Gezi sürecinden sonra Koç Grubu’na yönelik baskılarda, TÜPRAŞ operasyonunun hukuksuz olduğu ortaya çıktı.
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde “tartışmalı bir çok vergi incelemesine” imza atan Maliye Bakanlığı’nın, Koç Grubu’na geçtiğimiz yıl yapılan baskının mahkeme kararını, “baskından sonra” aldığı ortaya çıktı. Mahkemenin, kararının yürürlülük tarihini ise üç gün önceye alması dikkat çekti. Yani önce baskının yapıldığı sonra da mahkemeden karar alındığı belirlendi. Koç Grubu’na yapılan vergi baskınındaki “karar” skandalının hikayesi şöyle:
GEZİDEN SONRA İNCELEME BAŞLADI
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı; Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından Koç Grubu’nun enerji şirketlerine vergi baskını düzenledi. 24 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen baskında Tüpraş, Opet ve Aygaz gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerine, polis eşliğinde girilerek bilgisayarlara el konuldu. Hükümet üyeleri ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, söz konusu dönemde, “aramalı inceleme” olarak nitelendirilen baskının, mahkeme kararı doğrultusunda gerçekleştiğini kamuoyuna açıkladılar.
MAHKEME KARARI ALINMAMIŞ
Taraf gazetesinden Hüseyin Özay; o dönemde büyük tartışmalara yol açan, mahkemenin Koç Grubu şirketleri hakkında verdiği aramalı inceleme yapılmasına yönelik kararına ulaştı. Mahkeme kararının, vergi inceleme baskınından sonra alınması dikkat çekti. Karar İstanbul Anadolu 12. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verildi. Mahkemenin 27 Temmuz 2013 tarihli kararında Tüpraş, Opet, Aygaz ve Shell-Turcas şirketlerinde aramalı inceleme yapılabileceği hüküm altına alındı. Kararın yürürlülük tarihi ise, 24 Temmuz 2013 olarak belirlendi. Kararda bu durum, arama kararı “24 Temmuz 2013 tarihinde başlamak üzere” ifadesi ile anlatıldı. Mahkemenin, 27 Temmuz 2013 tarihinde aldığı karar, 24 Temmuz’dan itibaren geçerli kılındı.
İLK TALEP REDDEDİLMİŞ
Koç Grubu’na yapılan vergi baskınında yaşanan hukuk dışı davranışların bununla da sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Öncelikle baskın yapılacak Tüpraş’ın Kocaeli ilinde bulunmasına rağmen kararın İstanbul Anadolu Yakası’ndaki mahkemelerden alınması dikkat çekti. İkinci olarak, Koç Grubu’nun şirketlerine yönelik baskın talebinin ilk aşamada mahkeme tarafından reddedildiği belirlendi. Buna göre, Maliye Bakanlığı’nın talebi üzerine Cumhuriyet Savcılığı ilk olarak 23 Temmuz 2013 tarihinde arama talebinde bulunuyor. Talebi değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, talebi reddediyor. Mahkemenin kararı reddetmesine rağmen, 24 Temmuz’da Maliye Bakanlığı ekipleri, Koç Grubu’nun enerji şirketlerine baskın düzenliyor. İleride sıkıntı olmaması için de, mahkeme kararı operasyondan sonra alınıyor. Böylece, önce baskın ardından da karar çıkartılmış oluyor.
Demokrasi olmadan kalkınma olmaz
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Tüm dünyada jeo siyasi risklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bölgemizde vuku bulan olaylar ortaya koyuyor ki ‘barış, demokrasi, insan hakları ve kalkınma’ kavramlarından biri olmadan diğeri olmuyor” dedi.
Koç, İzmir’de yapılan Anadolu Buluşmaları’nda siyasi durumu yorumladığı gibi holding yatırımlarına değindi. Organik yatırımlarının büyüdüğüne işaret eden Koç, “İki senede toplam 11.3 milyar lira yatırım yaptık. 2014’ün ilk 6 ayında yapılan kombine yatırımlarımız geçen seneye göre yüzde 8 artarak 2.8 milyar lira oldu” ifadelerini kullandı.
Koç Holding CEO’su Turgay Durak ise grup olarak Ar-Ge yatırımlarına önem verdiklerini vurgulayıp, “Bu alanda yapılan harcamaların yüzde 10’unu karşılıyoruz. Şirketlerimizin Ar-Ge yatırım harcamaları 2010 – 2013 döneminde senelik ortalama yüzde 21 artarak 2013’te 677 milyon liraya dayandı, toplam Ar-Ge elemanı sayısı 3 bini aştı” diye konuştu.
Kaynak – Muhalifgazete
Haber Kaynağı: Rahatsız
0 yorum:
Yorum Gönder