2 Türk bilim insanı Amerikan Ulusal Tıp Akademisi’ne seçildi!

Son dönemlerde artan Türk bilim adamlarının başarısına bir yenisi daha ekleniyor. İlk olarak Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar ile dünya gündeminde olan ülkemiz bilim adamlarına daha sonra fizik konusunda imkansız denileni gerçekleştirerek insanlık tarihinde bir ilki başaran Doç. Dr. Mete Atatüre ile bir yenisi eklenmişti.


Şimdi ise Webtekno’da belirtilen habere göre Prof. Dr. Murat Günel ve Prof. Dr. Serdar Bulun isimli iki Türk bilimcisi dünyanın en saygın tıp kurumlarından olan Amerikan Ulusal Tıp Akademisi (NAM) üyeliği kazandı. Tıp alanında Prof. Dr. Mehmet Öz’den sonra Amerika’da ve dünyada adını önemli yerlerde duyuran iki tıp bilimcimiz daha olmuş oldu.


Robert Koleji’nden mezun olup İstanbul Üniversitesi’nde tıp okuyan Prof. Dr. Bulun, New York State Üniversitesi’nde kadın doğum ve hastalıkları konusunda uzmanlık yaptı. Birçok başarı ve ödülü peşisıra alan Bulun, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde bir anabildim dalında başkanlık yapan tek Türk hekim olarak dikkat çekmekte.


Prof. Dr. Günel ise Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’da moleküler genetik, beyin kanaması ve damar tıkanıklığı konularında yüksek öğrenim gördü ve Yale Üniversitesinde beyin kanamasına sebep olan 3 geni tespit edecek çalışmalar yaparak dünyanın en prestijli dergisi olan Science’da 2010 yılının en önemli 10 buluşundan biri olarak gösterildi. 2011 yılında Türkiye’de genetik merkezinin kurulması için çalışmalar yapan Prof. Dr. Günel, başında bulunduğu ekiple birlikte insan beynine şekil vererek zekanın oluşmasını sağlayan ‘laminin-gamma3’ adındaki bir geni keşfetmişti. Bu keşifle birlikte alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların tedavilerinde işe yarayabilecek bir başarının altına imzalarını atmışlardı.



2 Türk bilim insanı Amerikan Ulusal Tıp Akademisi’ne seçildi!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder