Öğretmenler, sizin başarınız Cumhuriyet’in başarısı olacaktır!

Ayla ÖZDEMİR/SÖZCÜ EĞİTİM- Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenliği ve Cumhuriyet öğretmenini yücelten eşsiz bir liderdi. 1928 yılında Ulus Okulları Başöğretmenliği (Millet Mektepleri Başmuallimliği) görevini kabul ederek cumhuriyet öğretmenine verdiği büyük önem, değer ve önceliği açıkça göstermiştir.


ATATÜRK’ÜN O SÖZLERİNİ HİÇ UNUTMADI


18 Mart 1915 Çanakkale doğumlu olan Fatma Refet Angın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmeniydi.


Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürk’ün “Büyüyünce ne olacaksın çocuk?” sözüne, “Öğretmen” diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk’e “Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte” dediğinde, Atatürk onun Gelibolu’daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. ‘Matematik’ cevabını alınca “Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir” der. Atatürk’ün bu sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.


Atatürk, 20–25 Eylül 1937 tarihleri arasında yapılan İkinci Türk Tarih Kongresine delege olarak bulunan Angın’ı görür görmez hatırlar. Refet Angın, verdiği sözü tuttuğunu ve tarih öğretmeni olduğunu söylediğinde ise cevabı şu şekilde olur:


-‘Bak, öğretmen olmak kâfi değil; görev şimdi başlıyor. Şunu iyi bil ki çok iyi öğretmen olacaksın. Çok okuyacaksın. Sen, zaten okuyorsun; ama daha çok okuyacaksın. Talebelerini çok iyi yetiştireceksin. Onlara, Kurtuluş Savaşı’nı çok iyi öğreteceksin. Ve bu arada Çanakkale Savaşları’nı sakın unutma. Bizi, bu günlere getiren Çanakkale Savaşları’dır. Ezkaza biz onu kaybetse idik, bugün hür dünya camiası yoktu. Devrimleri ve ilkeleri yaşatacaksın. Gerektiğinde mücadele edeceksin. Sakın ha, unutma.’


Refet Angın Atatürk’ün o sözlerini hiç unutmadı ve emekli olduktan sonra bile görevini 24 yıl boyunca özel anlaşmayla sürdürdü. Ve bilgilerini nesilden nesile aktardı.


EN BÜYÜK GÖREV ÖĞRETMENLERE DÜŞÜYOR!


Cumhuriyet’in Atatürk’ün önderliğinde çok büyük fedakârlıklarla kazanılan bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleştirildiğini ve bir ulus için en kıymetli hazine olduğunu yeni nesile iyi aktarmak gerekiyor. Ve bu noktada öğretmenlerimize büyük görev düşüyor.


Okullardaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına baktığımızda ise maalesef o eski coşkunun olmadığını görüyoruz. Öğrencilerin çoğu kutlama törenlerine katılmıyor.


Üniversite sınavındaki başarıları ve yaptkları projelerle adından söz ettiren liselerimizin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına öğretmenler dışında az sayıda öğrencinin katıldığını görmek de üzüntü verici…Unutmayalım ki en yüce ders Cumhuriyet!


Cumhuriyet’in değerinin bilinmesi açısından öğretmenlerin değerini ve önemini Atatürk’ün söylediği şu sözler bir kez daha kanıtlıyor:


“Yeni kuşak en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır. Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir…Sizin başarınız Cumhuriyet’in başarısı olacaktır”


Cumhuriyetimizin 92. Yılı Kutlu Olsun…



Öğretmenler, sizin başarınız Cumhuriyet’in başarısı olacaktır!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder