18 yaşından küçüklere de bireysel emeklilik geliyor

Yeni hazırlanan Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı, 18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik (BES) hesabı açılabilmesini öngörüyor. AvivaSA CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, 18 yaş altı çocuk ve gençlerde tasarruf bilincinin gelişmesinde taslağın önemli bir rol oynayacağına vurgu yaptı.


Türkiye’de 18 yaş altı 23 milyonluk nüfusun bulunduğunu belirten Eredenk Kurdaş, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında tasarruf oranlarının oldukça düşük seviyelerde yer aldığı Türkiye’de, taslağın tasarruf açığının daraltılmasına da katkı sağlayacağını ifade etti.


Kurdaş’ın verdiği bilgiye göre, 18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik hesabı açılabilmesin önünü açması beklenen yeni Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı sayesinde yüksek oranlarda katkı payı ödemek isteyen ancak en fazla brüt asgari ücret üzerinden devlet katkısı alabilenler, aile üyeleri için ayrı hesap açarak devlet katkısından daha fazla faydalanabilecekler.


Çocuk ve gençlerin tasarrufları artırmadaki önemine değinen Eredenk Kurdaş,”Yönetmelik taslağı kapsamında belirtildiği üzere, 18 yaş altı nüfusun da sisteme katılmasıyla birlikte, potansiyel BES katılımcı sayısı Türkiye’nin nüfusuna ulaşacak. Böylece çocuklar ve gençler için de bir tasarruf bilinci oluşturularak, geleceğe önemli bir yatırımın önü açılacak. Gençler geleceğe umutla bakabilecek” dedi.


TÜRKİYE’NİN BİR HAYLİ YOL KAT ETMESİ GEREKİYOR


Meral Eredenk Kurdaş, gelişmiş ülkelerde Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı’na ilişkin iyi örneklerin de bulunduğunu belirtti. Kurdaş, “Britanya’da 2005 Ocak ayında başlatılan Child Trust Fund (CTF) isimli program ile devlet tasarruf sahibine destek veriyor. ABD’de tüm gelir düzeylerinden ailelere, çocuklarının ve akrabalarının yükseköğretime devamı için bir kenarda para biriktirmelerinde yardımcı olmasını sağlayan Şartlı Okul Ödeme Planları hayata geçirildi. Ayrıca çalışmayan eş için oluşturulan, çocukların eğitimi için kurulan fonların kazancından vergi alınmadı. Tasarrufu teşvik açısından Türkiye’nin hâlâ bir hayli yol kat etmesi gerekiyor” dedi.



18 yaşından küçüklere de bireysel emeklilik geliyor
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder