Viyana yedinci kez dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi


Viyana yedinci kez dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi


Nüfusu ortalama 2.5 milyon. Tüm bu özelliklerini saydığım yer, Avusturya’nın başkenti Viyana.

Kent, bu yıl de ‘dünyanın en yaşanabilir şehri’ seçildi. Viyana, toplamda 7 kez ‘dünyanın en yaşanabilir’ şehri seçildi.



Bu yıl de birinciliği hiç kimseye kaptırmayan Viyana, bu birinciliği sonuna kadar hak ediyor.


Viyana’da birbirinden güzel saraylar, müze ve sanat galerileri, cadde ve meydanlar ile kiliseler içeriyor.



Şunu ihmal etmeyin, hiçbir Avrupa şehri İstanbul kadar ‘büyük’ değil. O yüzden Avrupa genelinde tüm gezinsel bölgeleri yürüyerek gezebilirsiniz.



Viyana öteki Avrupa ülkelerine nazaran birazcık pahalı bir kent. Bunun sebebi de şehrin fazlaca gezinsel ve popüler olması.


Şehrin kalbi Stephanplatz, tüm metro duraklarının ortası ve her yere bağlantı için aktarma yeri. Adı bununla beraber birinci Viyana bölgesi olarak geçiyor. Şehrin en seçkin yeri diyebiliriz. En iyi kafeler ve mağazalar burada içeriyor, dolayısıyla en pahalı bölge burası.



Viyana’da adım başı zamanı bina ve müzelere rastlıyorsunuz. Tarihe ve sanata meraklıysanız Viyana tam size nazaran.



Şehirde kurulan pazarlar fazlaca renkli oluyor. Hediyelik eşyalardan, günlük ihtiyaçlarınıza kadar birçok şeyi burada bulabilirsiniz.


Noel zamanı ise Noel Pazarı ( Christmas Markt ) kuruluyor ve yiyecek, içecek ağırlıklı tezgahlar oluyor.



Şehirde yapabileceğiniz etkinliklerden birisi de fayton kiralamak. Faytona binerek kısa bir kent turu yapabilirsiniz. Meydana getirilen bu turlar ortalama otuz dakika sürüyor ve fiyatı 50 Euro



Şehrin simgelerinden Parlamento Binası. Parlamento, belirli gün ve saatlerde rehber eşliğinde gezilebiliyor.


NERELERİ GEZELİM


Hofburg Sarayı


Hofburg Sarayı için Viyana’nın en meşhur simgesi diyebiliriz. Şehre gelen turistlerin ilk uğramış olduğu bir yer. Zamanında imparatorluk hanedanının kışlık sarayı olarak kullanılmış. Kent merkezine yakın olduğundan ziyaret etmesi oldukça kolay. İçerisinde faytonların olduğu büyük bir avlu var. Avluyu takip ettiğinizde saraya ulaşmış olacaksınız. Sarayın en popüler müzesi ise Sisi Müzesi.



Müzeyi 09.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş bileti 23 Euro


Belvedere Sarayı


Belvedere bahçeleri ile ün salmış vaka saray, mimarisiyle göze hitap eder. Yukarı Belvedere ve Aşağı Belvedere olmak suretiyle iki bölümden oluşuyor. Bununla beraber meşhur heykeltraşların eserlerini görebileceğiniz sergi alanı da var.



Saray, 10.00-18.00 arası açık. Sarayı ve sergi alanını görmek için kombine bilet almanız gerekiyor, bilet fiyatı 26 Euro


Sarayın tam karşısında büyükelçiğimiz içeriyor.



Schönbrunn Sarayı


Bir zamanlar yazlık saray olarak kullanılmış. Kent merkezine birazcık uzak sayılabilir. U4 metrosu ile kolay bir halde ulaşabilirsiniz. Görkemli bir bahçesi var. Bahçesinde güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.



Sarayın içine girip imparatorluk dairelerini gezebilirsiniz. Sarayın çevresinde ek olarak bir gaşgası müzesi ve hayvanat bahçesi bulunmaktadır.


Saray 08.30-17.30 arası açık. Bilet tutarları oda sayısına nazaran değişiyor. 22 oda görebileceğiniz biletler 12.90, 40 oda görebileceğiniz biletler ise 15.90 Euro


Sarayın bahçesinin sonunda, tepede bulunan zafer takı Gloriette, bilhassa akşam saatlerinde görülmeli


St Stephen Katedrali


Viyana’nın göbeğinde yer edinen dev Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom), şehirde ilk dikkatinizi çekecek yapıdır. Gotik tarzda inşa edilmiş olan katedral, günün her saati oldukça kalabalık oluyor. Önündeki uzun kuyruklar sizi korkutmasın, sıra fazlaca acele aşama kaydediyor.



Kardinalin evi olan bu görkemli ibadethane, Viyana’nın ve Hıristiyan dünyasının en mühim sembollerinden biridir.


Rathaus (Belediye Binası)


Viyana’nın sembolü haline gelen yapılardan birisi olan belediye binası, doğrusu “Wiener Rathaus” görenleri adeta büyülüyor. Gotik tarzda, Friedrich Von Schmidt tarafınca dizayn edilmiştir. Oldukça başarıya ulaşmış bir ışıklandırmaya haiz olan binayı ziyaret etmeyi dikkatsizlik etmeyin.



Viyana Üniversitesi


Viyana hem de üniversitesi ile de meşhur bir kent. Fazlaca fazla yabancı öğrencinin okumuş olduğu üniversite, eğitimdeki başarısının yanı sıra mimarisi ile de oldukça başarıya ulaşmış.



Museumquarter


MQ olarak malum Viyana’nın popüler müze bölgesi MuseumsQuartier, dünyanın en mühim kültürel merkezlerinden biridir.



Museumsquartier, aslına bakarsak bir müze meydanı. Eski ve yeni birçok müze ve sanat galerisi burada içeriyor. MUMOK Museum Moderner Kunst (Çağıl Sanat Müzesi), Leopold Museum, ZOOM Kindermuseum benzer biçimde müzeleri ziyaret edebilirsiniz.



KLASİK MÜZİK OLMAZSA OLMAZ


Dünyanın en mühim bestecilerine, bestelerine ve operalarına ev sahipliği icra eden Viyana adeta dünyanın klasik müzik ve opera başkenti. Buraya kadar gelmişken bir konser izlemeden dönmeyin. Yalnız, konser biletlerinin oldukça evvelinde tükendiğini ihmal etmeyin. Bunun haricinde kiliselerde ya da meydanlar da meydana getirilen konserleri parasız seyredebilirsiniz.



DİKKAT BİSİKLET ÇARPABİLİR!


Viyana için tam bir bisiklet şehri diyebiliriz. Gencinden, yaşlısına hepimiz bisiklet kullanıyor. Şehirdeki bisiklet kazaları, trafik kazalarından oldukça daha çok.



Bisiklet yolları Viyana’da şehrin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Viyana’da mevcut bisiklet yollarının toplam uzunluğu 1200 km’den fazla. Bisiklet kiralayabileceğiniz 120 tane bisiklet istasyonu var. Bir istasyondan aldığınız bisikleti, öteki bir istasyona bırakabilirsiniz.



Bisiklet kiralama fiyatlarına gelecek olursak, ilk birinci saat parasız. 2 saat 2 Euro, 3 saat 4 Euro, 4 saat ise 8 Euro.


NE YEMELİ NE İÇMELİ


Viyana’nın en meşhur malum lezzeti Viyana usulü şinitzel.



Devletimizde meydana getirilen şinitzellerden daha ince ve daha leziz olduğu kati. Ve beni aslolan şaşırtan ise porsiyonların büyüklüğü oldu. Porsiyonlar hakikaten ülkemizdeki porsiyonlara nazaran fazlaca büyük. İştahlı bir boğa burcu olarak ben bile doyuyorsam inanırım hepimiz oldukça rahat doyar.


Porsiyonların fiyatı mekana gore değişiyor, averaj 10-15 Euro arası.


TATLI DİYARI


Viyana denince akla ilk gelen şeylerden birisi de tatlılar. Burada hayatınızda tatmadığınız güzellikte tatlılarla karşılacaksınız.



Dinlence süresince kilo almanız fazlaca düzgüsel. Birbirinden leziz kek ve pastaları görünce hangisini seçeceğinizi hayret edeceksiniz.



Burası görkemli tatlıları ve pastaları ile bir tatlı başkenti.


ÇOK SEVECEKSİNİZ


Melange, cappucinodan daha hafifçe, buraya özgü bir kahve türü. Kahve, Viyana kültüründe mühim bir yere haiz.


Melange’ın fiyatı gittiğiniz yere nazaran değişiyor. 4-7 euro arası bir fiyatı var.


METRO KULLANIN


Ulaşım açısından bir çok yere yürüyebileceğiniz benzer biçimde görkemli bir ulaşım ağına haiz metroyu da rahatça kullanabilirsiniz.


Metro istasyonalarında çello çalan kişiler görünce asla şaşırmayın. Ihmal etmeyin, burası müzisyenler şehri. Metro ağları u1 u2 u3 u4 ve u6 olarak geçer. Tertipli, temiz, dakik ve ulaştırma mevzusunda tren ve otobüs bağlantıları oldukça başarılıdır.



Metroya ek olarak, metronun gitmediği birçok yere tramvay ile de ulaşmak mümkün.



KISACA VİYANA


İstanbul’dan uçakla 2.5 saat sürüyor


Viyana’yı ziyaret edebilmeniz için geçerli bir Schengen vizeniz olması gerekiyor


Uçaktan çıkar çıkmaz, körükte geçişlik kontrolü yapılıyor. Bunu daha ilkin Belgrad’da görmüştüm


Viyana saat olarak bizlerden 1 saat geride


Müze ve sarayların çokluğu sebebiyle minimum 3-4 gün gerekir


Pahalı bir kent, iyi bir bütçeniz yoksa tatilinizi bir süre erteleyin


Temiz ve tertipli sokakları, sakinliği ve sarayları ile gidenleri etkileyen bir kent


Opera seyretmek istiyorsanız biletlerin uzun vakit öncesinden tükeneceğini ihmal etmeyin ve elinizi acele tutun


Viyana’da aklınıza gelebilecek her şeyin müzesi var


Metro girişlerinde turnike sistemi yok fakat eğer bilet denetim görevlisine biletsiz denk gelirseniz ağır bir cezası var. Ulaşım için aldığınız biletleri otomatlarda okutmayı ihmal etmeyin, biletiniz yok muamelesi görüp yüklü bir ceza alabilirsiniz


Sarayları, müzeleri, binaları, cafeleri,mimarisiyle, sokaklarıyla fazlaca tertipli bir kent


Havalimanından kent merkezine demiryolu ve karayolu ile otuz dakikada gidebilirsiniz. Süratli tren bileti tek yön 10 Euro


Hediyelik eşya anlamında da şimdiye kadar gördüğüm en pahalı ülke. Bir magnet 5-6 Euro ve her yerde fiyatlar aynı


Hop on hop off otobüslerine daima karşı biri olarak, 1 ve 2 numaralı tramvayları kullanmanızı tavsiye ederim. Bu tramvaylarla ucuza kent turu yapabilirsiniz


Son olarak şunu söylemek isterim, evet, Viyana oldukça güzel bir kent fakat bana sanki birazcık ruhsuz, donuk benzer biçimde geldi. Şehrin kendine özgü bir ruhu, havası yok benzer biçimde


Oldukça fazla müze gezecekseniz eğer kesinlikle Viyana kart alın. Bu kart (Vienna Card) tüm toplu taşıma araçlarında (otobüs, metro, tramvay) üç günlük sınırsız parasız gezi imkanı sunar. Kart ek olarak müzelerde, mağazalarda ve birçok yerde indirim sağlar. 48 saatliği 18.90, 72 saatliği ise 21.90 Euro


Su alırken dikkat edin, alacağınız su soda olabilir!



YAPMADAN DÖNMEYİN


Opera izlemeden


Klasik konsere gitmeden


Şinitzel yemeden


Birbirinden leziz pastaları ve çikolataları afiyetle mideye götürüp kilo almadan


Mis benzer biçimde kahve tadı yapmadan


Yeşilin bolca olduğu bu güzel şehirde uzun uzun yürümeden


Bisiklet kiralamadan


Şehre tepeden bakmadan


Açıkhava müzesi benzer biçimde parklarda güneşlenmeden


Şehrin ara sokaklarında kaybolmadan


Kendinize ve sevdiklerinize magnet almadan



AKLINIZDA BULUNSUN


Dünya hali insanoğlunun başına her şey gelebilir. Bu yüzden gideceğiniz şehirdeki konsolosluğumuzun yazışma bilgilerini, adresini gitmeden ilkin internetten bulun ve bu detayları not alın.


Hepimizin en korkmuş olduğu şey, dinlence öncesi havaalanında valizin kaybolmasıdır. Bu şekilde bir durumda daha süratli netice almak için valizinizin, öteki valizlerden ayırt edici olmasını sağlayın. Sözgelişi ben valizime renkli bir ip bağlıyorum.


Valizinizi hazırlarken, bir a4 kağıdına, adınızı soyadınızı, yazışma bilgilerinizi, nereden nereye gitmekte olduğunuzu yazın ve bu kağıdı valize, eşyalarınızın en üzerine koyun.


Bir tatilde isteyeceğimiz son olarak şey pasaportumuzun kaybolmasıdır. Bu yüzden pasaportunuzun ön sayfasının fotokopisini yanınızda götürün.


Gitmeden ilkin, gideceğiniz ülkenin resmi tatillerini araştırın. Gittiğinizde her yer kapalı olabilir!


Hırsızlık vakalarına karşı hiçbir vakit paranızın tamamını aynı yere koymayın. Paralarınızı ayrı yerlerde, eşit olarak taşıyın.


Kaynak: Özgürlük Magazin


Haberin Devamı

Viyana yedinci kez dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder