Bütçeden çok gündem konuşuldu


Bütçeden oldukça gündem konuşuldu


TBMM’de bütçe görüşmeleri gerçekleşti. Karşıcılık partileri bütçenin denetlenmediği iddiasında bulunmuş oldu. Konuşmalara mali konulardan oldukça gündeme dair mevzular tartışıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kati hesap Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine başlandı. Karşıcılık partileri karşıcılık şerhlerinin, komisyon raporunda yer almamasına itiraz etti ve TBMM Başkanı Kahraman’ı yansız olmamakla suçladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçenin denetlenmediği iddiasında bulunmuş oldu ve “Sayıştay 2014’te 1330 kamu kurumundan yalnız 480’ini denetledi” dedi. MHP adına konuşan Oktay Vural ise 29 kişiyi öldüren intihar bombacısının taziye çadırına giden HDP Milletvekili Tuğba Hezer’in dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.


Maliye Bakanı’ndan bütçe ve hedef açıklamaları


Genel Kurul’da meydana getirilen usul tartışmalarının peşinden Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçesi üstündeki sunumuna başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuşmöasında şu ifadelere yer verdi:


“Sağladığımız mali disiplin yardımıyla Türkiye bilhassa gelişmiş ekonomilerden kamu maliyesi göstergelerinde pozitif yönde ayrışmış ve dış şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır… Enflasyonun kademeli bir halde düşerek orta vadede düşük tek hanelerde istikrar kazanmasını hedefliyoruz… Cari açık, alınan makro ihtiyati tedbirler ve başta petrol olmak suretiyle emtia fiyatlarındaki düşüş ile mühim bir daralma sürecine girdi. Cari açığın ulusal gelire oranının bu yıl yüzde 3,9’a gerileyeceğini öngörüyoruz… Çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştırarak, girişimciliği destekleyerek ve fırsat eşitliği yaratarak bayanların iş gücüne katılımını 2018’de yüzde 35’e, 2023’te yüzde 41’e çıkarmayı hedefliyoruz… Çalışanların kazanılmış haklarını koruyarak iş gücü piyasasında güvenceli esnekliği yakında Meclis’ten geçirmek suretiyle hayata geçirmiş olacağız… Bütçedeki en büyük oranı gene eğitime ayırıyoruz. 2016’da eğitime ayırdığımız deposu 2015 yılı bütçesine nazaran yüzde 25 artırarak 109 milyar liraya çıkarıyoruz. Kısaca topladığımız verginin ortalama dörtte birini eğitime ayırıyoruz… Tarımsal destekleri artırarak devam ettirmeyi ve bununla beraber ziraat sektöründe lüzumlu yapısal dönüşümleri hızla gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.. Tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek için arazi toplulaştırma çalışmalarına ehemmiyet veriyoruz. 2023 yılına kadar 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamayı hedefliyoruz”


“Kendinizi de o çukurlara gömeceksiniz”


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise konuşmasında HDP ve MHP’yyi hedef aldı ve şunları söylemiş oldu:


“Bir HDP’li, ‘Kandil’i sizin başınıza yıkacağız’ demişti. Bana kalırsa o şekilde olmayacak. Yürüttüğünüz bu siyasetle başınızı Kandil’in kayalarına vura vura Kandil’i siz yıkacaksınız, kendinizi de o çukurlara gömeceksiniz, bizlere iş bırakmayacaksınız… Sayın Cumhurbaşkanı ‘Cumhurbaşkanlığı bittikten sonrasında kenara çekiliyorum, gidiyorum bir köye, orada köy yaşamı yaşayacağım’ dese siz boşluğa düşersiniz. CHP’li dostlar koşa koşa gidip, ‘lütfen git şu saraya otur, yoksa biz ne konuşacağız’ diye kriz içine düşerler”


Bostancı bütçe görüşmeleri ile ilgili olarak ise “Bu bütçe, AK Parti’nin 14. bütçesi. 14’ü tersine okursanız 41 yapar. 41 kere maşallah” dedi.


