Seçimden sonra dolar ne olacak?

sozcu.com.tr  / EKONOMİ SERVİSİ


Türkiye pazar günü yapılacak seçimlere odaklanırken, piyasalar yurtdışı gelişmelerle birlikte seçimleri izliyor. Peki seçimlerden sonra piyasalarda neler olacak?


Bu sorunun yanıtı için önce yurtdışı gelişmelere göz atmakta fayda var. Fed toplantısı sonrasında faiz artırımının yeniden gündeme gelmesi, ABD’den gelen verilerin de faiz artırımını destekleyeceği yönünde olması, dolarda hareketliliğe neden oldu.


Salı gününden bugüne kadar Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.18 değer kaybederek, Güney Afrika Randı’ndan sonra en kötü performans sergileyen para birimi oldu.


Türk Lirası’ndaki değer kaybına bir neden olarak da içeride yaşanan gelişmeler gösteriliyor. Koza-İpek Grubu’na kayyum atanmasının piyasada tedirginliğe yol açtığı belirtilirken, seçim sonrası belirsizlik de sürüyor.


Piyasalar koalisyon beklentisini satın almış gibi görünüyor ancak tedirginlik sürüyor. Bu nedenle seçim sonrası gelebilecek olumsuz açıklamalarla dolarda tekrar 3 liranın görülebileceği belirtiliyor.


YATIRIMCILAR SEÇİME HİSSE SENEDİYLE GİRMEK İSTEMİYOR


A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, Fed’in faiz artırımı için kapıyı yine aralık bıraktığını, ABD’den gelen verilerin bu beklentiyi körüklediğini belirterek, “Bu doların hem içeride hem dışarıda yukarı doğru hareketini sağladı. 2.9275 seviyesindeki dolar kuruna rağmen Borsa’nın toparlanma isteği var. Gelen bilançolarda endeksi yukarı taşıyacak banka karlarının düşüş göstermesi, endeks üzerindeki satış baskısını artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.


Yatırımcıların 7 Haziran seçimleri öncesindeki gibi hisse senedi ağırlıklı bir portföyle seçime gitmek istemediğini anlatan Maviş, “Fed’in hem faiz artırma ihtimalinin yüksek olması hem de koalisyon kurulması olasılığının gerçeklemesi, satışları beraberinde getirecektir. Euro/Dolar paritesinde doların seyri yön gösterici olacak” dedi.


Haziran seçimleri sonrasında piyasaların koalisyon sürpriziyle karşılaştığına dikkat çeken Maviş, “Piyasalar bu sürpriz karşısında koalisyonunun kurulamama ihtimalini çok sert bir şekilde aşağı yönlü fiyatlamıştı. Daha sonra seçimlerin tekrar edileceği açıklamasıyla alım geldiyse de çok zaman aldı düzeltme” diye konuştu.


Peki piyasalar 1 Kasım sonrasını nasıl fiyatladı? Maviş, şunları anlatıyor: “Piyasa, seçim sonucunda koalisyon çıkma ihtimalini hesaplarına katıyor. Koalisyon çıksa bile bir hükümetin kurulabilme ihtimalini görüyor. Ancak tek parti ihtimalini de fiyatlara yansıttı. İçeride terör ve kayyum gelişmeleri olmasaydı endeks seçimi 80 binin üzerinde karşılayabilirdi. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen 78 bin üzerinde durmamızı da yüzde 50 koalisyon yüzde 50 tek parti olasılığının piyasalara yansıması olarak düşünüyoruz. Dolarda yukarı yönlü hareketlerde 3 TL en yüksek değer olarak öne çıkarken gerilemelerde 2,85-2,87 Tl seviyesi destekleri olmaya devam edecek.”



Seçimden sonra dolar ne olacak?
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder