Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarında bitkisel ve hayvansal organizmaları biyoteknik DNA anlamında incelediklerini söyledi.
İnceledikleri canlılardan salyangozların mevsimler değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda özellikle mart ayından sonra ortaya çıktıklarını belirten Güçlü, haziran ayına kadar görüldüklerini kaydetti.
Salyangozların özellikle nem oranının yüksek olduğu dönemlerde ortaya çıktığını vurgulayan Güçlü, “Zaten bu dönemde meyveler, özellikle çilek meyvesi oluşmaya başlar. Salyangozlar meyvelerle beslenirler. Meyveleri bildiğimiz ısırıp, çiğneyerek tüketirler. Tabi çilek meyvesi çok hassas olduğu için meyveler zarar görür ve zarar gören meyveler pazar değerini kaybeder” değerlendirmesinde bulundu.
Tarımsal üretime salyangozların fazla zarar vermediğine dikkati çeken Güçlü, şöyle devam etti:
“Bazı yıllar ortaya çıkarlar. Ortaya çıktıkları yıllarda da çok basit müdahaleler ile bunların üstesinden gelinebilir. İlaç kullanılmadan çilek sahasının temizlenmesi, yabancı otlardan arındırılması ve eğer bu bir bahçe ise daha önce budanmış ağaçları, budama artıklarının bahçeden uzaklaştırılması önemlidir. Salyangozlar, genel morfoloji olarak neme çok hassastır. Nemsiz, sıcak ve rutubet olmayan ortamlarda yaşamlarını çok uzun sürdüremezler. Uygun olmayan koşullarda sırtlarında taşıdıkları yuvaların içine çekilerek, kabuğunun ağız kısmına bir zar örerek, nemsiz zamanlarda, kendilerini kabuklarının içinde korurlar.”
Salyangozların genelde meyve fidanları, meyvelerle ve aynı zamanda süs bitkileri ile beslendiklerini söyleyen Güçlü, “Nemli alanlarda, sık ekim veya dikim yapılmış meyve, sebzelerin sık olduğu yerlerde, güneşin solar etkisinin yaprak vasıtası ile engellemesi ile yaprakların altında oluşan nem ortamında yoğun bir şekilde bulunabilirler. Yani bir tarlada ya da bahçede salyangoz çoksa sık ekim ya da dikim yapılmıştır. Ya da bahçe yabancı otlardan iyi temizlenmemiştir” diye konuştu.
Bahar ayarında yağmurların başlaması ile birlikte salyangozların ortaya çıktığına değinen Güçlü, çileklerinde aynı dönemde yetişmeye başladığını ifade etti.
Salyangozların taze ve lezzetli çilekleri tükettiğini anlatan Güçlü, “Eğer bir bahçede salyangoz gördüyseniz bu, çileklerin sağlıklı ve lezzetli olduğunu gösterir. Çünkü salyangozlar damak tadı açısından lezzetli meyvelerin üzerinde olurlar. Beslendikten sonra meyvenin herhangi bir pazar değeri olmaz. Bir bahçede salyangozun olması çiftçi açısından kötü olabilir ama ürünün temiz ve lezzetli bir ürün olduğunun belirtisidir” dedi.
Öte yandan Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde son yağışlarla birlikte tabiat canlanırken, yuvalarından çıkan salyangozların çilek yeme anı objektiflere yansıdı.
Kaynak: AA
0 yorum:
Yorum Gönder