“1330 kamu kurumundan yalnız 480’ini denetledi”


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kürsüde yapmış olduğu konuşmada şu ifadeleri kullandı:


“Sayın Davutoğlu’ndan iki soruya net yanıt umuyorum. Sarayın maliyetini ve Kaddafi’nin, devrin başbakanına verdiği 250 bin doların hangi derneğe, hangi vakfa bağışlandığını öğrenmek isterim.. Bütçeler bu kadar önemliyken, parlamentonun, iktidar kanadı tarafınca kısır tartışmaların içine sokulması vahimdir.. Kati Hesap Kanununu görüşeceğiz şimdi. Kaç kamu kurumu var biliyor musunuz? Bunlar bilmezler, güvenilir olun, bu yürütme organı bilmez fakat ben size söyleyeyim. Bin 330 kamu kurumu var. 2014’te bin 330 kamu kurumunun kaçı denetlendi Sayıştay tarafınca? Bunlar gene bilmezler. Yalnız 480’i denetlendi. 2014’ün kati hesabı geliyor, 850 kamu kurumunun hesabı denetlenmemiş. Güzel bir söz vardır, ele verir talkını, kendi yutar salkımı… Açık ve net tavır koyalım derken milletvekilinin bir teröristin taziye çadırına gitmesini asla kabul etmiyoruz. Tamamımız ülkemiz için çalışacağız. Fakat sonuçta tamamımız aynı gemideyiz ve bu geminin süratli adım atması lazım. Birlikte çalışmalıyız. Bu hükümetle mi? Fakat bunlardan umudunuzu kati”


“Dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor olmalarından mutluluk duyarız”


MHP Grup Başkanvekili Vural ise söz sırası kendisine ulaştığında şu ifadeleri kullandı:


“Silahlı teröristlerle savaşım ederken, politik terörist ve yapılarla da hukukun kudretini göstererek savaşım etmek gereklidir. Yüce Meclis’te bu şekilde bir zihniyetin ve yapının yeri olması imkansız… Kimsenin, kendisini aşiretçi zihniyetin üst yapısı olacak ‘devlet reisi’; yüce Meclis’i de ihtilalin ‘danışma meclisi’ hayata geçirmeye hakkı yoktur ve haddi değildir… Bugün, bir kalım ve tekrardan vatanlaşma sorunuyla karşı karşıya isek, bu ülkenin geleceğine dönük bu aşama ciddi tehditlere maruz bırakanlar da bu kişiler değil midir?… AKP’nin bugün içine düşmüş olduğu bataktan kurtulmak adına, kendisine kalkan olarak Sevr hayallerini, Doğu meselesini, dış güçleri, yabancı mihrakları seçmiş olması, biri HDP olan iki aktörlü senaryonun baş aktörü, ‘esas oğlan’ olduğu gerçeğini örtemeyecektir… AK Parti ve HDP’nin İmralı canisinin yıkım listesini görüşme ederek Dolmabahçe Sarayını kullandıkları ve devlet ile milletin birlik ve bütünlüğüne kasteden bir manifesto yayınladıkları da hepinizin malumudur. Şimdi, dün kucaklaştıkları bu dostlarını, bugün bir teröristin cenazesini ziyaret etmiş olduğu ortaya çıkmış olduğundan dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor olmalarından mutluluk duyarız. Silahlı teröristlerle savaşım ederken, politik terörist ve yapılarla da hukukun kudretini göstererek savaşım etmek gereklidir. Yüce Meclis’te bu şekilde bir zihniyetin ve yapının yeri olması imkansız. Cumhurbaşkanı’nın bu çıkışı, umut ederiz ki malum ikircikli tavrının yeni bir örneği değildir.”


Devam edecek…


Kaynak: AA


Kaynak: Al Jazeera Türk


Haberin Devamı

Bütçeden çok gündem konuşuldu
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder