Almanya'dan İran'a Cenevre öncesi uyarı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer bugün düzenlendiği olağan basın toplantısında, “5 1 ülkeleri arasında yer alan ortaklarımızla Tahran hükümetine, yarın başlayacak görüşmelerde, 24 Kasım’da Cenevre’de varılan geçici anlaşmayı mümkün kılan aynı yapıcı tavrı sergilemesi çağrısında bulunuyoruz” dedi. Görüşme sürecinde Almanya’nın son derece aktif rol oynayacağını vurgulayan Schaefer, “Dünya açısından önem taşıyan, bu son derece karmaşık sorun konusunda, öngörülebilir gelecekte, siyasi ve diplomatik bir çözüme erişilmesi yönündeki girişimlere katkı yapmak istiyoruz” dedi.


Almanya’ya göre İran’daki nükleer sorunda, gelecek 6 ay içinde çözüm bulunmasının “mümkün ama kolay olmadığını” belirten Schaefer, yeni tur görüşmelerde, İran’ın nükleer programıya bağlantılı sorunlara kalıcı çözüm bulunmasının yanında, bu programın sadece barışcı amaçlar için kullanılmasının teminat altına alınması arayışı içinde olunacağının altını çizdi.


BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya’dan oluşan 5 1 ülkeleri, İran ile bu ülkenin nükleer programı konusunda onlarca yıldan beri yaşanan soruna tüm tarafları tatmin edici bir çözüm getirebilecek bir anlaşmanın temelini 24 Kasım 2013′te Cenevre kentinde atmışlardı.


BM’ye bağlı Uluslarası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesine yeşil ışık yakması üzerine AB, 20 Ocak’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de alınan kararla İran’a uygulanan bazı yaptırımları askıya almıştı.


Cenevre’de 24 Kasım’da varılan anlaşmada, 5 1 ülkeleri, İran’ın, nükleer faaliyetlerindeki bazı hususlarda, 6 aylık süre için sınırlamaya gitmeyi kabul etmesi karşılığında, bu ülke üzerindeki yaptırımları hafifletmeyi kabul etmişti.


Haber Kaynağı: AA



Almanya'dan İran'a Cenevre öncesi uyarı
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder