Artık cezası var

İzinsiz SMS’lere ceza için e-devlet’ten şikayet edilecek.

İzinsiz SMS gönderimine para cezası öngören düzenleme Başbakanlığa gönderildi. Vatandaşlar izinsiz SMS’lerle ilgili şikayetlerini e-devlet internet sitesi üzerinden yapabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, elektronik ticarette kapsamlı düzenlemeleri içeren “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın tamamlandığını ve yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı.

Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin hazırlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Taslağına kamuoyunun görüşleri doğrultusunda son halinin verildiğini belirtti.

Yönetmelikle, ticari iletişimin kurallarıyla, telefon ve bilgisayar gibi elektronik iletişim araçlarıyla gönderilen SMS, e-posta ve telefon araması yoluyla yapılan ticari elektronik iletilere ilişkin hususlar ile bunların yapılmasına elektronik ortam sağlayan aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerinin belirlendiğini ifade eden Canikli, yeni yönetmeliğin yalnızca ticari nitelik gösteren iletilere uygulanacağını vurguladı.

‘SESSİZ KALINIRSA ONAY TALEBİ REDDEDİLMİŞ SAYILACAK’

Ticari elektronik iletilere ilişkin onayın belirli usul ve esaslara göre alınacağını belirten Bakan Canikli, “Onay, ticari elektronik ileti gönderilmeden önce sadece hizmet sağlayıcı tarafından alınacak ve alıcı reddetme hakkını kullanıncaya kadar geçerli olacak” görüşüne yer verdi.

Alıcının sessiz kalması durumunda onay talebinin reddedilmiş sayılacağına dikkati çeken Canikli, böylece tüketicilerin her onay talebine ret cevabı yollamak zorunda kalmayacağını belirtti.

Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacağına işaret eden Canikli, devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler için önceden onay alma zorunluluğu aranmayacağını kaydetti.

‘ALICILARA İLETİYİ REDDETME HAKKI TANINACAK’

Alıcının istediğinde, gerekçe göstermeksizin, ticari elektronik iletileri almayı reddedebileceğini vurgulayan Bakan Canikli, “Alıcının ret bildiriminde bulunması, bildirimin yapıldığı iletişim kanalına ilişkin onayı geçersiz kılacaktır. Bu ret bildirimi ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse, kolay ve ücretsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanacak ve gönderilen her bir ticari elektronik iletide yer alacak” ifadesini kullandı.

Canikli, hizmet sağlayıcının, ret bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren 3 iş günü içinde alıcıya ileti göndermeyi durduracağını bildirdi.

‘ŞİKAYETLER BAKANLIK İNTERNET SAYFASINDAN YAPILACAK’

Konuyla ilgili şikayetlerin de ciddi bir şekilde takip edilerek değerlendirileceğinin altını çizen Canikli, şu değerlendirmede bulundu: “Şikayet başvuruları, elektronik ortamda kolay, hızlı ve etkin bir şekilde Bakanlık resmi internet sitesindeki şikâyet portalı veya e-Devlet kapısı üzerinden ya da dilekçe ile ticaret il müdürlüklerimize yapılabilecek. Şikayet başvuruları, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde yapılacak. Şikayetlerin değerlendirilmesinden sonra ilgililere idari para cezası uygulanabilecek.”

Canikli, elektronik ticaret faaliyetinde bulunanların, elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olacağını, bu verilerin kişinin önceden onayı olmaksızın üçüncü kişilerle paylaşılamayacağını vurguladı.

Haber Kaynağı: Rahatsız



from Habergaraj.Com http://ift.tt/1SQ1Fm7
Share on Google Plus

About Burak Sormageç

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder