İnternet yasasında iki yeni değişiklik

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, beraberinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Recai Berber ile birlikte TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle temasa geçti. Elvan, internet düzenlemesiyle ilgili CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret etti.


4 SAAT İÇİNDE ENGELLEME YETKİSİ DEĞİŞTİRİLDİ


TİB Başkanı’na verilmiş olan “erişim engelleme yetkisinde” kısıtlamaya gidilebileceğini bildirdi. Edinilen bilgiye göre; Elvan’ın ilettiği, TİB Başkanı’na yeni yasayla verilen yetkinin kısıtlanmasına ilişkin hükümet önerisi şöyle; TİB Başkanı’na yasayla acil durumlarda 4 saat içinde erişim engeleme yetkisi tanınmıştı. Şimdi getirilecek değişiklikle, TİB Başkanı’nın bu yönde aldığı herhangi bir kararı 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimi’ne de göndermesi zorunluluğu getiriliyor.


YASADA ÖNERİLEN İKİNCİ DEĞİŞİKLİK


Hakimin de 48 saat içinde, karar hakkında mütalasını vermesi zorunlu kılınıyor. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı ortadan kalkıyor. Hükümetin, yasada önerdiği ikinci değişiklik ise şu; trafik bilgisinin tanımı konusunda olacak.


Hükümetin önerisine göre; trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olacak.


RAHAT OLUN


Elvan, “İki yıl saklanacak denilen bilgiler içinde içerik olamayacak mı?” sorusuna, “Tabii, tabii, içerik olmayacak” derken, düzenlemenin yönetmelik mi kanunla mı yapılacağı sorusuna ise “Şu anda yasa sayın Cumhurbaşkanı’nda. Şu anda bir şey ifade etmemem, şu aşamada mümkün olmaz. Ama rahat olun” karşılığını verdi.


BİR ÇOK ÜLKEDE ENGELLEME YAPILIYOR


Gelişmiş ülkelerde dahil dünyanın bir çok ülkesinde engellemeler yapıldığını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:


“Kim kalkıp orada engelleme yok diyorsa, doğru söylemiyor. Her tarafta, özellikle yasadışı olan bir takım hususlar internet ortamına düşerse, hakaret, iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi hususlarda da bu tür engellemeler yapılıyor. Avrupa’da da yapılıyor, gelişmiş ülkelerde de yapılıyor. Bizim aslında yapmak istediğimiz, inanın internetin daha sağlıklı kullanımını temin etmek, interneti daha açık hale getirmektir. Biz burada interneti engellemiyoruz. Sansür yok. O kadar mükemmel düzenlemeler, uygulamalar var ki kimse onları görmüyor. Hapis cezalarını kaldırıyoruz, internet sitesinin tamamıyla kapatılmasını, doğrudan kapatılmasını engelliyoruz. Kimse bunları konuşmuyor.


BUNLAR HİÇ KONUŞULMUYOR


Şu an İngiltere’de Google 100 bir kavram ve kelimeyi otomatik olarak engelliyor. Mahkeme kararı mı var bunlarla ilgili? Google engelliyor. 100 bin kelime ve kavram…Aradığınız zaman da ‘engellenmiştir’ mesajı almıyorsunuz, ne mesajı alıyorsunuz, ‘bulunamadı.’ Engelleniyor ama bulunamadı mesajı alıyorsunuz. Her yerde var bu. İngiltere’de İnternet Watch Foundation denilen vakıf, kara liste oluşturuyor, bu listeyi internet servis sağlayıcılarına gönderiyor. İnternet servis sağlayıcıları da bunları otomatik olarak engelliyor. Lütfen bunları görelim. Trafik bilgileri… İngiltere’de bugün 2 yıl trafik bilgileri saklanıyor. 1-2 yıl arasında değişiyor. İtalya’da bir yıl saklanıyor. Slovakya’da 6 ay…Kimse bunu konuşmuyor. Avrupa’nın bir çok ülkesinde trafik bilgileri tutuluyor. Almanya hariç çünkü Almanya’da Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı var. Almanya hariç diğer ülkelerin hemen hemen tamamında trafik bilgileri tutuluyor. Bunlar hiç konuşulmuyor. “



İnternet yasasında iki yeni değişiklik
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder