Doların freni patladı: Tarihi rekor!

Dolar 2.3842 lira ile 2.39 liralık tarihi zirveye yaklaştı.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Aralık operasyonlarına ilişkin konuşmalarının etkisiyle siyasi tansiyon yükselince, dolar 2.3941 lira ile tarihi zirveye çıktı. Parite etkisiyle yükselen euro da 2.98 liranın üzerine çıkarak 3.0 liraya yaklaştı.


ABD Merkez Bankası’nın faiz artırabileceği yolundaki endişelerle küresel piyasalarda yükselen dolar, Türkiye’deki siyasi gerginlikle daha hızlı tempoda yükseldi ve lira karşısındaki günlük kazancı yüzde 4.0′ü geçti.


Dolar, bu yılın Ocak ayında 2.39 lira ile tarihi zirveye tırmanmış, Merkez Bankası’nın 5.0 puana karşılık gelen yüzde 110′luk tarihi rekor faiz artırımıyla durdurulabilmişti.


Erdoğan’ın İzmit’teki törende konuşmaya başlamasından önce 2.3260 lira düzeylerinde olan dolar, konuşmanın etkisiyle hızla yükseldi. Merkez Bankası da, dolardaki hızlı tırmanış üzerine, minimum 40 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 60 milyon dolar olarak açtı.


Bu hamle üzerine bir miktar gerileyerek 2.34 liranın hemen altına çekilen dolar, daha sonra gelen alımlarla yeniden tırmanışa geçti ve aralıksız tırmanış ile önce, Ocak ayındaki 2.3905 liralık zirveyi gördü. Zirvenin ardından dolardaki tırmanış durmadı ve 2.3941 lira ile yeni zirveye çıktı.

Kaynak: Haber7


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder