15 Ağustos İngiltere basın özeti


Image copyright AFP Image caption Max Whitlock, İngiltere’ye jimnastik dalında ilk altın madalyayı getiren sporcu oldu. İngiltere gazetelerinde bugün, İngiltere’nin Olimpiyat Oyunları’nda Pazar günü beş altın madalya kazanmasıyla ilgili haberler öne çıkıyor.


İngiliz tenisçi Andy Murray, golf oyuncusu Justin Rose, bisikletçi Jason Kenny birer, jimnastikçi Max Whitlock da iki altın madalya kazanarak Pazar günü İngiltere’nin Rio Olimpiyat oyunlarındaki altın madalya sayısını 15’e çıkarttı.


Gazetelerin bugünkü manşetleri de ağırlıklı olarak Olimpiyat oyunlarına ayrıldı.



The Daily Telegraph gazetesi ‘İngiltere takımının en büyük günü’ başlığı atarken, Times gazetesi de altın madalyaya atıf yapıp ‘İngiltere takımı Rio’da turnayı gözünden vurdu’ dedi.


Guardian gazetesi spor ekinin yanı sıra gazetenin sürmanşetine ‘İngiltere takımına madalya yağdı’ başlığı attı.


Financial Times da İngiltere’ye jimnastik dalında ilk altın madalyayı getiren Whitlock’un fotoğrafını paylaştı.


Olimpiyatların yanı sıra öne çıkan haberlerden biri Times gazetesinin manşeti.


‘Sahte sığınma başvuruları’ Times, “Sığınma taleplerinin üçte biri sahte” başlıklı haberinde İngiltere’de vize süreleri dolan ve sığınma talebinde bulunan göçmenlerin üçte birinden fazlasının başvuru sürecinin yasal olmadığını yazıyor.


Sahte başvuruların da göçmenlerin İngiltere’ye ayak bastığı sırada değil, göçten sorumlu yetkililerin yakalamasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.


‘Siber polisler’ Times gazetesinde dikkat çeken haberlerden bir diğeri de İngiltere polisinin internet trolleriyle mücadele için kurduğu özel polis birimine ilişkin haber.


Bu siber polisler Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda trollük yapanların tespit edilmesi için çalışacak.


İnternette Nefret Suçları Merkezi adlı uygulama iki yıl sürecek. Birimin iki yıllık bütçesi de 1,7 milyon sterlin olarak belirlendi. Bu bütçenin 452 bin sterlini de İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacak.


‘IŞİD militanları göçmen kılığında Avrupa’ya geçebilir’ The Daily Telegraph’ta yer alan bir haberde, İtalya’nın ‘IŞİD’in Avrupa’ya sızmak için göçmenlerin arasına karışacağı’ uyarısı yer alıyor.


Habere göre İtalyan istihbaratı, Libya’da IŞİD’in kalesi olarak bilinen Sirte’den militanların Akdeniz’e göçmen kılığında geçebileceği uyarısını yapıyor.


The Daily Telegraph yüzlerce IŞİD militanının da Libya hükümetine bağlı askerlerin saldırısı ve ABD’nin hava saldırılarından sonra Avrupa’ya kaçtığını yazıyor.


‘Libya’da okul vuruldu’ The Daily Telegraph’ta yer alan bir haberde, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’de düzenlediği hava saldırılarında bir okulun vurulduğu ve okuldaki 10 çocuğun öldüğü belirtiliyor.


Habere göre bombalar Cumartesi sabah erken saatlerde Saada vilayetindeki köy okuluna isabet etti. Öğrencilerin din dersi için toplandığı sırada bombalanan okulda 10 çocuk öldü.


‘İstanbul havaalanında Suriyeli mülteci’ Guardian gazetesi, Şubat 2015 – Mart 2016 arasında İstanbul Atatürk Havaalanında ‘Sorunlu Yolcular Odası’nda’ tutulan Suriyeli mülteci Fadi Mansour’la yapılan bir röportaja yer veriyor.


Mansour, 2014 yılı Kasım ayında Türkiye’ye ulaşmış, üç ay sonra sahte pasaportla Almanya uçağına binmişti. Uçak, Kuala Lumpur’a gitti ve Malezya polisi de seyahat belgelerinin sahte olduğunu söyleyip Mansour’u Türkiye’ye geri gönderdi.


Guardian gazetesi Fadi Mansour’un yaşadıklarını Tom Hanks’in baş rolünü oynadığı Terminal filmine benzetiyor.


Gazeteye konuşan Mansour, “Filmi izlediğimde, durumu komik bir şekilde ele aldıklarını gördüm, benim durumumsa çok da komik değildi. O da hamburger yiyordu, ben de hamburger yiyordum. Ama Tom Hanks havaalanında dolaşmakta serbestti bense tek bir odaya kapalı kalmıştım” diyor.


Mansour, Malezya’dan Türkiye’ye gönderildiğinde sığınma talebiyle ilgili şunları anlattı:


“Sığınma başvurusunda bulunmak istediğimi söyledim. Onlar ‘Burada (Türkiye’de) 2 milyon Suriyeli var, daha fazla istemiyoruz’ dediler.”


Guardian, Mansur’un gözaltında tutulanlar arasındaki bir radikalin üç defa saldırısına uğradığı iddiasına da yer verip daha sonra Suriyeli mültecinin Lübnan’a gitmeye çalıştığını ancak yine durdurulup Türkiye’ye geri gönderildiğini yazıyor.


Haberde şu ifadeler var: “Mansour şimdi durumuna gülebiliyor çünkü sonunda serbest bırakıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün kampanyasından sonra Avustralya durumunu duydu ve ona sığınma vermeyi kabul etti. Önce Atatürk havaalanından bir geri gönderme merkezine gitti oradan da Haziran ayı başında Avustralya’ya gitti.”


Kaynak: BBC Türkçe


Haberin Devamı

15 Ağustos İngiltere basın özeti
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder