Antalya Hali’ne Rusya darbesi!

Rusya Hükümetinin başlatmış olduğu ekonomik yaptırımlar sonrası Rusya’ya yaş sebze- meyve ihraç eden Antalya Hali’ndeki birçok şirket faaliyetini durdurdu.


Başta sera domatesi olmak suretiyle birçok sera ürünü sebze ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yaş meyve sebze ile narenciye ürünlerinin ihracat üssü olan Antalya’da Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ve ilçelerdeki hallerde Rusya pazarına ihracat icra eden firmalar faaliyetlerini durdurdu. Yaş meyve ve sebze ihracatının yoğun olduğu dönemde yaşanmış olan bu kriz sebebiyle firmaların faaliyetini durdurması üstüne fazlaca sayıda çalışan da işi olmayan kaldı. Kriz tarla ve seradaki üreticiden, bu ürünün hale taşınması ve burada işlenmesi ve sonrasında ihracatının nakliyesine kadarki tüm istihdam sürecini de işi olmayan bıraktı.


ÜRÜN GÖNDERME DURDU

Kriz ortamı sebebiyle ürün yapmayı durdurduklarını belirten As Yıldız firmasından ziraat mühendisi İbrahim Akbulut, “Bu süreçten zarar görmemek için ürün göndermeyi durdurduk. Bu sebeple aslına bakarsan bir gemimiz orada bekliyor, gümrük kapısında girmek için. Artı yolladığınız vakit daha büyük sıkıntıya düşeceksin, yollamamak bu süre için kriz ortamının düzelmesini beklemek açısından birazcık daha iyi. Birazcık daha bekleyip Rusya ve Türk hükümetleri arasındaki diyaloglarla krizin bir halde çözüme kavuşmasından, en azından ticari ilişkilere yansımadan çözümünden yanayız” diye konuştu.


BAŞKA PAZAR YÖNELİŞ BAŞLADI

Piyasanın devamlılığı ve iki ülke diyaloğu açısından kısa zamanda çözüm umudu taşıdıklarını belirten Akbulut, “Şu sebeple depolarımızda bekleyen ürünler de var. Bunlar depolayabildiğimiz ürünler. Bir süre daha bekleyeceğiz ve bu ürünleri Rusya dışındaki öteki pazarlara göndermeye çalışacağız. Şundan dolayı meyve sebzenin belli bir bekleme süresi var. Mesela Alaşehir’de üzüm, Adana’da narenciyemiz var. Eğer Rusya’yla tecim kapılarımız açılmazsa AB olabilir, öteki ülkeler olabilir bir halde pazarlayıp göndermeye bakacağız” dedi.


Firmalarında 30 şahıs çalıştığını ve günde ortalama 50 ürün işlediklerini belirten Akbulut, bu durum sebebiyle faaliyetin durduğunu söylemiş oldu. Bu ortamda zarar etmektense yapmayıp ya da noksan yapmanın daha mantıklı bulunduğunu belirten Akbulut, “Şu sebeple gönderdiğiniz ürüne Rusya’nın tavır koyması, içeri almaması zarar etmek demek” dedi.


BEKLEMEYE BAŞLANDI

Tayyare düşürme vakası sonrası oluşan kriz ortamında Rusya’nın yüzde 100 olmasa da büyük engelleme uyguladığını belirten Kalyoncu şirketi sahibi Necati Varlıklı, “Bu kati bir yasak değil, sıkı denetleme adı altında fakat oldukça yavaş. Şu an haftada 1-2 TIR’ımızın çıkışına müsaade ediyorlar. İlersinde de karamsar bir tablo gözüküyor. Şu an hala beklentimiz ilişkilerin tekrardan düzeleceği ve ihracatın ivme kazanacağı yönünde. Beklemedeyiz. Beklentimiz hükümetin de devletin de daha çok mağdur olmamak için gerekenleri yapması ve bu ilişkilerin düzelmesi” diye konuştu.


Kriz sebebiyle faaliyetini durduran Golden firmasının sahibi Nejden Taşlı, “Paramız orada kaldı, kredilerimizde ödeme sıkıntısı oluştu. 50-60 TIR malımız yolda, gemilerde ve bunlar doğal olarak çürüyüp yok olup gidecek. İlk günden itibaren mesele yaşadık. Tayyare düşürülmüş olduğu gün gümrüklerde mallarımızı çıkarmadılar. Faaliyeti durdurduk, giderleri azaltmak için durdurduk. 1 hafta içinde yüzde fiyatlar yüzde 70 düştü. Üreticinin de büyük kaybı var. İşçiler boşta kaldı. TIR’lar, şoförler, hepsi durdu. İstihdam oldukça fazlaydı. Yalnız halde çalışan değil üreticiden bu ürünlerin sevkiyatına kadar tamamı hesaplanmalı” diye konuştu.


Haber Kaynağı: Sözcü



Antalya Hali’ne Rusya darbesi!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder