“Diktatörleri deviren gençler olacak”

BAŞAK KAYA/ANKARA – Her seçim döneminde tüm siyasi partilerin oylarına göz diktiği gençler ne istiyor? Gençler umursamaz mı yoksa çözüm arayışında mı…Bu konuyu CHP’nin Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız ile konuştuk.


Yıldız, siyasette yaşanan gerginliğin gençlerin hayatına mal olduğunu belirterek, “ Gençler hiçbir zaman baskıyı kabul etmez. Diktatörleri deviren hep gençlerdi ve gençler olacak’’ dedi. Yıldız gençliğin sorunları, umutları ve siyasete bakışını anlattı:


GENÇLER SİYASETE NEDEN UZAK?

1980 öncesi etken olan, hükümet deviren de kuran da gençlerdi. Her alanda gençler örgütlüydü. 1980 darbesi gençlerin siyasetten uzaklaşmasına neden oldu. Gençler sadece siyasi partilerden değil Sivil Toplum Örgütleri, dernekler, vakıflar gibi karar mekanizmalarından da uzaklaştırıldı.


GENÇLİK İÇİN NE YAPTINIZ?

Seçim kampanyamızı gençlere adadık. Türkiye’de 19 milyon genç nüfus var.  Biz CHP olarak her şeyden önce, gençlerin sorunlarını tartıştırır hale getirdik ve gündemde kalmasını sağladık. Çünkü gençler hep görmezden gelindi. CHP’nin seçim kampanyasının merkezine gençleri koyması diğer siyasi partilerin de gençlerin sorunlarına çözüm aramaya itti ve seçim vaadlerini buna göre şekillendirdi. Diğer siyasi partiler gençlere hep oy devşirme gözüyle bakıyordu biz bunu yıktık.


GENÇLER SANDIĞA GİDECEK Mİ?

Gençlerin 1 Kasım seçimlerine katılımı 7 Haziran’a kıyasla katılımı daha yüksek olacak. Gençler özgürlükleri kısıtlandığında, yaşam alanları katı çizgilerle çizilmeye çalışıldığında, bir kalıp içinde eğitim görmeleri ve istihdam edilmek istediklerinde öfkeleniyor, tepki duyuyor. Bu kısıtlamaları aşmanın en önemli yolu da sandık. Bu öfke durumu zaman zaman toplumsal bir harekete ya da bir örgütlükte görev almasını sağlıyor.


YA ÖLÜYOR YA FİŞLENİYOR

AKP’nin gençleri kalıp içine alarak, “sana izin verebildiğim kadar özgürsün” anlayışı en başta gençlerin tepkisini çekiyor. Cumhurbaşkanının nefret söylemi,  son iki yılda yaşananlar, gezi sürecinden bu yana sokaklarda, miting meydanlarında, kampüslerde karşılaşılan sorunlar…kendini ifade etmek isteyen onlarca genç ya öldü ya da fişlendi. Dört ayda 694 kişi öldü. Askerde eylemde, iş kazasında öldü. Siyasilerin kendi aralarındaki gerginlik bu ülkede genç ölümleri bize yaşatıyor.


DİKTATÖRLERİ DEVİREN

Nefret dilini kullanarak sokağa dökme çabası kan dökülmesinde başka bir işe yaramaz.  İnsanların yaşam özgürlüğünü tehdit eden örgütlülük, gençliği de temsil etmez. Bunu AKP günlüklerinde AKP kurmayları da itiraf ediyor.  Gençler hiçbir zaman baskıyı kabul etmez. Diktatörleri deviren hep gençlerdi ve gençler olacak.


YAN YANA GELDİK

Ankara’da yaşanan gar katliamından sonra Türkiye’de farklı gençlik örgütleri olarak bir araya gelmeyi başardık. İlerici, demokrat, devrimci..Sokakta muhalefet yapan, baskı ve zulmüne karşı direnen gençler olarak yan yana gelmeyi başardık. Bunu liderlerden önce başardık. Bu savaşa karşı ortak bir mücadele platformuna dönüşecek. Farklı bir gençlik göreceksiniz. Sesi daha gür çıkan, kendi güvenliğini kendi sağlayarak miting yapan, ortak sorunlar üzerine sol-sağ demeden karşı koyan bir gençlik olacak. Çünkü gençlik bıktı. Açız, yoksuluz, istediğimiz eğitimi alamıyoruz, evlenemiyoruz, borçluyuz…Asgari ücretle bizi terbiye etmeye çalışıyorlar.


ON YIL SONRA TEMİZ SİYASET

Son üç yılda parti olarak gençlik yapılanmasında daha da iddialıyız. Biz gençler olarak kişisel kaygılarla değil ortak sorunlarımız üzerinden hareket ediyoruz. Gençler bu yaklaşımını ve anlayışını koruduğu sürece on yıl sonra Türkiye’de çok daha temiz bir siyasetçi profili göreceğiz. İnancımızı yitirmedik. Şu an ki kadrolarımız on yıl sonra partiyi yönetecek kadrolar.


DAVUTOĞLU NUN EVLİLİK VAADİ

‘’Gençler maddi nedenlerden dolayı evlenemiyor. Ev kurmak, düğün yapmak kolay işler değil. İş bulmazsanız kimse kızını vermez. Aile kurumu maddi sıkıntılar nedeniyle derinden sarsılıyor. Boşanmalar, kadın cinayetleri, kavgalar bunların tamamının temelinde ekonomik sıkıntılar da var. Bugün evlenmek isteyen genç nerden para bulacak…Davutoğlu gençlerin içinde bulunduğu durumu 13 yıldır iktidarda olan bir partinin temsilcisi olarak itiraf edemiyor. Utanmadan sıkılmadan buna kılıf bulup ‘Sizi evlendirelim diyor. Gençlerin çaresizliğinden mutsuzluğundan bile medet umuyor’’



“Diktatörleri deviren gençler olacak”
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder