Obama’dan tarihi itiraf

Amerika Birleşik Devletleri, Küba’ya büyükelçilik açmaya hazırlanıyor. Açıklama ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Küba’ya uygulanan yarım asırlık ambargonun işe yaramadığını söyleyen Obama “ilişkileri normalleştirmeye çalışacağız” dedi.


Amerika, ayrım asırlık Küba karşıtlığından vazgeçiyor. Açıklama bizzat ABD Başkanı Barrack Obama’dan geldi.


Küba’ya olan seyahat yasağını hafiflettiklerini söyleyen Obama, “Küba’ya yaptırımlar çok işe yaramadı” itirafında bulundu.


ABD ile Küba arasında diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı, beş yıldır tutuklu olan ABD’li iş adamının serbest bırakılmasının ardından geldi.


ABD’de Küba ile varılan anlaşma çerçevesinde Miami’de tutuklu bulunan “Küba Beşlisi”nin kalan son üç üyesini serbest bıraktı.


ABD Başkanı Obama’nın dün Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile yaptığı telefon görüşmesinde bu konuları ele aldığı açıklandı.


Canlı yayında dünya kamuoyuna Küba’ya yönelik yaptırımların hiçbire işe yaramadığını itiraf eden Obama, bundan sonra ilişkileri normalleştirmek için çalışacaklarını söyledi. Bu kapsamda atılacak ilk adım ABD büyükelçilik açılması olacak.


İki ülke arasındaki tarihi adımlar kapsamında, diplomatik ilişkiler yeniden kurulacak, ticaret ve sehayat yasakları hafifletilecek, Havana’da tekrar büyükelçilik açılacak.


ABD ile Küba’nın ilişkileri, Fidel Castro’nun 1959′da iktidara gelmesinden sonra bozulmuştu. Gerginlik; ABD’nin Küba’ya 1960′tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961′de kesilmesine neden olmuştu.


ulusalkanal.com.tr


Haber Kaynağı: Rahatsız


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder