerini kullandı.


Konuşmaların peşinden meydana getirilen oylamada HDP’nin önergesi reddedildi.


CİHAN


Haber Kaynağı: Sözcü



Sezgin Tanrıkulu ‘lanet olsun’ diyerek kürsüyü terk etti
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder