Öğrencileri mağdur edeceği gerekçesi ile tepki toplamasına rağmen, dershaneleri kapatan AKP Hükümeti, şimdi açığı kapatmak için arayışa girdi. İşte, son zamanlarda TEOG skandallarıyla anılan MEB’in, sınavlara hazırlık için bulduğu alternatif uygulama…
Önümüzdeki ay okullarda ücretsiz ‘sınavlara destek’ kursları açılacak. Kurslar hafta içi ve hafta sonu hatta yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Öğrenci ve veli öğretmen seçebilecek, başka okullardan öğretmen transfer edilebilecek. Kurslar gece saat 22.00’ye kadar devam edecek.
Bu yıl son kez öğrenci alan dershaneler Eylül 2015’te kapatılacak. Lise geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarına dershanelerde hazırlanan öğrenciler için alternatif Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi. Hafta içi saat 22.00’ye kadar öğrenciler, okullarında sınavlara da onları hazırlayacak ‘destek kursları’na gidecek. Kurslar için ücret alınmayacak. Bu kurslar hafta sonu da olacağı gibi yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edecek. MEB, okullar ve halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak kursların işleyişine dair Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi hazırladı.
Habertürk’ün haberine göre, işte yönergeye göre bu kursların ayrıntıları:
OKULDAKİ KURSLARA: Ortaokul ve lise öğrencileri okullarında açılan kurslara, mezunlar ise halk eğitim merkezlerindeki kurslara gidecek. Bir okulda kurs açılmazsa öğrenciler kurs açılan başka bir okula kayıt yaptırabilecek.
365 GÜN DERS: Bir kurs en az dönemlik 36 saat, yıllık 72 saat olacak. Ancak üst sınır belli değil. Bir ders 40 dakika olacak. Kurslar hafta sonu olduğu gibi, yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Hafta sonları yapılan kurslar her gün en fazla 8 saat olacak.
SAAT 22.00’YE KADAR: Kurslarda hafta içi saat 22.00’ye kadar eğitim verilebilecek. Kursta günde 2 saatten az, 8 saatten fazla ders yapılmayacak. Aynı ders üst üste aynı gün 2 saatten fazla olmayacak. 8 saatten fazla, 2 saatten az ders yapılamayacak.
25 KİŞİLİK SINIF: Kurs açmak için gereken öğrenci sayısı 10. Sınıf mevcutları en fazla 20 olacak. Ama tek grup oluşan kursta bu sayı 25 olabilecek. Kurstaki öğrenci sayısı 10 olursa öğrenci başka okula gönderilebilecek.
ÖĞRETMEN SEÇECEKLER: Hangi derslerden kurs açılacağına veli ve öğrenci talebine göre karar verilecek. Veli ve öğrenci, ders verecek öğretmenini seçebilecek.
YILDIZ SINIFI OLUŞACAK: Kurslarda tıpkı dershanelerdeki gibi dönem başında seviye tespit sınavı yapılacak ve öğrenciler seviyelerine göre gruplandırılacak.
HER AY DENEME SINAVI: Öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerilerini ölçmek için her ay değerlendirme yapılacak. Eksiği görülen konular tekrarlanacak.
DEVAMSIZLIK YOK: Öğrencilerin kursa devam zorunluluğu var. Toplam ders saatinin 10’da biri kadar özürsüz devamsızlık yapanın kaydı silinecek. Yani 72 saatlik matematik dersinde öğrenci yıl içinde 7 saat gelmezse kurstan atılacak. Devamsızlık SMS’le ailesine bildirilecek.
DİSİPLİN CEZASI VAR: Kursta disiplini bozan öğrenciye bulunduğu sınıf kademesinin ilgili mevzuatına göre işlem yapılacak, yani disiplin cezası var.
ÖĞRETMEN TRANSFERİ: Kurslarda ders vermek üzere okullar başka okullardan da ‘görevlendirme’ yoluyla öğretmen transfer edebilecek. Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplamda 40 saate kadar ders verebilecek. Yani okulda haftada 21 saat derse giren öğretmen kursta 19 saat ders yapabilecek. Öğretmenler kursa girdikleri derslerden ek ücret alabilecek.
KOMİSYON SEÇECEK: Ders vermek isteyen öğretmenler ders yılı başında milli eğitim müdürlüğüne başvuracak. Komisyon veli ve öğrencilerin öğretmen tercihlerini dikkate alarak, tecrübeli, branşında seçkin, iyi ilişki kuran, teknolojiye hâkim öğretmen seçecek. Okuttuğu öğrencilerin TEOG, YGS, LYS başarı durumları, alanında yüksek lisans yapanlar ve e-okul’daki ‘Öğretmen Başarı Grafiği’ öğretmen seçiminde etkili olacak.
8 DERS OLACAK: 1-10 Ekim’de kurslar belirlenecek, öğretmen talepleri alınacak. Öğrenci ve veliler 8 ders için kurs açılmasını talep edebilecek ve 8 öğretmen ismi belirleyecek.
Habertürk
Haber Kaynağı: Rahatsız
0 yorum:
Yorum Gönder