SÖZCÜ EĞİTİM- “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip işadamı Akın Gökyay, 40 yıllık satranç yolculuğunu müzeye dönüştürdü. Müze açılışını Ankara’da hain bir terör saldırısında hayatını kaybeden yurttaşlara adayan Gökyay, “Satranç barışın oyunudur. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençler satranç öğrenin” çağrısında bulundu.
Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümünde gerçekleşen açılışta konuşan Akın Gökyay, “Hain terör saldırısı hepimizin yüreğine ateş düşürdü. Terörü lanetliyoruz. İnsanlık onuruna yakışmayan bu vahşeti yaşatanları lanetliyoruz. Bu açılışı yapıp yapmamakta tereddüt ettik. Ancak terörün asıl amacı hepimizde korku, yılgınlık yaratmak. O yüzden Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da, onun başkent oluşunun yıldönümünde, barışa ve cumhuriyetimize sahip çıktığımızı göstermek için gençlerimizle, milli sporcularımızla barışın simgesi olan satranç simgesinde birleşmek ve müzemizde duruşumuzu göstermek istedik” dedi.
Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden toplanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 412 satranç takımı ile birlikte toplam 540 satranç takımı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergileniyor ve gezenleri dünya yolculuğuna çıkarıyor.
Ankara’da gerçekleşen terör saldırında hayatını kaybedenleri saygı duruşu ile anarak başlayan açılışta Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, “Satranç barışın simgesidir. Barış için buradayız. Barış için umudumuz var” diye söze başladı. Gökyay, satrancın dünya barışı ve anlayışında önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayarak “Hain terör saldırısı hepimizin yüreğine ateş düşürdü. Terörü lanetliyoruz. İnsanlık onuruna yakışmayan bu vahşeti yaşatanları lanetliyoruz.
Bu açılışı yapıp yapmamakta tereddüt ettik. Ancak terörün asıl amacı hepimizde korku, yılgınlık yaratmak. O yüzden Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da, onun başkent oluşunun 92. yıldönümünde, barışa ve cumhuriyetimize sahip çıktığımızı göstermek için gençlerimizle, milli sporcularımızla barışın simgesi olan satranç simgesinde birleşmek ve müzemizde duruşumuzu göstermek istedik. Dünya barış ve anlayışının tesisinde çok önemli bir enstruman olan satrancın tanıtılması amacını güden satrançlardan oluşan koleksiyonun yer aldığı müzenin açılışını ertelememeye karar verdik ” şeklinde konuştu.
“DOĞUDAN BATIYA GENÇLERİMİZ BU SİMGEDE BİRLEŞMELİ”
Gökyay, yaptığı konuşmada, “Bu müzeye gelenleri dünya yolculuğuna çıkaracağız. Başka başka ülkelerin tarihlerini, kültürlerini, ilginç özelliklerini satranç takımlarında görebilecekler. Tacikistan’dan Endonezya’ya, Kenya’dan Yeni Zelanda’ya, Mısır’dan Fransa’ya, İtalya’dan Azerbaycan’a tam 103 ülke 540 satranç takımında canlanıyor. Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir.Özellikle politikacılara, iş adamlarına ve herkese satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır. Gençlerimizi doğudan batıya mutlaka satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz.Satranç barışın oyunudur. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençler, satranç öğrenin” dedi.
Haber Kaynağı: Sözcü
from Habergaraj.Com http://ift.tt/1RF3hhP
0 yorum:
Yorum Gönder