Reza Zarrab nasıl vergi rekortmeni oldu?

İranlı işadamı Reza Zarrab, doğalgaz alım satım bedelinin ödenmesi formülü üzerinden bulunan bir yöntemle “ihracat rekoru kırdı. Reza, getirmediği dövizle nasıl vergi şampiyonu oluyor ve bir de KDV iadesi almaya hak kazanıyor? Gelin bu sorulara cevap arayalım.

İranlı işadamı Reza Zarrab’a Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından iki bakan elinden ödül vermesi ile başlayan tartışma sürerken, Maliye Bakanlığı da vergi şampiyonu ödülü vermeye hazırlanıyor. Peki Reza, getirmediği dövizle nasıl vergi şampiyonu oluyor ve bir de KDV iadesi almaya hak kazanıyor?

Türkiye kamuoyu, Reza Zarrab’ı uzun zaman magazin dünyasından “Ebru Gündeş’in kocası İranlı işadamı” olarak tanıdı. Ne yaptığını ise 17 -25 Aralık yolsuzluk soruşturması operasyonunda öğrendi. Yolsuzluk soruşturmasında, Türkiye ve İran hükümetleri arasında, geliştirilen ödeme sistemi üzerinden iş yapan bir aracı ve bunu da siyaset ve bürokraside kirli ilişkilerle yürüten isim olduğu öne sürüldü.

REZA ZARRAB NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Her şey nükleer tesislerinden vazgeçmemesi üzerine ABD’nin İran’a uygulanan ambargonun genişletilmesi ile başladı. 1 Temmuz 2012’de başlayan ticaret ambargosunda, Türkiye’ye bir istisna tanındı. Türkiye’nin İran’dan enerji ithal etmeye mecbur olduğunu göz önünde bulunduran Washington, petrol ve doğal gaz alımı konusunda bir istisna tanıdı.

İran adına Halkbank’ta bir hesap açılacak ve uluslar arası denetime açık olarak bu hesaba Türkiye tarafından yatırılan para İran tarafından çekilebilecekti. Bu sistem bir süre işledi. Ancak belirlenen ülkelerin dışında başka ülkelerin de bu sistem üzerinden işlem yapmasının ortaya çıkması üzerine bu yöntem tartışılmaya başlandı.

Nisan 2103’te ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Halkbank üzerinden ticareti artırdığı gerekçesiyle imza kampanyası başlattı. Hem Dışişleri Bakanı John Kerry, hem de Hazine Bakanı Jack Lew nezdinde yapılan girişimler sonunda “külçe altın ile ödeme” yöntemine yoğunlaşıldı.

REZA BÜYÜK ALTIN İHRACATÇISI OLDU

İran Türkiye’ye doğalgaz ve petrol satacak, Türkiye de bunun karşılığı olan parayı külçe altın olarak ödeyecekti. Altının İran’a aktarılması ise ihracat olacaktı.

İşte Reza Zarrab’ın devreye girmesi bu aşamada oldu. Reza, o tarihe kadar Türkiye ile İran arasında farklı yollarla ticaret yapan ve Türk hükümetinin bu farklı yollara göz yumduğu bir işadamı idi. Altın ihracatı yapması gündeme gelmesi ile birlikte birden bire büyük işadamı oldu.

Aslında yapılan bir tür takas ticareti idi. Türkiye enerji ham maddesi alıyor, bunun karşılığını külçe altını olarak ödüyor. Parasını da Reza Zerrab ve benzeri şahıslar aracılık ediyordu. Reza, Türkiye’nin ödediği para ile altın topluyor ve bunun İran’a aktarıyor.

Ne var ki külçe altın ihracatının da uluslar arası yaptırımlara takılması üzerine bu kez mücevher ihracı yöntemine başvuruldu. O tarihe kadar Türkiye’den hiç mücevher ithal etmeyen İran kısa sürede aylık 70-80 milyon doları bulan mücevher satar hale geldi.

Bu uygulama sonrasında Zarrab’ın sahip olduğu Volgam Gıda Dış Ticaret Şirketi, geçtiğimiz yıl 847 milyon dolar ihracat yapar hale geldi. Bu rakam ile pek çok büyük şirketi geride bıraktı ve en büyük 13. İhracatçı konumuna geldi. Bu rakamla da Reza Zarrab, TİM tarafından iki bakan elinden plaket verdirilerek ödüllendirildi. Ancak öteki bütün büyük ihracatçılar ülkeye döviz getirirken, Volgam Gıda Dış Ticaret Şirketi tek sent bile ülkeye döviz kazandırmadı. Çünkü, Türk mevzuatında yapılan ihracat karşılığında ülkeye döviz getirmek zorunluluğu yok.

ALTINLAR KÜLÇE GİTTİ BİLEZİK İŞLEMİ YAPILDI İDDİASI

Zarrab’a verilen ödül, tartışma konusu olmaya devam ederken, Habertürk gazetesinden Rahim Ak, ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Habere göre, piyasadan bilezik alımı yapılmadı ve ihracat önceden olduğu gibi külçe olarak toplanmaya devam edildi. Sadece kağıt üzerinde işlemler “bilezik ihracatı” olarak gösterildi.

40 MİLYON LİRA KDV İADESİ ALMASI GÜNDEMDE

Bilindiği gibi külçe altın ihracatında KDV iadesi bulunmuyor. Çünkü herhangi bir katma değer kazandırılmıyor. Reza’nın yaptığı ihracat, bilezik olarak gösterildiği için üzerine işçilik maliyeti ekleniyor. Bu da ihraç edildiğinde yüzde 10’u işçilik bedeli olarak devletten geri alınıyor. Zarrab’ın yaptığı 847 milyon dolarlık bilezik ihracatının karşılığını yaklaşık 40 milyon lira KDV olarak iade alabilecek.

 

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1JnFWQY
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder