Yönetmen Koltuğu: Onur Ünlü


O bir yönetmen, o bir senarist, şair, oyuncu, müzisyen, yapımcı… O beyazperdenin ve siyah ekranın aranan ismi. O geniş kitlelerce tanınan, sevilen perdede de ekranda da başarılı işlere imza atan belki de tek isim. Evet, o bir Onur Ünlü . Hem filmografisi ile hem de tv ekranlarına yaptığı diziler ile herkesin gönlünde taht kurmuş, bizden biri. Mahalleli çocukların Onur abisi, sinema hayranlarının usta yönetmeni… Her ne kadar geniş kesimlere Leyla ile Mecnun, Beş Kardeş ve daha birçok tv dizisi ile kendini tanıtsa da Ünlü, aslında filmografisine sığdırdığı yedi filmle devleşmiştir. Bu filmografinin beş tane yere göğe sığdıramayacağımız filmini ele alacak olursak…


Onur Ünlü , son filmleriyle gittikçe devleşen isimlerden şüphesiz. Son filmi İtirazım Var ile geniş bir kesim tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılandı. Özellikle Gezi sürecinden kısa bir süre sonra izlediğimiz film, direniş sürecinde damarlarımıza dolan umut duygusunu pekiştiren bir örnek oldu. Bir imamın hayatına odaklanan film, tıpkı direniş sürecinde olduğu gibi ne güzel insanlar var dedirttirdi birçok kişiye. Elbette İtirazım Var da tıpkı diğer filmlerinde olduğu gibi absürd komediden beslenen bir yapım. Zaten Ünlü ’yü absürd komediden ayrı düşünmek imkânsız olsa gerek. Çok iyi kotardığı bu türde yoluna emin adımlarla devam eden Ünlü, bir nevi başyapıtını biz seyircilere İtirazım Var ile sunmuştur. Unutmadan eklemeliyim ki Serken Keskin gibi bir duayen oyuncuyu da bizlerle buluşturduğu için ayrıca puan kazanır İtirazım Var. Zira film, Keskin ’in omuzlarında yükselip şaha kalkıyor.



Ünlü ’nün Manisa’nın Akhisar ilçesinde çektiği Sen Aydınlatırsın Geceyi filmi bir nevi distopik bir mekânda geçer. Hikâyenin geçtiği mekân da yaşayanlar da farklıdır. Herkesin garip üstün güçleri olan film, bir de siyah beyaz çekilerek atmosfer yönünden de oldukça güçlü kılınmıştır. Yine absürd komediden ama bu kez aynı zamanda da kara filmden beslenen Sen Aydınlatırsın Geceyi , belki şimdilerde çok hak ettiği değeri görememiş olsa da ileride yerli sinemanın kültleri arasında sayılacağı su götürmez bir gerçek. Muhteşem müzikleri, akıl yüklü esprileri, büyüleyici atmosferi ve daha nice saymakla bitmez meziyetleriyle bir Ünlü harikası Sen Aydınlatırsın Geceyi .



Polis, Onur Ünlü ’nün ilk uzun metraj filmi olması bakımından ve yerli sinema seyircisine yaşattığı şok açısından oldukça önemli bir misyona sahip. Başarılı bir polisin kendisinden kırk yaş küçük bir kadına âşık olması etrafında gelişen olaylara odaklanan Polis , konusu kadar sıradan şeyler sunmuyor asla. Filmin çekildiği yıllar itibariyle yerli sinema seyircisi olarak ne biçim ne de anlatım tarzı olarak Polis gibi bir filme hazır değildik. Normal bir polisiye- macera izleyeceğini düşünen seyirciye tabiri caizse soğuk duş etkisi yaptıran bu film aslında yerli sinemaya çakılan kıvılcımlardan biridir. Absürdlükten fazlasıyla beslenen ama aynı zamanda da hepimizi duygulandıran böyle bir film ancak yerli sinemanın ustalarından biri olan Onur Ünlü’nün elinden çıkar zaten. E tabii bir de filmin kahramanı-anti kahramanı mı demeliydik- Musa Rami’nin, Haluk Bilginer gibi artık tüm dünyaya mal olmuş bir yetenek tarafından canlandırılmış olması da cabası.



Öncelikle şunu belirtmek gerek ki, Ünlü ’nün ödül alan neredeyse her filminin yanında Beş Şehir hepsinden daha yüklüdür bu konuda. İstanbul, Adana, Antalya gibi en önemli festivallerin hepsinden eli kolu dolu dönen Beş Şehir , iç içe geçirdiği birçok hikâye ile dikkat çekiyor. Ünlü bu filminde absürtlüğün yanında fantastik öğelerden de beslenerek sinemasında denemeler yapmaya devam ediyor. Birçok karaktere sahip olan filmin en dikkat çekeni ise Şebnem Sönmez ’in başarılı bir makyajla kedi rolünde filmde arzı endam etmesi oluyor. Alışılmışın dışında bir kedi, ülkenin kafa karışıklığını tam olarak simgeleyen polis, öğretmen, seyyar satıcı, tezgâhtar, çocuk vs… Hepsini mükemmel bir ustalıkla buluşturan Beş Şehir , kendisiyle tanışmayanın çok şey kaybedeceği bir yapım. Üstelik şu an yerli sinemanın en aranan isimlerinden biri olan başarılı oyuncu Tansu Biçer ’in başrolde olduğunu belirtmeyi bir borç bilmekteyim.



Aynı oyuncularla çalışmayı benimseyen Onur Ünlü , yine Haluk Bilginer , Bülent Emin Yarar , Özgü Namal , Tansu Biçer gibi vazgeçemediği oyuncuları buluşturuyor. Bir film düşünün ki zaten Ünlü gibi absürdlükte sınır tanımayan, zeki mi zeki bir kafanın ürünü olsun bir de üstüne bu kafanın herkesin vücuduna giren bir ruha sahip Fikri Şemsigil gibi bir karakter yarattığını ve bu karakteri başrole oturtuğunu. Sizce de yeterince şenlikli bir film olacağına dair fazlasıyla heyecan yaratmıyor mu? Tabiri caizse izleyenleri gülmekten kırdıran bu film, belki de Ünlü ’nün en kıpır kıpır, kabına sığmaz, en eğlenceli işlerinden biri. Şayet eğlenmeyi kriterleriniz arasında ön plana yerleştiriyorsanız Güneşin Oğlu tam size göre.



Kaynak: Paralel Sinema


Haberin Devamı

Yönetmen Koltuğu: Onur Ünlü
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 yorum:

Yorum Gönder